20 Ekim 2013 Pazar

Potada pazar derbileri Cimbom ve Fener'in oldu

Beko Basketbol Ligi’nde İstanbul derbileri haftasında bugün 2 dev maç oynandı. Günün ilk maçında Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Beşiktaş İntegral Forex’i konuk eden Galatasaray Liv Hospital büyük çekişmeyesahne olan maçı 87-82 ile alırken, Fenerbahçe Ülker Arena’da Anadolu Efes’i konuk eden Fenerbahçe Ülker ise rakibini farklı bir şekilde 84-65 mağlup etti. Günün ve haftanın son maçında ise Türk Telekom Ankara’da misafir ettiği Royal Halı Gaziantep’i ikinci yarıdaki oyunu ve Luksa Andric’in 22 sayısıyla 85-83 ile geçti.

Pazar gününün ilk maçında Galatasaray Liv Hospital kendi sahasında maça hızlı başladı. Oyun kurucusu Arroyo’nun rahatsızlığı nedeniyle kadroda olmamasını etkisini ilk birkaç dakikada üzerinden atan Cimbom seyircisinin de desteğiyle ikinci çeyreğin ortalarında 38-24’lük üstünlüğü sağladı. Maçın ivmesi sarı kırmızılıların lehine ve biz de artık “cimbom maçı alır koparır” diye düşünmeye başlarken Lofton ve Perkins ile tekrar ayağa kalkan Beşiktaş, 1-12’lik bir seri ile maça ortak oldu ve devre arasına sadece 5 sayı farkla geride girdi: 46-41. İlk devrede uzun süre skora katkıda bulunmayan
Lofton’dan gelen arka arkaya sayılar, siyah beyazlıların oyuna tekrar ortak olmasında önemli rol oynarken, Arroyo’nun eksikliğinde Galatasaray’ın Sinan’ı 1 numara oynatma çabası ve özellikle Gordon’un kenarda olduğu anlarda zorlanması dikkatlerden kaçmadı. Soyunma odası dönüşü iki takım da karşılıklı sayılarla oyunun kontrolünü eline alamazken, skor üstünlüğü el değiştirmeye başladı. Takımların tempoyu da fazla yüklememesi adeta heyecan dolu dördüncü çeyreğin gelişinin bir habercisiydi. Final periyodunda ise heyecan doruktaydı. Galatasaray sert savunmayla Beşiktaş’ı top kaybına zorlayıp kolay sayı imkanı vermezken, benzer bir gayretin de siyah beyazlılarda var olması maçı sürekli ortada tuttu. Bitime 3 dakika kala ise belki de maçın kader hamlesi Ahmet Kandemir’den geldi. Bazı coach’lar vardı ki belli başlı hareketleri kendileriyle özdeşleşmiştir. Kandemir de yine kendine özgü gereksiz bir “Ahmet Kandemir Teknik Faulü” ile Galatasaray’a tek hücumda 5 sayı imkanı verince momentum sarı kırmızılar lehine döndü. Kalan sürede siyah beyazlı ekip elinden geleni yapıp farkı 3 sayıya kadar indirse de zaman yeterli olmadı ve sahadan 87-82 galip ayrılan Galatasaray Liv Hospital ikinci maçından da galibiyet ile ayrıldı. Galatasaray’da Zoran Erceg ve Jamont Gordon 19’ar sayı ile en skorer isimler olurlarken, Beşiktaş’ta Doron Perkins’in 20 sayı, 8 ribaund, 6 asist, 3 top çalmalık performansı dikkat çekti. Siyah beyazlılarda dikkat çeken bir diğer performans ise 19 dakika süre alıp 9 sayı, 5 ribaund ile oynayan Gökhan Şirin’den geldi. Genç basketbolcu kritik anlarda eli titremeden attığı sayılarla Beşiktaş’ı ayakta tutan isimlerden olup Türk basketbolunun geleceği için bizi sevindirdi.

Günün ikinci derbisinde ise Fenerbahçe Ülker ile Anadolu Efes karşı karşıya geldi. Fenerbahçe Ülker Arena’daki maça iyi başlayan taraf olan Efes ilk çeyrekte farkı çift hanelere çıkarsa da, ilerleyen dakikalarda kadroda olmayan Stanko Barac’ın yokluğunda tek uzun olarak Semih’e bel bağlamasının cezasını çekmeye başladı. Fenerbahçe her ne kadar pota altını çok etkili kullanamasa da, savunmadaki sertliğini koruyamayan Anadolu Efes karşısında skor bulmakta zorlanmadı. Maça Kenan – Melih ikilisiyle başlayan Obradovic, takımı ilk dakikalarda zorlansa da, McCalebb ve Emir’i oyuna dahil etmesiyle birlikte istediği basketbolu oynatmaya başladı ve devrenin sonlarına doğru skor üstünlüğünü yakalayan Fenerbahçe ilk yarıyı da 42-38 önde tamamladı. Üçüncü çeyrekle birlikte Fenerbahçe hem savunma hem de hücumda oyunu istediği gibi yönlendirirken, Efes de geçen haftanın bir benzeri şekilde sarı lacivertlilerin bu hakimiyetine direnç gösteremedi. Pota altında Semih’in tek başına savaşmaya çalışması –ki ne kadar savaşçıdır tartışılır- , Savanovic’ten mucizeler beklenmesi, 3 numaradaki eksiklere bugün Efes’in guardlarından da bir katkı gelmemesi eklenince Fenerbahçe Ülker maç boyu kendisini destekleyen taraftarının alkışları altında çok rahat bir galibiyete ulaştı. Efes’le ilgili yorumlarıma bir dip not daha eklemek isterim: Bugün Semih’in yanında 8 dakika Emircan’ın süre aldığını gördük. Emircan gelecek için önemli bir yetenek ama pota altında bu maç için yetersizdi. Peki onun yerine yazın milli forma ile izlediğimiz Deniz Kılıçlı sahaya sürülemez miydi? Benim bilmediğim bir neden olsa gerek arkasında diye düşünüyorum... Sakatlık... Formsuzluk... Neyse, sarı lacivertlilerde ise Obradovic’in gençlere fazlasıyla süre vermesi takdir toplarken, Kenan, Metecan gibi isimlerin Türkiye için önemli kazançlar olacağını görmekteyiz. Acaba geçen sene olsa bu çocuklar bu maçta kaçar dakika süre alırlardı? Obradovic’in de onlar için büyük kazanç olduğunu anlarlar ve yakaladıkları bu fırsattan yararlanırlar umarım. Tabi bu arada, Kenan’ın bugün biraz fazla bir özgüvenle ufak tefek yanlışlar yaptığını da belirtmeden geçmemek gerekiyor. Yine de bu anlarda Obradoviç’in onu ısrarla oyunda tutup küstürmemesini de alkışlamak lazım. Maç sonuna dönecek olursak Fenerbahçe Ülker’de Bogdanovic 24 sayı ile en skorer isim olurken, Emir Preldzic 14 sayı, 7 asist, Nemanja Bjelica da 10 sayı, 11 ribaund, 4 asist  ile karşılaşmayı tamamladı. Anadolu Efes’in en skorerleri ise 14’er sayı atan Semih Erden ve Dusko Savanovic oldular. 

0 comments:

Yorum Gönder