22 Eylül 2016 Perşembe

Fark kapanırken gençleri oynat(ama)mak

Bir gün önce YeşilGiresun Belediyespor'un kadrosundaki gençlerle ilgili ümitlerimi ve mutluluğumu yazmıştım bu sayfada. Bugün de Cevat Soydaş Turnuvası'nda Tofaş - Banvit maçını takip etme şansım oldu. Karşılaşmanın ikinci çeyreğine 1995-96 doğumlu 3 gençle çıkan Tofaş'ın çeyreğin önemli bir bölümünü gençlerle oynaması, Giresun'dan sonra Tofaş'ın da bu sezonki rotasyonunda gençlere ciddi yer ayıracağı izlenimini vermişti. Coach Orhun Ene'nin ilk yarıda Kadir Bayram, Muhsin Yaşar ve Yiğit Arslan'a verdiği süreler ise ikinci yarıda farkın kapanmasıyla birlikte ne yazık ki Türkiye gerçeklerine geri döndü. 


İlk yarıda Kadir Bayram süre aldığı 6 dakikada 7 sayı - 1 ribaunt - 1 top çalma ile oynarken, oyun kurucu pozisyonunda hatasız oynadı. Muhsin Yaşar oyunda kaldığı 6 dakikada 4 sayı - 2 ribaunt - 1 asist ile mücadele ederken; Yiğit Arslan da 7.5 dakikada 2 sayı - 1 ribaunt ve 4 asist yaparak aldıkları süreleri başarıyla değerlendirdiler. Özellikle Yiğit'in iki asistine ciddi anlamda hayran kaldım. Tofaş ilk yarıyı 47-34 önde tamamlarken ikinci yarıda ise ibre tersine döndü. Üçüncü çeyreğin ortasından itibaren Banvit farkı kapatırken, son çeyrekte de üstünlüğü yakaladı ve sahadan 91-89 galip ayrıldı. İlk yarıda skor üstünlüğü varken gençleri sahaya süren Orhun Ene ise farkın kapanmaya başlamasıyla birlikte bu gençleri tekrar oyuna dahil etmeye cesaret edemedi. Üçüncü çeyreğe ilk beşte başlayan Kadir Bayram sadece 3 dakika sahada kalırken, Muhsin de Kaloyan Ivanov'un koşacak hali kalmaması üzerine 3 dakikalığına onu dinlendirdi ve 2 sayı daha kaydetti.

Sonuçta coach'ların tüm gençlere 20'şer dakika süre vermelerini beklemek şüphesiz ki fazla iyimserlik olur. Fakat daha sezon başlamadan oynanan bir hazırlık maçında, kritik anlarda onlara güvenmemek ve ilk yarıdaki başarılı mücadelelerine rağmen kenarda oturtmanın da onların gelişimlerine bir faydası dokunmaz. Olası bir yenilgiyle hiçbir kayıp yaşanmayacak bir maçta, farkın kapandığı anlarda gençleri sahaya sürüp, onlara güvendiğini belli etmek, güvenildiklerini hissettirmek ise daha iddialı maçlarda onlara ve Türk basketboluna çok şeyler katacaktır. Ben Kadir'e de, Muhsin'e de, Yiğit'e de güveniyorum. Orhun'dan da bundan sonraki maçlarda üç gencimize de daha fazla süreler vermesini bekliyorum. 

6 yorum:

  1. Bu arada Orhun'un altyapıdan oyuncu çıkarmasını takdir ettiğimi belirtmeden geçmeyeyim. Fakat Tofaş gibi gençlere en fazla süre veren takımlardan birinde bile maalesef konun kritik dakikalara gelince, gençlerin süresi azalıyor.

    YanıtlaSil
  2. Gençlerin gelişimi sadece Orhun Ene yada Yeşilgiresunun sorumluluğu değildir...Topyekün kulüplerin bu yolda çaba harcaması ve Federasyonu beklemeden birşeyler yapması gerekir..

    YanıtlaSil
  3. Yabancı sınırlandırmalarındaki gelişmeler ve başarı odaklı kafa yapıları düşünüldüğünde kulüplerin topyekün bir çaba harcamasını beklemek fazla iyimserlik olur. Bu riski alanı alkışlamaktan başka çare bırakmadılar bu durumda.

    YanıtlaSil
  4. Bir kaybı olmayan maçta gençleri yok saymak onlara güvenmemek hangi mantığa sığıyor acaba? Kardeşim bunları bu maçta oynatmayacaksın da hangi maçta oynatacaksın

    YanıtlaSil
  5. Orhun bugünkü maçta affettirdi kendini. Sezon içinde de bol dakika bekliyorum gençlere.

    YanıtlaSil
  6. Bu gençler bizim geleceğimiz

    YanıtlaSil