13 Ekim 2013 Pazar

Euroleague 2013-2014 Sezonu Değerlendirmesi: A Grubu

Turkish Airlines Euroleague'de yeni ve heyecanlı bir sezonun başlamasına az bir süre kaldı. Biz de 3 takımla ve iddialı bir şekilde katıldığımız sezon öncesi takımların son durumunu değerlendirdik. Sözü çok uzatmadan ilk grupla başlıyoruz:

A Grubu

Budivelnik Kiev: Eurobasket 2013'teki başarılı performansıyla, Dünya Şampiyonası vizesi alan Ukrayna'nın şampiyonu Euroleague'de oynamaya hak kazanan ilk Ukrayna takımı oldu ve bu sezon A Grubu'nda mücadele edecekler. Kadrolarında Ukrayna'lı oyuncular çoğunlukta. Ukrayna Ligi'nden rakipleri Azovmash'tan dört, BC Donetsk'ten üç oyuncu milli takım kadrosunda iken Budivelnik Kiev'de Ukrayna Milli Takımı'nı temsil eden kimse yoktu. Dört tane A.B.D'li oyuncuya sahipler ancak hepsi vasat oyuncular denebilir. Bir ara NBA'de forma giyen DaJuan Summers ve geçen sezon devre arasında Beşiktaş'a katılan Ricky Minard takımın en çok beklenti içinde olduğu oyunculardan. Ancak takımın en dikkat çeken oyuncusu tabii ki de eski Fenerbahçe'li Darius Lavrinovic. Son iki-üç sezondur eski performansında olmasa da Budivelnik Kiev'in ondan ne istediği çok açık ; Takıma liderlik etmek. Sürpriz bir şekilde Fransa şampiyonu olup Euroleague'e katılmaya hak kazanan JSF Nanterre ile birlikte grubun iki zayıf takımı gibi görünüyorlar ancak belki de genç Partizan Belgrad'ı geçmeleri mümkün olabilir.


Partizan Belgrade: Her zamanki gibi Dusko Vujosevic yönetiminde genç bir takıma sahipler. Takımın yaş ortalaması 21.5 ve en yaşlı oyuncusu 29 yaşındaki eski Fenerbahçe'li Tarance Kinsey. Ondan sonraki en yaşlı oyuncu ise 24 yaşındaki Dragan Miloslavjevic. Ne yapacakları belli olmayan bir takım oldukların, yorum yapmak gerçekten zor. Pota altında Letonya'lı Davis Bertans, Dejan Musli, Djordje Gagic ve bu yaz Fransa ile Avrupa Şampiyonluğu yaşamış Joffrey Lauvergne takımın göze çarpan isimleri iken, kısa pozisyonlarda ise Tarance Kinsey ile birlikte bu yaz şampiyon Fransa'nın aday kadrosundan son kesilen isim olan Leo Westermann, Dragan Miloslavjevic ve bu yaz Sırbistan ile fena olmayan bir performans çıkaran Bogdan Bogdanovic öne çıkıyor. Oyunkurucu eksikleri vr gibi görünüyor, bu sorunu çözdükleri takdirde TOP 16'ya çıkmaları kimseyi şaşırtmaz.

JSF Nanterre: Geçen sezon herkesi şaşırtarak Fransa şampiyonu olmayı başarmıştı JSF Nanterre. Bu başarıyla da Euroleague'e katılmaya hak kazandılar. Ancak bana kalırsa en büyük hatayı yapıp, takımı Fransa'da şampiyonluğa taşıyan kadrodan sadece üç ismi bu sezonki kadroda bıraktılar. Takımı baştan aşağıya değiştirdiler, bir daha dikişleri böylesine sıkı sıkıya işlemeleri zor bana kalırsa. Tabii bu başarının ardından bir iki fena olmayan transfer hamlesi de geldi ancak yine de açık ara Euroleague'in en zayıf ekibi JSF Nanterre. Fransız Ali Traoure ve geçen sezonu Alba Berlin'de geçiren Jekel Foster transfer edilen oyunculardan en öne çıkanları. Bakalım beni haksız çıkarıp, Budivelnik Kiev ve biraz daha ileri gidersek Partizan Belgrade ile başa baş maçlar çıkartabilecekler mi?

Fenerbahçe Ülker: Fenerbahçe Ülker bu sezon herkesi heyecanlandıran takımların başında geliyor. Panathinaikos'tan ayrılan kurt koç Zeljko Obradovic'i takımın başına getirerek transfer dönemine başlayan Fenerbahçe Ülker, Türk takımlarından bu sezona dek pek görmediğimiz akıllı transfer hamlelerine başvurdu. (Bu sezon neredeyse TBL'deki her takım ilginç bir şekilde akıllı bir transfer politikaları izledi.) Linas Kleiza, Luka Zoric ve Nemenja Bjelica gibi yıldızları kadrosuna katarken, aynı zamanda Melih Mahmutoğlu, Kenan Sipahi ve İzzet Türkyılmaz gibi Türk gençleri de takıma dahil etti. Üstelik Obradovic gerek NBA Tour kapsamında oynanan Oklahoma City Thunder maçında olsun, gerek ise Türkiye Kupası grup maçlarında olsun bu gençlerin sezon içinde de süre alacaklarını gösterdi. Özellikle Melih Mahmutoğlu'nun bir hazırlık kupası olan Rixos Cup'taki performansı ve Türkiye Kupası'ndaki bir maçta attığı 25 sayı taraftarları heyecanlandırıyor olsa gerek. Bünyesinde daha önceden Bo McCalebb, Bojan Bogdanovic gibi kaliteli oyuncuları da bulunduran Fenerbahçe gerçekten korkutucu bir görüntü veriyor. Takımda tek eksik nokta pota altındaki sertlik gibi görünüyor şimdilik. Dört ve beş numaralı pozisyonlarda Kleiza, Bjelica, Zoric, Oğuz Savaş, Gasper Vidmar gibi oyuncuları bulunan Fenerbahçe bu eksiği de biran önce kapatacaktır. 

CSKA Moskova: CSKA Moskova her zamanki gibi şampiyonluğun en önemli favorilerinden biri. Üst üste iki sezon Olympiacos tarafından saf dışı bırakılan takımda başta Teodosic'in yollanacağı ve yeni bir takım kurulacağı düşünülüyordu ancak böyle olmadı. CSKA Moskova bünyesinde yine Teodosic, Krstic, Khryapa gibi üst düzey oyuncuları barındırıyor. Bunların yanına da iyi eklemeler yaptıklarını söylemek mümkün. Şutör Vitaly Fridzon, iki sezon önce Maccabi Tel Aviv ile harikalar yaratan Jeremy Pargo ve iki-üç sezondur Olympiacos ile çıktığı mücadelelerdeki azmi ve performansıyla Avrupa'nın en sevilen oyuncuları arasında yer alan 1.98'lik pota altı oyuncusu Kyle Hines, Rus ekibinin öne çıkan üç transferi. Bu sezon takımın düzenleri daha oturmuş gibi görünüyor, özellikle son bir haftada oynadıkları Minnesota Timberwolves ve San Antonio Spurs maçları bizi bunu gösterdi. Minnesota Timberwolves'u uzatmada alt ederken, San Antonio Spurs'e uzatmada kaybeden CSKA Moskova bu sezonun ciddi adaylarından biri.

FC Barcelona: Avrupa'da transfer döneminin aktif ve efekti
f takımlarından biriydi İspanyol devi. Bence sezonun en iyi transferini gerçekleştirip, Olympiacos'tan genç Yunan Kostas Papanikolau'yu kadrolarına kattılar. Genel olarak kadrosunu koruyan Barcelona, Papanikolau'nun yanında Brose Baskets'te harika bir sezon geçiren Bostjan Nachbar, iki sezondur harikalar yaratan Maciej Lampe, geçen sezonu Gaziantep Royal Halı'da kapatan Joey Dorsey ve müthiş bir skorer olan Jacob Pullen'i kadrolarına kattılar. Bence şu an takımdaki tek soru Joey Dorsey'nin, Galatasaray Liv Hospital ile anlaşan Nathan Jawai'nin eksiğini kapatabilir mi? Bunun dışında iyi bir planlamayla kurulmuş şampiyonluk aday bir takım var karşımızda. Bakalım Juan Carlos Navarro önderliğinde şampiyonluğa ulaşabilecekler mi? 

1 yorum:

  1. ne günlerdi bu zamanlar iddia kupopnu yapıp maçları izlerdim yurtta. öğrencilik yıllarımn en güzel günleriydi.

    YanıtlaSil