14 Ekim 2013 Pazartesi

Euroleague 2013-2014 Sezonu Değerlendirmesi: B Grubu

Anadolu Efes: Haftasonundaki Galatasaray Liv Hospital maçını izledikten sonra eski günlerinde olmayan bir Anadolu Efes ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle pota altında ciddi bir güç kaybı var gibi görünüyor. Şu an takımdaki beş numaralar aylardır kayıpları oynayan Semih Erden-Stanko Barac ikilisi ve hala kayıpları oynuyorlar. Son olarak da yaşadığı talihsizlik ardından Kerem'in parkelere ne zaman ve nasıl döneçeği merak konusu. Bunun dışında kısa rotasyonunda da geçen sezonki kadroya oranla bir yetersizlik var gibi. Tabii daha değerlendirmek için çok erken, hemen bir maçta her şey anlaşılmaz, belki de gençlerle birlikte yeni bir kimya oluşturacaklar ama yine de bu sezon Top 16'dan ötesini beklemiyorum Anadolu Efes'ten.


Brose Baskets Bamberg: Geçen sezonki kadrolarında pek bir değişiklik olmadı. Yine Top 16'yı  zorlamak isteyeceklerdir. Gruptaki bu şartlarda da ulaşmaları mümkün çünkü en azından düzenleri oturmuş bir takım. Bu sezonki en önemli transfer hamlesi Real Madrid'ten sonra, Sırbistan Ligi'nde bir-iki sezon geçiren Nikola Velickovic'i kadrolarına katmaları oldu onlar için. Gerçekten takıma faydalı olabilecek bir transfer ancak Velickovic'i sezonun başında sakatlığı sebebiyle izleyemeyeceğiz. Brose Baskets Bamberg de onun eksikliğini düşünerek geçen sezon Beşiktaş'ta izlediğimiz Damir Markota ile 3 aylık bir sözleşme imzaladı. Bunun dışında yine Casey Jacobsen, Anton Gavel gibi büyük bir dış şut tehdidine sahipler. Şutör bir takım olacakları dört numara tercihlerinden de belli. Bu sezon Bamberg maçlarında, Eurobasket'te Finlandiya'nın bize izlettiği gibi bir dolu üçlük izleyeceğiz sanırsam.


Emporio Armani Milano: Çok para harcanan ve hayal kırıklığı yaratan sezonlardan sonra bu sezon para akışını biraz kıstılar yine de çok da kötü olmayan bir kadro kurdular. Tek eleştireceğim nokta Curtis Jerrels'ı transfer etmeleri oldu. Neden olduğunu da bir çok kişinin bildiğine eminim. Takımın en büyük kazancı ise yeni bir transfer olmamasına rağmen genç Alessandro Gentile kesinlikle. Eurobasket 2013'te gösterdiği performans Milano cephesinde herkesin yüzünün gülmesine sebep olmuştur mutlaka.  Eurobasket'te göz kamaştıran bir diğer İtalyan genç yıldızı da bünyelerinde bulunduruyorlar; onu da atlamayalım; Nicolo Melli. Bunların dışında Barcelona'dan CJ Wallace'ı aldılar, pota altında eksik olan sertliği getirmek için Kristjan Kangur ve Angelo Gigli gibi iki sert ve tecrübeli ismi de kadroya kattılar. Curtis Jerrels'ı nasıl kullanacaklarına bağlı olarak başarılı olabilecek bir takımlar. Takımın lideri Jerrels değil Keith Langford olmalı kesinlikle.

Real Madrid: Geçen sezonun finalisti, şampiyonluğa çok yaklaşan takımı büyük ölçüde korudu. Takımdan ayrılan Mirza Begic ve Carlos Suarez ikilisinin yerine Ioannis Bourisis ve Salah Mejri ikilisini getirdiler. Hem biraz daha sertleştiler, hem biraz daha pota altında tehdit oluşturdular. Bunun dışında iskelet korunmakta. Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Nikola Mirotic, Felipe Reyes, Jaycee Carroll, Dante Draper, Sergio Llull ve Marcus Slaughter hala Madrid'de. Bu sezon daha da kaliteli bir kadroya sahipler. Fazla söze gerek yok, yine şampiyonluğun favorilerinden biriler.

Strasbourg: Eurobasket 2013'te takımını şampiyonluğu ulaştıran koç Vincent Collet'nin takımı Strasbourg, 2005-2006 sezonundan sonra bir kez daha Euroleague sahnesinde. Geçen sezon Fransa Ligi'nin final serisine onların çıkması ufak bir sürpriz olarak adlandırılabilirdi ancak onların da JSF Nanterre'ye kaybetmesini hiç kimse beklemiyordu. Sonuç olarak Fransa ikincisi apoletiyle Euroleague'e katılmaya hak kazandılar. Çok da iyi bir takıma sahip değiller ve anladığımız kadarıyla daha transfer çalışmasını bitiremediler. Bir ya da iki takviye daha yapacaklardır. Takımda bu yaz koçlarıyla birlikte Eurobasket'i kazanan geçen sezonun Fransa Ligi MVP'si Antoine Diot ve Fransa'nın ilk beş pivotu Alexis Ajinca en dikkat çeken isimler. NBA tarafından draft edilen ve geçen sezonu başarılı bir şekilde ASVEL'de geçiren 1990 doğumlu guard Paul Lacombe'u da kadrolarına kattılar. Yabancı tercihlerini iki tecrübeli isim olan Dominik Cumhuriyet'li Ricardo Greer ve geçen sezon Strasbourg'ta 10 sayı ortalamayla mücadele eden Louis Campell'dan yana kullandılar. Bunun dışında geçen sezon kariyerinin ilk profesyonel yılında, ASVEL'de vasat bir performans çizen ABD'li Tim Abromaitis'te kadroda. Takımın yedekleri ağırlıklı olarak genç oyunculardan oluşuyor, bu da onlara bir sıkıntı yaşatabilir. Dediğim gibi sanırsam koç Vincent Collet, Fransa Milli Takımı'nı şampiyonluğa taşırken, transfer çalışmalarıyla çok ilgilenmemiş ve mutlaka bir-iki takviye yapacaklardır.

Zalgiris Kaunas: Tamamen Litvanyalılar'dan oluşmuş, gençlere ''daha da fazla'' önem veren bir takım olma yolundalar. Takımın tek yabancısı (altyapıdan yetişen biri Letonyalı, diğeri Estonyalı iki genç dışında) ABD'li Justin Dentmont. Bunun dışında kaliteli sayılabilecek bir kadroya sahipler. Martynas Pocius ve Sarunas Jasikevicius'u takıma geri kazandırdılar. Vytenis Lipkevicius, Tadas Klimavicius, Paulius Jankunas, Robertas Javtokas ve Ksistof Lavrinovic takımın Litvanya Milli Takımı ile tecrübe yaşamış isimleri. 1986 doğumlu, geçen sezon Litvanya Ligi'nde 13 sayı ortalamayla oynayan Arturas Milkanis de kadroya eklenen tecrübeli isimlerden. Bu saydığımız dokuz isim dışında, şu anki kadro yapılarıyla gençlere şans verecekleri açık. Bunun için de öne çıkan isimler Zalgiris'in B takımıyla başarılı performanslar çıkaran Estonyalı Siim-Sander Vene, Arturas Gudaitis ve 2.17'lik dev Mindaugas Kupsas. İzleyip bu yapıyla ne kadar başarılı olacaklarını göreceğiz.

0 comments:

Yorum Gönder