2 Eylül 2011 Cuma

Boğalar zor da olsa kazandı: 83-78

Avrupa Şampiyonası'nın favorilerinden İspanya'nın Polonya karşısına çıktığı ilk maçını blog yazarlarımızdan Güz Alpay yorumluyor...

İspanya A Grubu'ndaki ilk maçında Polonya'yı 83-78 mağlup etti.İspanya maçın başında Polonya'ya fiziksel gücüyle üstünlük sağlarken Polonya da Kelati'nin çabalarıyla maça tutundu.İspanya, turnuvanın ilk maçında henüz ısınamamasından olsa gerek, beklenildiği kadar iyi oynamasa da çektiği hücum ribauntlarıyla hem sayı bulup hem de rakibe faul yaptırdı.
 Gortat, Lampe gibi yıldızlarının yokluğunda özellikle “size” bakımından İspanya'dan çok kötü durumda olan Polonya'da dört oyuncu 5 faulle oyun dışında kaldı. İspanya tam 43 serbest atış kullanırken bunların 34'ünden yararlandı.Polonya hücumda top Kelati'nin eline değmediği zamanlarda bir çok zorlama atış kullandı ve şut yüzdeleri giderek düştü.Hatta rahatlıkla diyebiliriz ki, İspanya'nın baskısı ile Polonya bir ara topu elinde tutamaz oldu, sürekli top kaybı yaptı. Polonya maç boyunca 17 top kaybı yaptı; bunların çoğu da baskı sırasında geldi. İkinci periyotun sonuna doğru pota altındaki üstünlüğe Navarro'nun da şutlarının da eklenmesi ile fark bir ara 15 sayıyı buldu.İspanya çok iyi oynamasa da farkı açmayı başardı.

İlk yarıda Polonya’nın zayıflığı karşısında farkı açan İspanya'da ise aksaklıklar ikinci yarının başlamasıyla beraber belirgin hale gelmeye başladı.Özellikle oyun kurucu pozisyonundaki hatalar farkın giderek kapanmasına yol açtı.İspanya maç boyunca 17 top kaybı yaptı.Savunmada da aksamaya başlayan İspanyollar’a karşı, yardım savunmasında yardıma gelen oyuncunun adamından sayılar bulan Polonya, Kelati dışında da sayı opsiyonları yaratmayı başardı.Hatta maçın sonuna doğru farkı indirmeyi başarsalar da İspanya tecrübesiyle -zor da olsa- geride kalan dakikaları önde kapamayı bildi.

Maça Polonya tarafından baktığımızda özellikle Marcin Gortat, Maciej Lampe, Ignerski, Logan gibi oyuncuların yokluğunda İspanya'yı bu kadar zorlamak sevindirici olsa gerek. Gortat,Lampe,Ignerski gibi oyuncuların olmaması Polonya'yı mağlubiyete götüren en büyük etken oldu. İspanya pota altından çok sayıda hücum ribaundu alırken birçok faul kazanmayı da başardı.Bunun yanında iki takımında üçlük yüzdesinin düşük olması gözlerden kaçmadı.

İspanya'da Pau Gasol 38 dakika oyunda kaldı, 29 sayı,7 ribaunt,2 blok ile oynarken, Navarro 23 sayı, Marc Gasol 16 sayı,7 ribaunt ile mücadele etti. Polonya'da Kelati 18 sayı,7 asist,3 top çalma ile oynarken, Koszarek 19 sayıyla katkı verdi.

İspanya'da ise Rudy Fernandez'in ilk periyotta dakika aldıktan sonra bir daha oyuna girmemesi akıllara bir sakatlığı mı var sorusunu getirdi. Bunu ilerleyen maçlarda izleyip göreceğiz.

Güz Alpay

1 yorum: