6 Eylül 2011 Salı

Nerede o eski İtalya?

Sene 2001... Türkiye'de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'na son şampiyon olarak gelen İtalyanlar 1 sayı ile kaybettikleri Yunanistan maçı sonrası eleme maçında Hırvatistan'a yenilerek çeyrek final öncesi turnuvaya veda ettiler. Bu yenilgi bu tip sonuçlara alışık olmayan İtalyan basketbolu için büyük bir şoktu. 2003'te bu elenmenin hırsıyla tekrar kendini kürsüde bulan gök mavililer için bu madalya önemli şampiyonalarda alacakları son madalya olarak uzun süre unutulmayacaktı. Zira 2005'te Sırbistan & Karadağ'ın evsahipliğindeki turnuvada yine çeyrek final öncesi Hırvatistan karşısında sahadan 74-66 yenik ayrılııp bavulları erken toplamak zorunda kaldılar. Marconato, Basile, Galanda, Pozzecco, Chiacig gibi yıldızları kadrosunda barındıran İtalyanların turnuvaya erken vedası kulüp takımları bazında başarıdan başarıya koşan İtalyan basketbolu için tehlike çanları çaldığının adeta bir işaretiydi. Nitekim pahalı yıldızlarıyla Avrupa'nın zirvesine çıkan İtalyan kulüplerinin bu hırsları onların altyapı anlamında ilerlemelerinin önüne geçip basketbolu bırakan İtalyan yıldızlar yerine yenilerinin gelmesini engellemekteydi. Gittikçe yaşlanan yıldızların yerini doldurmaya çalışan yeni nesil İtalyan ekolü olarak bilinen akımdan çok uzaktı.
2007'de eski günlere dönme adına büyük ümitlerle gittikleri İspanya'da da yine hüsranı yaşadı İtalyanlar. Çok şeyler bekledikleri genç yıldızlar Belinelli, Bargnani ve Gigli'li kadro sadece zayıf Polonya ve uzatmada millilerimizi yenebildiler ve yine çeyrek final öncesi turnuvaya veda etmiş oldular.
2011 Avrupa Şampiyonası İtalyanlar için bir bakıma son şanstı. Zira, 2009'da elemeleri geçemeyerek finallere katılamadıktan sonra, 2011 elemelerinde de Karadağ ve İsrail'in ardından gruplarında üçüncü olarak elendiler. Yalnız sonrasında FIBA tarafından Avrupa Şampiyonası'nın 16 yerine 24 takımla oynanacağı kararının açıklanması İtalyanlar açısından tam bir piyango oldu. Bunun yanında NBA'de oynadıkları takımlarda başarılı performanslarıyla göz dolduran Andrea Bargnani, Marco Belinelli, Danilo Gallinari'nin kadroda bulunması onları ümitlendiren bir unsurdu. Fakat Eurobasket 2011 gösterdi ki, İtalyanlar altyapıyı ihmal etmelerinin cezasını, genç oyuncularının bu üç yıldıza yeterince destek çıkmaması ve bu oyuncular yerine alternatifli bir kadrolarının olmamasıyla ödüyorlar.
İtalya bu seneki turnuvada da ilk tur maçları sonunda ilk 12'ye kalamayarak elendi.Bundan sonra gözler 2013'te olacak. Bir zamanlar Basile, Galanda, Fucka, Marconato, Meneghin, Myers'lı kadrosuyla Avrupa'nın irvesine çıkan İtalyanlar bakalım tekrar küllerinden doğabilecekler mi?

1 yorum:

  1. İtalya bu oyun tarzıyla hiç bir şey yapamaz.Topu 3 NBA oyuncusunun eline verip şut atmalarını,potayı zorlamalarını bekliyorlar sadece,herhangi bir düzgün set yok.

    YanıtlaSil