19 Eylül 2011 Pazartesi

Avrupa'nın en büyüğü İspanya: 98 - 85


Litvanya'daki Avrupa Şampiyonası'nın son gününde, son günün son maçında, İspanya Fransa'yı baştan sonra önde götürdüğü karşılaşmada 98-85 yenerek üstüste ikinci kez Avrupa'nın zirvesine çıktı. Juan Carlos Navarro'nun 27 sayıyla yıldızlaştığı karşılaşmada İspanya maçı kazanarak aynı zamanda, 1997'de bu başarıyı elde eden Yugoslavya'dan sonra, üst üste iki kez Avrupa Şampiyonu olan ilk takım oldu. Matadorlar bunun yanında 1989 yılında Yunanistan'a karşı 98 sayı atan Yugoslavya'nın bu başarısını finalde tekrarlayan ikinci takım oldular.
Karşılıklı sayılarla geçen ilk periyotta Noah - Parker ikilisinin sayılarına yüksek bir yüzdeyle oynayan Navarro ile cevap veren İspanya çeyreği 25-20 önde kapattı.
İkinci periyotta savunmasını sertleştiren ve özellikle Ibaka'nın bloklarıyla rakibin hücum gücünü zayıflatan İspanya farkı 12 sayıya kadar çıkardı: 38-26. Devrenin bitimine kısa bir süre kala Rudy Fernandez'in Tony Parker'a yaptığı sportmenlik dışı faul sonrası oluşan havadan faydalanan Fransa 1 dakika kala Nicola Batum'un kaptığı top sonrası bastığı smaçla farkı 5 sayıya kadar indirse de Pau Gasol'un 4 sayısıyla devreyi 50-41 önde kapatan taraf İspanya oldu.
İkinci devreye sert savunma yapmaya çalışarak başlayan Fransa, henüz 3 dakika içinde faul hakkını doldurunca planladığı baskıyı kuramadı. Farkın kapanmaya başladığı dakikalarda (60-54) devreye giren Navarro ile kritik sayılar bulan İspanya, skoru hep 10 sayı civarında tuttu. Son dakika içinde Sergio Llull ile de 4 sayı bulan İspanyollar, bu oyuncu ile buldukları alley-oop ile çeyreği 75-62 önde bitirdiler.
Son periyot da aynı havada geçti. Fransa'nın periyot başındaki baskılı savunması hücumda yakalanamayan istikrarla birlikte çabuk bitti. Fransızlar farkı kapatma amacıyla hızlı oyun kurma çabasında çok hata yaparken, tüm hamleleri İspanyol savunmasına takıldı. Savunmadan kurtulan birkaç başarılı çaba da Navarro önderliğindeki İspanyol hücumu tarafından cevaplandı. Son dakikalarda tüm oyuncularına dakika verme şansı bulan İspanya karşılaşmadan 98-85 galip ayrılarak 2009'dan sonra 2011'de de Avrupa Şampiyonu oldu.
Juan Carlos Navarro 27 sayı, 5 asist ile final maçının en etkili ismi olurken MVP ödülünün de sahibi oldu. Pau Gasol 17 sayı, 10 ribaund, 4 asist, 3 blok, Jose Calderon 17 sayı, 4 ribaund, Rudy Fernandez de 14 sayı ile oynarken, İspanya uzunlarından Serge Ibaka 5, Marc Gasol 2 blok yaparak takım savunmasında ön plana çıktılar. Fransa'da ise Tony Parker 26 sayı, 5 ribaund, 5 asist ile takımını sırtlarken, Boris Diaw'ın 12 sayı, 7 asist, Joakhim Noah'ın da 11 sayı, 8 ribaundluk performansları yenilgiye engel engel olamadı.

0 comments:

Yorum Gönder