7 Eylül 2011 Çarşamba

I love this game !

E grubunda ilk gün maçlarının kapanışında ev sahibi Litvanya ile Sırbistan karşı karşıya geldi. Maçın başında üstünlüğü ele geçiren Litvanya etkili oyununu maçın geneline yayarak karşılaşmadan 100-90 üstün ayrıldı. Dünya basketbolunun iki devini karşı karşıya getiren mücadele belki de Avrupa Şampiyonası’nda şu ana dek izlediğimiz en güzel maçtı. Neden mi?
• Yüksek yüzdeli şutlar sayesinde müthiş bir atmosferde tamı tamına 190 sayı izledik. Sayıların hepsi savunma üzerinden, setlerle, basketbol kokan sayılardı.
• İki takımda ortalamaların çok üstünde şut yüzdesiyle oynadılar. Özellikle seyircisinin desteğini arkasına alan Litvanya 3 sayılık atışlarda %55, 2 sayılıklarda da %63 ile oynarken, Sırbistan da %39 üçlük, %55 ikilik yüzdesiyle oynadı.
• Sahada basketbolun her türlü güzelliğini izleyenlere sunmak için konsantre olmuş iki Litvanyalı guard vardı. 35 yaşındaki tecrübeli guard Sarunas Jasikevicius 14 sayısının yanında 7 asist yaparken, Mantas Kalneitis de 5/7 üçlükle 19 sayı 7 asistle hem attı hem de attırdılar.
• Özellikle Jasikevicius önderliğinde basketbol dersi yerine geçebilecek pick’n’rolller izledik. Yaşlı Kurt, genç yetenek Jonas Valanciunas ile yaptığı ikili oyunlar sayesinde genç oyuncunun da %88 saha içi yüzdesiyle 18 sayı atmasında başrol oynadı.
• Nenad Kristic bir pivotun nasıl oynaması gerektiği dersini verdi. Pota altını iyi kullanan tecrübeli oyuncu maçı 21 sayı, 4 ribaund, 2 blok ile bitirdi. O olmadığı zamanlarda Sırbistan’ın zaman zaman sayı bulmakta zorlandığı görüldü.
• Bugün takım olarak bekleneni veremeseler de Sırbistan’ı ayakta tutmaya çalışan Teodosic ve Savanovic’in hırslı oyunlarını izledik. İki yıldız da 16şar sayı atsalar da, bu performanslar mağlubiyeti engellemeye yetmedi.
• Litvanya sadece aslarıyla değil bench’iyle de Sırpları geçti. Litvanya benchi 47 sayı bulurken Sırplar benchten gelen oyunculardan 19 sayı bulabildiler .
• Sırbistan ilk periyot dışında maçı sürekli geride götürse de Sırp oyuncular sürekli olarak geri gelebileceklerinin sinyallerini verdiler. Bu şekilde hem maçtan kopmadılar, hem de izleyenleri sürekli olarak maça bağladılar. Bugün Teodosic hırsını sayılarına olduğu kadar takımı oynatmaya da yansıtsa belki çok daha fazla şey yapabilirlerdi. 4/6 üçlükle 16 sayı atan Teodosic maç boyunca sadece 2 asist yapabildi.

1 yorum: