25 Ağustos 2011 Perşembe

Devler geri mi dönüyor!

Avrupa Şampiyonası öncesi basketbol milli takımımızı canlı olarak izleyebileceğimiz son maç Adidas İstanbul Cup final maçı Türkiye-Karadağ maçı oldu. Özel işlerim nedeniyle bir gün önceki Yeni Zelanda maçını kaçırdığım için, bu maç Almanya’daki turnuva sonrası takımımızdaki gelişimi görmek adına benim için önemli bir şanstı. Aynı zamanda bu maç sonrası şampiyonaya katılacak kadromuz da netleşeceği için, millilerden nispeten daha iyi bir performans bekliyordum.
Nitekim ilk periyot ile birlikte maça iyi başladığımızı söyleyebilirim. Özellikle savunmada oldukça gayretli olan millier, Ömer Onan’ın Omar Cook’a uyguladığı
baskı sayesinde Karadağ’ın istediği hücumları oynamasını engelledi. Bunun yanında pota altında Ömer Aşık’ın varlığının verdiği hücum ribaundu rahatlığıyla dış şutlarda da etkili olan milliler ilk molaya 11-3, periyod bitimine de 26-18 önde girdi. İlk mola sonrası savunması zayıflayıp karşılıklı basketlerle periyodu bitiren milli takımda en önemli eksik kısaların yardıma gelmemesi sonucu verilen hücum ribaundlarıydı. Havuza düşen her top Karadağ kısalarının hanesine hücum ribaundu olarak yazıldı. Artımız ise savunmamızla rakibi 6 top kaybına zorlarken hiç top kaybı yapmamamızdı.
İkinci periyoda Omar Cook’un Nikola Vucevic-Oğuz Savaş eşleşmesini görüp Vucevic’i hücumda iyi kullanması sayesinde Karadağ iyi başladı. Hücumda Oğuz ve Ender’in harcadığı hücumlar sonrası hem hücumda ritmi bozulan hem de savunmada direnci düşen milli takım rakibin yetişmesine engel olamadı. Alınan moladan sonra Kerem Tunçeri, Ömer Onan ve Ersan ilyasova’nın oyuna girmesiyle tekrar savunmayı sertleştirip Kerem’in organze ettiği hücumlarla ofansif açıdan da canlanan milliler, top çalmalar sonucu hücumlarda Omar Cook’un faulleri sonucu Emir Preldzic ve Ömer Onan’ın serbest atışlarıyla son dakika içinde skoru 44-36’ya getirdiler. Son topu Semih’in smacıyla değerlendiren 12 Dev Adam devreyi 46-38 önde kapadı. Devre geneldinde önceki maçlara oranla daha derli toplu ve istekli gözüken Türkiye’de Ender’in oyunkurduğu zamanlarda dikkati çeken disiplin ve savunma zaafı endişelendiren nokta oldu.
İknci yarı karşılıklı basketlerle başladı ve 3.periyot genelinde maçı 5 sayı civarında önde götürdük.Savunmadaki gayretimizin verdiğimiz hücum ribaundları nedeniyle boşa gitmesi sonucu milliler bir türlü arayı açamadı ve 3.periyot 7 sayıfarkla Türkiye üstünlüğüyle geçildi. 61-54
Durgun geçen bir 3.periyot sonrası son periyoda Enes Kanter’in sırtı dönük aldığı topta içeriyi zorlayarak kazandığı basket, Oğuz’un kendinden beklenmeyecek güzellikte J bloğu ve ardından Ender2in basket faulüyle başlayan Türkiye skoru da 66-54’e getirdi. Periyodun geri kalanında oyunu kontrolünde tutup farkı minimum 5 sayıda tutan 12 Dev Adam Karadağ’ın geri dönmesine izin vermedi. 2 dakika kalan Hidayet’in çemberden dönen topunu smaç ile tipleyen Enes farkı 12 sayıya çıkarıp hem taraftarı coşturdu hem de takımı iyice rahatlattı. Geride kalan süreyi iyi kullanan milliler Ömer Aşık’ın bir bloğu ve smacı sonrası karşılaşmadan 81-69 üstün ayrılarak turnuvayı şampiyon olarak kapattılar ve Litvanya öncesi moral depoladılar.
Maç boyunca genel olarak İzmir ve Almanya’da seyrettiğimiz milli takımdan daha iyi bir takım seyrettik. Gerek Ersan, Hidayet ve Kerem’in sahadaki silik görüntülerinin kaybolup gerektiğinde sorumluluk almaya başlamaları, gerek arada fevri hareketler yapıp saçmalasa da Emir’in takıma alışmaya başlamış olması, Enes’in sırtı dönük pozisyonlardaki etkinliği ve ilk maçlardaki kendini ispatlama hevesinden vazgeçmiş olması, zaman zaman kopmalar olsa da savunmadaki gayret, top çalmalar, az sayıdaki top kaybımız ve Ömer Aşık – Semih Erden ikilisinin takıma dönmüş olması umut verici noktalardı. Üzerinde durulması gereken noktalar ise verilen hücum ribaundları, Ender’in hücumunda zaman zaman yaşanan duraklamalar, Cenk Akyol üzerindeki ısrar denilebilir. Son olarak da Karadağ maçındakikadro itibariyle kesilecek son iki ismin İzzet ve Doğuş olacağı söylenebilir. Fakat bir büyük turnuvaya iki PG ile gitme kararı da oldukça tartışılabilir bir karar olacaktır.

1 yorum: