25 Eylül 2011 Pazar

Selçuk Ernak ve Çin Asya Şampiyonu!

Çin’de düzenlenen 26. FIBA Asya Basketbol Şampiyonası’nın son günü final müsabakalarına sahne oldu. Turnuvanın kapanış maçında finalde, turnuvanın sürpriz ekibi Ürdün’ü 70-69 mağlup eden evsahibi Çin şampiyon oldu. Asistan koçluğunu Selçuk Ernak’ın yaptığı Çin 2007 ve 2009’da İran’a kaptırdığı şampiyonluk ünvanını da geri almış oldu.
Grup maçlarında oynadığı 6 karşılaşmanın tamamını kazanan Çin, çeyrek finalde Lübnan’ı 68-48, yarı finalde ise Kore’yi 56-43 yenerek finale yükselmişti. Turnuvada özellikle yaptığı sert savunma ile dikkati çeken ve rakiplerine kolay sayı atma fırsatı vermeyen Çin, ciddiye aldığı bu iki karşılaşmada da Lübnan ve Kore’nin 50 sayı
barajını geçmelerine izin vermemişti.
Ürdün ise turnuva öncesi Tab Baldwin’i takımın başına getirmişti. Türk basketbolseverlerin daha önce Banvit ve Kepez’den tanıdığı Baldwin aynı zamanda Yeni Zelanda milli takımını 2002 Dünya Şampiyonası’nda dünya dördüncüsü yaparak ülke tarihindeki en büyük başarıyı elde etmişti. Baldwin’li Yeni Zelanda 2004 Olimpiyatları’nda ise Sırbistan & Karadağ’ı yenerek dikkatleri üzerine çekmişti. Baldwin’in önderliğindeki Ürdün grup maçlarını dördüncü sırada tamamlamasına rağmen çeyrek finalde son iki Asya şampiyonu İran’ı 88-84 yenerek yarı finale adını yazdırdı. Yarıfinalde Filipinler ile eşleşen Ürdün bu maçı da rahat bir şekilde 75-61 kazanınca finalde Çin’in rakibi oldu.
Büyük bir çekişme içinde geçen final müsabakasında kağıt üzerinde üstün olan taraf Çin olmasına rağmen, her Çin hücumunda savunma değiştirip rakibin hücumlarını dağıtmayı hedefleyen Baldwin'in bu taktiği başarılı oldu. İlk yarıyı 36-31 önde kapatan, maçın son anlarına kadar da oyunda kalmayı başaran Ürdün, skor 69-69 iken Jianlian Yi'ye yapılan faul sonrası bu oyuncunun attığı 1/2 serbest atış ile 70-69 geriyen düştü. Son hücumda Rasheim Wright ve Sam Daghles atışlardan yararlanamayınca Çin onbeşinci kez Asya Şampiyonu oldu.
Evsahibi Çin'de Jianlian Yi 25 sayı, 16 ribaund, 6 blok ile MVP olurken, Liu Wei 13 , Wang Zhizhi 10 sayı ile oynadılar. Ürdün'de ise Rasheim Wright 26 sayı ile oynarken, Zaid Abbas 13 sayı, 10 ribaund, Sam Daghles ise 18 sayı, 8 ribaund ve 4 asist ile oynadılar. 
Turnuvanın üçüncülük maçında ise Güney Kore, Filipinler'i 70-68 mağlup ederek Asya üçüncüsü oldu.

0 comments:

Yorum Gönder