18 Eylül 2019 Çarşamba

2019-2020 Brooklyn Nets analizi

Geçtiğimiz sezon 42-40'lık galibiyet oranıyla beş sezon sonra ilk kez %50 galibiyet yüzdesinin üzerine çıkabilen ve üç yıl ara verdikten sonra Play-Off'a yükselme başarısı elde eden Brooklyn Nets bu sezona daha iddialı giriyor. 2013-2014 sezonunda Deron Williams, Joe Johnson, Paul Pierce ve Kevin Garnett'li kadrosuyla 44 galibiyet elde eden ve Play-Off Doğu Konferansı yarı finaline yükselen Nets, o sezondan bu yana aynı başarıyı bir daha elde edemedi. Geçtiğimiz sezon %50 üzeri galibiyet yüzdesi ve ümit veren kadro yapısıyla taraftarlarının bu sezon için beklentilerini yükselten Brooklyn Nets, yaz aylarındaki transfer hamleleriyle de sezon öncesi Doğu Konferansı'nın iddialı takımlarından biri haline geldi. 

2019-2020 Brooklyn Nets

2018-2019 sezonu kadrosundan D'Angelo Russell'ı Golden State Warriors, DeMarre Carroll'u ise San Antonio Spurs'e kaptıran Brooklyn Nets, üç sezondur beraber oynayan ve her geçen sezon performansları artan Spencer Dinwiddie, Caris LeVert ve Joe Harris üçlüsüyle 1-2-3 numara rotasyonunun bel kemiğini korumuş oldu. Buna ek olarak, Pierce ve Garnett'in takıma katılıp kritik draft haklarının Celtics'e gönderildiği takas sonrasında bir türlü istediği kadro yapısını oluşturamayan Nets, belki de bu yaz ilk kez istediği hamleleri yapma fırsatı buldu. Orta sıra draft seçimleri olmalarına rağmen, seneler içinde birlikte oynayarak belli bir seviyeye yükselen bu isimlere ek olarak yaz döneminde Kyrie Irving, Kevin Durant ve Wilson Chandler (David Nwaba'yı da unutmamak lazım) ile kardosunu güçlendiren Nets bu gelişmeler sonrasında 2019-2020 sezonu öncesi geçen sezonun üzerine daha iddialı bir kadro oluşturmuş oldu. 


Geçtiğimiz sezon NBA final serisinde, sakatlığı henüz iyileşmeden sahalara dönen ve henüz ilk maçta nükseden sakatlığı nedeniyle büyük ihtimalle bu sezonu pas geçecek olan Kevin Durant'ten bir beklentisi olmayan Nets'te Kyrie Irving'in takımı nasıl yönlendireceği ve mevcut yapı üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merakla beklenmekte. Hem yetenekleri hem de üst seviye rekabet tecrübesiyle D'Angelo Russell'a oranla Nets'e çok daha fazla katkısı bulunacağına inandığım Irving, Durant parkelere geri dönene kadar takımın tek lideri olarak hakkındaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak için ekstra (olumlu yönde) performans göstermek zorunda. Irving yanında geçtiğimiz sezon beklentilerin üzerine çıkan Caris LeVert ve kenardan gelerek muazzam bir katkı veren Spencer Dinwiddie ile birlikte umut veren bir guard rotasyonu da oluşturan Nets'in sakatlıklardan uzak durabildiği takdirde oyun kurucu pozisyonunda (Dinwiddie ve LeVert'ün gelişmesi gereken dış şut yüzdesi dışında) problem yaşamayacağını düşünüyorum. 

Brooklyn Nets yönetimi her ne kadar yaz döneminde Kevin Durant'e imzayı attırdıysa da, bu sezon planlarını ondan bir katkı alamayacakları doğrultusunda yapıyor olmalılar diye düşünüyorum. 2018-2019 NBA Final serisindeki sakatlığı sonrası, 2020 NBA Play-Off'larına yetişse bile oldukça sınırlı bir katkı alınabilecek olan Durant'in yokluğunda Nets forvet rotasyonu Joe Harris, Rodions Kurucs, Wilson Chandler ve Taurean Prince dörtlüsünden oluşacak. Nets formasıyla her geçen sezon oyununu bir seviye daha yukarı taşıyan ve önemli bir dış şut tehdidi olan Joe Harris ve Hawks formasıyla geçirdiği üç sezonun sonunda önemli bir ilk beş oyuncusu haline gelen Taurean Prince yanında, her ne kadar yaşı yavaş yavaş performansını sınırlamaya başlasa da tecrübesiyle takıma önemli katkı sağlayabilecek Wilson Chandler ve bir ikinci tur draftı için çok iyi bir çaylak sezonu geçiren Letonyalı Kurucs'tan oluşan forvet rotasyonu hem skor hem de savunma anlamında etkili bir dörtlü oluşturmuş durumda. 

Beş numarada ise 21 yaşındaki Jarrett Allen ve 31 yaşındaki Deandre Jordan ikilisi, sakatlıklardan uzak durabildikleri sürece oldukça etkili bir pota altı oluşturacağa benziyorlar. Kariyerinin son 8 sezonunda hep ilk beşten başlamaya alışmış Deandre Jordan'ın geçtiğimiz sezon 80 maçta ilk beşte başlayan Allen'ı benchte atıp atamayacağı bir soru işareti olurken, iki ismin dakikaları iyi ayarlandığı takdirde çok verimli bir rotasyon oluşturacaklarına kesin gözüyle bakıyorum. Bu noktada Kevin Durant, Kyrie Irving, Deandre Jordan üçlüsünün 2016 olimpiyatlarında ABD Milli Takımı'nda da beraber forma giydiklerini hatırlatalım. Durant'ın sakatlıktan kurtulduğu dönemde bu üçlüyü aynı anda sahada tutmak Nets için önemli bir avantaj olacaktır. 

Tüm bu olumlu yorumlara rağmen, öncelikle Durant'ın sakatlığı, ardından da kariyerlerinin yükselişine devam etmesi beklenen oyuncuların henüz üst seviye NBA basketbolunda tecrübe eksiklerinin bulunması, Brooklyn Nets'in 2019-2020 sezonu şampiyonluk adayları arasında yer almasını engelliyor. Doğu Konferansı'nda Sixers, Bucks, Celtics gibi takımların varlığında normal sezonu en iyi dördüncü sırada bitirmek ve ilk turda saha avantajını elde etmek için mücadele vereceğini düşündüğüm Nets'in Play-Off ilk turundaki kaderi de bu sıralamaya göre şekillenecektir. Fakat bu adaptasyon sezonu sonrası kadronun korunması halinde, 2020-2021 sezonunda çok daha farklı ve iddialı bir Brooklyn Nets izleyebiliriz. 

Benzer analizler: 

1 yorum:

  1. Brooklyn Nets oyuncularının çoğunluğunun NBA basketbolunda tecrübe eksiklerinin olması çok kötü. Durant'ın sakatlığı da kötü denk geldi

    YanıtlaSil