23 Temmuz 2019 Salı

2019-2020 Boston Celtics analizi

Geçtiğimiz sezona favorilerden biri olarak girmeleri ardından NBA Doğu Konferansı'nı %60 (49-33) galibiyet oranıyla 4. sırada tamamlayan, Play-Off'larda ise ilk turda Indiana Pacers'ı süpürdükten sonra, Doğu Konferansı yarı finallerinde Milwaukee Bucks'a 1-4 ile elenerek hayal kırıklığı yaratan Boston Celtics bu sezon kadrosunda ciddi bir yapılanmaya gitti. Gelecek için büyük ümitler beslenen iki genç isim, Jayson Tatum ve Jaylen Brown'un gelişimlerini gözlemlemek için oldukça önemli bir sezon geçirecek olan Boston Celtics'te oyun kurucu ve pivot pozisyonlarındaki iki önemli değişikliğin takıma olan etkisi ise bu sezon sonundaki yerleri için oldukça kritik olacak. 

2019 - 2020 Boston Celtics analizi - Kemba Walker

Öncelikle Kyrie Irving'in NBA free-agency döneminde Brooklyn Nets'in yolunu tutması Boston Celtics için önemli bir kayıp olarak gözükse de, Irving'in yerini 2011 draft sınıfının bir başka ismi Kemba Walker ile dolduran Celtics'in yapması olası hamlelerden en iyisini yaptığını söyleyebiliriz. Yine de Irving ile karşılaştırıldığında, oynadığı takım itibariyle üst seviye NBA basketbolunun içine fazla girememiş olan Kemba Walker'ın Boston Celtics'in yüksek hedeflerine ne kadar uygun olduğu da şüphesiz ki önemli bir soru işareti. Her ne kadar sezonun bütününde oynamaya Irving'e oranla daha alışkın ve güçlü olsa da, Charlotte ile sadece iki kez NBA Play-Off serisi oynayabilmiş ve henüz hiç tur atlayamamış olan Walker'ın Play-Off performansı ve alacağı roller Boston Celtics'in sezon sonu yeri için oldukça belirleyici etken olacak. 


Boston Celtics için bu yaz Free-Agency döneminin bir başka önemli kaybı da Philadelphia 76ers'ın yolunu tutan Al Horford oldu. 5 kez NBA All-Star ve bir önceki sezon NBA'in en iyi defansif beşine seçilen bir ismi kadroda tutamayan Celtics, onun yerini Enes Kanter ile doldurmaya çalıştı; fakat Enes Kanter'in gerek savunmayı düşünmeyen bir isim olması, gerek zaman zaman dengesiz hareketlerle takıma zarar verebilmesi, gerekse Horford gibi çok yönlü ve saha görüşü yüksek bir pivot olmaması, onun Horford'un yerini doldurması ihtimalini oldukça düşürüyor. Ayrıca son sezonlarda Al Horford'un rakipler tarafından aynı zamanda bir dış şut tehdidi olarak da algılanması, Celtics için hücum çeşitliliği anlamında da önemli bir eksi olacak. 

Bu iki ismin dışında Boston Celtics rotasyonuna genel olarak baktığımızda, Kemba Walker - Jaylen Brown - Marcus Smart üçlüsünün yanına gelecek diğer oyuncunun büyük olasılıkla 14. sıradan draft edilen Romeo Langford ya da NBA Summer League'te skorer oyunuyla takımın lideri olarak kendini gösteren 2.tur draft seçimi Carsen Edward olacağını söyleyebiliriz. Bu rotasyonda hem 1 hem de 2 numara pozisyonlarında gençlerin gelişimini merakla takip edeceğiz. 23 yaşındaki Jaylen Brown'ın bu sezon bir seviye daha atlamasını bekleyen Celtics'te iki çaylak guardın en azından birinden alınacak ekstra performans oynanan kumarı kazanca çevirebilir. 

Forvet pozisyonunu Gordon Hayward ve Jayson Tatum ikilisiyle dolduran Boston Celtics için belki de bu bölge takımın en zayıf bölgesi olarak dikkat çekmekte. Son olarak Marcus Morris'in New York Knicks'e imza atmasıyla birlikte forvet rotasyonu oldukça daralan ve muhtemelen Smart / Brown ikilisinden birinin yer yer bu bölgede kullanılacağı Celtics'te önümüzdeki günlerde bir forvet hamlesi daha görebiliriz. Jayson Tatum'un geçtiğimiz sezonki gelişimini bu sezon bir kademe daha geliştireceğini beklemekle birlikte, ciddi sakatlık sonrası sezonunda eski günlerini aratan Gordon Hayward'ın ne şekilde güçlü kalacağı önemli bir belirleyici unsur olacak. 

Pivot pozisyonunda ise yazının başlarında belirttiğim Al Horford - Enes Kanter değişikliği ve Enes Kanter'i yedekleyecek isim olarak da Vincent Poirier ve Daniel Theis (Aaron Baynes'in de önemli bir kayıp olduğunu düşünmekteyim) olduğunu düşünürsek Boston Celtics'te bu sezon önemli bir direnç ve güç düşüşü bekliyorum. Şampiyon Toronto Raptors'taki Kawhi Leonard kaybı transfer sezonu başında Celtics taraftarının iştahını başlarda arttırsa da, mevcut durumda Brooklyn Nets ve Philadelphia 76ers'ın yaptığı takviyeler, yaz döneminin ortasına geldiğimiz bugünlerde Boston Celtics'i şimdilik Indiana Pacers ve hatta biraz da zorlarsak Pistons, Magic, Heat  gibi takımlarla birlikte konferans beşinciliği mücadelesine itecek gibi gözüküyor. Bakalım sezon bizi ne kadar haklı çıkaracak?

0 comments:

Yorum Gönder