3 Eylül 2019 Salı

Kaybetsek de Teşekkürler 12 Dev Adam

FIBA Basketball World Cup 2019 - Dünya Kupası E Grubu'ndaki ikinci maçında ABD karşısına çıkan Milli Takımımız iyi mücadele ettiği ve defalarca kazanma noktasına getirdiği maçı uzatma dakikaları sonrası 92-93 kaybederek turnuvadaki ilk yenilgisini aldı. Karşılaşmanın ilk yarısında başa baş bir oyunla ABD'nin hızlı basketboluna engel olan ve soyunma odasına 42-47 geride giden 12 Dev Adam bitime 12 saniye kala Ersan'ın tipiyle öne geçse de, son saniyede Cedi'nin yaptığı faul sonrası maçın 81-81 ile uzatmaya gitmesine engel olamadı. Benzer senaryo uzatma dakikalarında da tekrarlanırken, son 10 saniyeye önde girdiğimiz ve sportmenlik dışı faul avantajı elde ettiğimiz maçı 10 saniye içinde 4 serbest atış kaçırarak ABD'ye hediye ettik. Her ne kadar maç sonu yıkılsak da, böyle bir maçı bize izlettiren, ABD'ye hızlı hücum sayısı izni vermeyen ve boyalı bölge sayılarında üstünlük sağlayan 12 Dev Adam'ı tebrik ederiz. 

FIBA World Cup 2019 - Türkiye - ABD | Ersan Ilyasova

12 Dev Adam karşılaşmanın ilk 3 dakikasında özellikle hücumda bocalayıp zorlama şutlar ve yüzdesiz hücumlarla 2-10 geriye düşse de, Melih Mahmutoğlu ve Ersan İlyasova'nın bireysel gayretleriyle gelen sayılar yavaş yavaş farkı kapatıp maça ortak olmamızı sağladı. Savunmada ABD'yi üç sayı çizgisi dışına iten Milli Takımımız, ABD ekibinin bu üç sayı denemelerinden yüksek yüzde (6/9) ile isabet bulması sonrası, son dakikasında farkı 1 sayıya kadar indirdiğimiz ilk çeyreği 21-26 geride tamamladı. 


İlk çeyrekteki yüzdeli hücumunu ikinci çeyrekte de orta mesafeli ve dış şutlarla sürdüren ABD, 4 dakika içinde farkı çift hanelere çıkarırken (26-36), millilerimizin ilk çeyrekteki penetreleri bu çeyrekte kullanmamaları ve ilk üç sayı isabetinin maçın ancak 15. dakikasında gelebilmesi farkın açılmasını da beraberinde getirdi. Scottie Wilbekin'in oyuna girmesi ve Ersan'la birlikte kaydettikleri sayılar 2 dakika içinde 12-0'lık bir seri yakalamamızı ve farkı 3 sayıya kadar (38-41) indirmemizi sağlarken, çeyreğin kalanındaki karşılıklı sayılar sonrası soyunma odasına 42-47 geride gittik. 

İlk yarıda iki çeyreğin de ilk 3-4 dakikasında hücumda bocaladığımızı, pota altına penetreleri unuttuğumuzu görsek de, savunmayla maça tutunup, oyun disiplininden kopmamamız ve ABD'nin koş-koş basketboluna fırsat tanımamamız millilerimizin artıları olurken, sadece 5 top kaybı yapmamız da ABD'nin oyunu istediği gibi hızlandırmasını engelledi. 

Soyunma odası dönüşü iki takım da savunma seviyesini yükseltip maçın skor üretimini sınırlarken, bu süreçte Ersan İlyasova'nın yaptırdığı hücum faullerle rakibin hızlı hücumlarını kesen, Doğuş Babay'la ABD guardlarına rahat oyun kurma şansı vermeyen, Semih Erden'le Myles Turner'ı etkisiz hale getirip düzen dışına çıkaran 12 Dev Adam çeyreğin bitimine 4:45 kala Cedi Osman'ın turnikesiyle farkı 1 sayıya kadar indirdi: 52-53. Çeyreğin son 2 dakikasına Furkan Korkmaz'ın üçlüğü sonrası 59-59 eşitlikle girilirken, Kemba Walker'ın çeyrek sonunda 9 metreden buzzer-beater'ı maçın son 10 dakikasına ABD'nin 65-61 önde girmesini sağladı. 

Final periyoduna sertleşen ABD savunması karşısında hücum yapmakta zorlanarak başlayan Milli Takımımız Furkan Korkmaz ve Melih Mahmutoğlu'nun dış şutlarıyla maçı tekrar dengeye getirirken, Melih'in kaptığı top sonrası kaydettiği hızlı hücum sayısıyla bitime 6 dakika kala skoru tekrar dengeye getirdi: 71-71. Bu dakikada Sertaç'la üst üste orta mesafeli şutlardan yararlanamayan 12 Dev Adam aynı 3.çeyrekte olduğu gibi defalarca öne geçme fırsatını değerlendiremezken, Ersan İlyasova'nın bitime 57 saniye kalan kaydettiği turnike, 35 saniye kala çaldığı top ve 12 saniye kala yaptığı tiple 81-79 öne geçti. Son hücumu oldukça kötü kullanan ABD son saniyede Jayson Tatum'la dengesiz bir şut denerken, Cedi Osman'ın Tatum'a yaptığı faul ve Tatum'un çizgiden 2/3 isabeti kazanmaya çok yaklaştığımız maçı 81-81 ile uzatmaya taşıdı. 

FIBA World Cup 2019 Türkiye - ABD |Cedi Osman - Ersan Ilyasova

Uzatma dakikaları boyunca da iyi oynayan 12 Dev Adam Wilbekin, Cedi ve Melih'in basketleriyle ilk 2 dakikayı 89-84 önde geçerken, Kemba Walker'ın sürüklediği ABD son dakikaya girerken skoru dengeye getirdi. 50 saniye kala Cedi'nin basket faulü millilerimizi 92-91 öne geçirirken, bizim için olumsuz anlamda unutulmaz bir son 20 saniye geçirdik. Bitime 15 saniye kala önce Wilbekin hücum faul yaparken, son ABD hücumunda topu Myles Turner'ın elinden çekip alan Doğuş Balbay'a yapılan sportmenlik dışı faul sonrası önce Doğuş'un, ardından da yapılan taktik faulde Cedi Osman'ın çizgiden 2'şer serbest atış kaçırması sonrası Khris Middleton'la 2/2 serbest atış isabeti kaydeden ABD sahadan 93-92 galip ayrıldı ve grup liderliğini garantiledi. 

Milli Takımımızda Ersan İlyasova 23 sayı - 14 ribauntla turnuvadaki ikinci maçında da double-double yapıp maçın yıldızı olurken, Melih Mahmutoğlu 18 sayı, Furkan Korkmaz 3/6 üç sayı isabetiyle 16 sayı - 3 ribaunt, Cedi Osman 15 sayı - 4 asist - 2 blok, Scottie Wilbekin ise 3/4 üç sayı ile 12 sayı - 3 asistle mücadele ettiler. Millilerimiz takım halinde ise ABD gibi bir takıma karşı hızlı hücum sayılarında karşılaşmayı 14-12 önde bitirirken (daha doğrusu ABD'yi 12 sayıda tutarken), boyalı bölge sayılarında ise 38-20'lik bir üstünlük sağladılar. 

2 yorum:

  1. Çok yazık oldu çoook. Tarihi bir fırsatı teptik. Yunanistan'ın da Brezilya'ya yenilmesi sonrası, ikinci turds bir Brezilya galibiyeti çeyrek final için bize yetecekti. Ama elimizin tersiyle geri teptik. Maçı 10 sayı kaybetsek bu kadar üzülmezdik heralde ama son 10 sn'ye önde girip 4 serbest atış kaçırarak yenilmek kahretti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, ayrıca bir daha bu kadar dağınık ve düzensiz bir ABD takımı da gelmez karşımıza. Böyle bir fırsatı yakalamışken, hem de serbest atışlar ve acemi hatalarla kaçırmak çok üzücü oldu. Yine de bu maça takılmayıp önümüzde bakmak lazım. Çok önemli bir Çekya maçı bekliyor bizi

      Sil