14 Eylül 2019 Cumartesi

Arjantin ve İspanya nasıl başarılı oldular?

FIBA Basketball World Cup 2019 Dünya Kupası'nda dün oynanan yarı final maçları sonucunda İspanya ve Arjantin finale yükselen takımlar oldular. Turnuvanın başında yapılan değerlendirmelerde çeyrek finalin ötesine ilerlemelerine kuşkuyla bakılan iki takımın finale çıkması bir anlamda sürpriz bir sonuç olurken, iki ülkenin sahaya yansıttığı basketbolda ve takım yapılarında bazı ortak yönler dikkat çekti. 

FIBA World Cup 2019 | Arjantin - Luis Scola

Her şeyden önce hem İspanya hem de Arjantin'in takım halinde hücum edip takım halinde savunma yaptıkları, hem savunma hem de hücumda çok iyi alan ve top paylaşımı yaptıklarını gördük. Kağıt üzerinde ya da istatistik tabelasında yıldızlaşan isimler olsa da, sahadaki mücadelede tüm oyuncuların rolleri ve mücadeleleri eşit düzeydeydi. Zira bu mücadele Arjantin'i maç başına ortalama 9.9 ile en çok top çalan ikinci takım yaparken, İspanya da maç başına 9 top çalmayla üçüncü sırada yer aldı. 


İki ekibin de takım halinde mücadeleleri yanında dikkat çeken, öne çeken isimlerin de varlığı takımların performansını üst seviyeye çekti. Arjantin'de Facundo Campazzo ve Luis Scola, İspanya'da ise Ricky Rubio ve Marc Gasol'un ülkeleri için sergiledikleri performansın önemli bir ortak yanı vardı. Zira iki takımda oyun zekası ve takımı yönetme yetisi çok üst seviyede birer oyun kurucu ve aynı zamanda yaşları ve tecrübeleriyle pota altından takımı yöneten, gerektiğinde oyun kuruculuk yapan, gerektiğinde savunma sertliğini yükselten ve takımlarına liderlik eden bildiğimiz pivot karakterinin dışında birer de veteran uzunları vardı. Hem etkili birer oyun kurucu hem de pota altından oyunu kuran ve liderlik eden birer uzunun varlığı iki takımın da kupaya damgasını vurmasındaki önemli etkenlerdi. 

İspanya'da Marc Gasol, Rudy Fernandez gibi takımın ağabeyleri, ağabeylik ve mentorluk yapmanın yanında aynı zamanda takımlarının sahadaki liderleri ve takımın kalanının performansını yükselten isimlerdi. Gasol 14.4 sayı - 5.4 ribaunt - 3.7 asist, Fernandez ise 7.3 sayı - 3 asist ve %43'lük üç sayı yüzdesi elde ederlerken, yaşlarına rağmen takımın en çok süre alan iki oyuncusu oldular. Benzer şekilde Arjantin'de de 39'luk Luis Scola takımın 30 yaş üstü tek oyuncusu olarak yeni jenarasyona ağabeylik yaptığı gibi 28.8 dakika ortalamayla sahada kalarak (Campazzo'dan sonra ikinci en fazla) 19.3 sayı - 8.1 ribaunt - 1.7 top çalma ortalamalarıyla takımın lider rolünü de üstlendi. Yaşlı kurtlar bu mücadeleyi gösterdiğinde de takımlarının başarıları da kaçınılmaz oldu.

0 comments:

Yorum Gönder