16 Aralık 2019 Pazartesi

Meksa Yatırım Afyon ve Can Sevim

ING Basketbol Süper Ligi'nde sezonun başlamasına sayılı günler kala lige katılma kararı alan ve birkaç kişinin büyük gayretiyle apar topar bir takım kuran Meksa Yatırım Afyon Belediyespor'un bu sezon başından beri sergilediği basketbol taraflı tarafsız tüm basketbolseverlerin takdirini kazanıyor. Oluşum süreci itibariyle toplama diyebileceğimiz; fakat geçen süre içinde birbirleriyle muhteşem uyum sağlayan kadronun kısıtlı olanaklarla geldiği nokta, sezon başlarken ligde kalabilecek mi soru işaretleri oldukça yoğun olan takımın üzerindeki şüpheleri ortadan kaldırmış durumda. Bu başarıda sahadaki oyuncular kadar coach Can Sevim'in de payı oldukça büyük. 

Can Sevim - Meksa Yatırım Afyon Belediyespor

Sezonun ilk haftalarında Gaziantep Basketbol ve Türk Telekom karşısında sergiledikleri basketbol Afyon ekibinin alkış almasını sağlamakla beraber, alınan az farklı yenilgilere rağmen kolay pes etmeyecek bir takım olacakları sinyalini vermekteydi. Jordon Crawford ve Gregor Hrovat gibi oyuna ağırlığını koyup inisiyatif alabilecek ve aynı zamanda savunmada top çalıp rakibi rahatsız edebilecek iki guard yanında, pota altında Talib Zanna'nın caydırıcılığı Afyon ekibi için önemli artılar. Tecrübe eksiğine rağmen Corey Davis'in de bu isimlerle iyi uyumu ve sezon başında bekleneni verememesine rağmen haftalar ilerledikçe "pis işleri de yapacak biri lazım" dedirten ve gerektiğinde hücumda da sorumluluk alabilen Peyton Aldridge'in performansı uyumlu bir beş ortaya çıkardı. 

Bu noktadaki en önemli soru işareti ise dar bir rotasyona sahip Meksa Yatırım Afyon Belediyespor'un kadrosundaki Türk oyuncularından en fazla verimi nasıl alacağıydı. Can Sevim bu anlamda geçen sezon Pınar Karşıyaka'da önemli süreler alan Erdi Gülaslan'ı 6.adam olarak oldukça başarılı bir şekilde kullanırken, Burak Eşlik de zaman zaman önemli sorumluluklar aldı. Yine yer yer Mehmet, Sinan, Doğukan gibi isimler az da olsa süreler alarak ana rotasyonun direncini korumasında faydalı olurlarken, Can Sevim sahada sürekli olarak yorulmadan direnç gösterebilen ve mücadeleyi bir an bile elden bırakmayan bir Afyon takımı oluşturmayı başardı. 

Meksa Yatırım Afyon Belediyespor'un bu sezon 12 maçta sadece 4 galibiyeti var; fakat kaybettiği maçlara baktığımızda Pınar Karşıyaka ve Tofaş maçları hariç, hep son topa kadar mücadele ettiklerini ve oyunda kalabildiklerini görüyoruz. Bu haftaya kadar genelde "kaybetse de alkışlar Afyon'a" diyebileceğimiz performanslar sergilediler. Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes gibi Euroleague takımları karşısında son dakikaya kadar maçın içinde kaldılar. Galatasaray Doğa Sigorta ve OGM Ormanspor'a 1 sayıyla yenildiler. Bazı mağlubiyetlerde oyuncuların, bazılarında da Can Sevim'in acemiliklerine kurban gittiler. Fakat her kaybedilen maç onlar için bir tecrübe, bir gelişim oldu. Bu hafta ise Bandırma gibi zor bir deplasmanda çift hanelerden geriye düşmelerine rağmen, yine çekişmeli geçen bir maç sonu ardından galibiyetle dönüp "artık kazanmayı öğrendik" mesajı verdiler.

Meksa Yatırım Afyon Belediyespor önümüzdeki dört haftada, üçü evinde olmak üzere sırasıyla Arel Üniversitesi Büyükçekmece, Frutti Extra Bursaspor, Sigortam.net İTÜ ve Gaziantep Basketbol ile karşılaşacak. Tam da dişine göre rakiplerle seyirci desteğini de arkasına alarak kazanma alışkanlığı elde etmek Can Sevim ve takımını Play-Off potasına dahi taşıyabilir. Elbette ki sonrası onlar için kolay olmayacak. Genel olarak 6.5 kişiyle sezonu tamamlamak ve sezon sonunda diri kalabilmek hiç de kolay değil. Bu direnci koruyabilmek adına Can Sevim'in takımın kondisyonunu nasıl koruyacağı ise onun bu sezon için en büyük sınavı olacaktır. 

Afyon basketbolu seviyor sloganıyla çıkmış bir takım var ve ellerinden geleni de yapıyorlar. Mücadeleleriyle kendilerini sadece Afyon halkına değil tüm Türkiye'ye sevdiriyorlar. Biz de bu yolda kendilerini hem alkışlıyor hem de ilerleyen haftalarda başarılar diliyoruz. 

4 yorum:

  1. Afyon’a tekrar basketbolu sevdirdiler. Çocuklarımız onları izleyip örnek oluyor. Sezon başında bu takımın ligde kalmasında emeği olan herkese binlerce teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Umarım ligde kalıcı oluruz. Futbolda yakalayamadığımız başarıları basketbolda elde ederiz. Başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer basketbola bu ilgiyi sürdürecekseniz, biz de kalıcı olmanızı dileriz. Lige renk katan takımlardansınız.

      Sil
  3. Can Sevim hem efendi bir insan hem de iyi bir koç. Tecrübesiz bir takımı çok iyi işleyerek ligin süpriz takımı haline getirdi. Crawford Davis gibi oyunculardan böyle istikrarlı bir takım yaratmak kolay değil

    YanıtlaSil