12 Aralık 2019 Perşembe

Euroleague Türk derbisi Anadolu Efes'in

Turkish Airline Euroleague'te mücadele eden iki temsilcimizi karşı karşıya getiren Euroleague İstanbul derbisinde rakip sahada Fenerbahçe Beko'yu 81-73 mağlup eden Anadolu Efes, 12. maçında 10. galibiyetini elde etti ve liderlik koltuğundaki yerini korudu. Ülker Arena'yı tıklım tıklım dolduran Fenerbahçe taraftarı önünde iki takımın da büyük bir mücadele ve kaliteli bir basketbol sergiledikleri maçın ilk yarısı 38-38 eşitlikle tamamlanırken, üçüncü çeyrekte Sertaç Şanlı ve Shane Larkin'in performanslarıyla skorda üstünlüğü eline geçiren Anadolu Efes liderlik yarışında çok değerli bir galibiyet elde etti. 

Turkish Airlines Euroleague | Fenerbahçe Beko - Anadolu Efes | Shane Larkin

İlk dakikalarda iki takımın da maça yüksek savunma konsantrasyonuyla başlayıp birbirlerini hataya zorladıklarını izledik. Fenerbahçe oyun kurucularının penetrelerle rakip pota altını delmeye çalışırken yaptıkları zorlamalar ve hatalara, Anadolu Efes cephesinde üst üste hücum faullerle cevap gelince ilk 4 dakika 7-7 eşitlikle geçildi. İlerleyen dakikalarda iki takımın hücumda da ritme girmesiyle temposu artan mücadelede önce Fenerbahçe Beko'nun Derrick Williams ve Nando De Colo'yla, ardından da Anadolu Efes'in Krunoslav Simon ve Tibor Pleiss ile bulduğu sayılar maçı dengede tutarken, çeyrek sonunda Gigi Datome'nin üçlüğü ilk 10 dakika sonunda Fenerbahçe'yi 22-20 öne geçirdi. 


İkinci çeyreğe Vasilije Micic ve James Anderson'un pota altına penetrelerle kaydettikleri birbirinin kopyası iki turnikeyle başlayan Anadolu Efes pota altından Sertaç Şanlı'nın fiziksel mücadelede geri adım atmayıp skor üretimine katkıda bulunmasıyla çeyreğin ilk 4 dakikasını 28-26 önde geçti. Anadolu Efes'in savunma sertliği arttığı bu dakikalarda, Fenerbahçe Beko önce Kalinic ardından da Melih Mahmutoğlu'yla 24 saniye bitiminde kritik birer dış şut isabeti kaydederek oyunu dengede tutarken, sarı lacivertliler devre boyunca Shane Larkin'e uyguladıkları ikili sıkıştırmalarla son haftaların formda skorerini "0" (yazıyla sıfır) sayıda tutarak Anadolu Efes'in skor üretimini durdurmaya çalıştılar. İki takımın da büyük mücadele sergilediği ve kaliteli bir basketbol izlediğimiz ilk 20 dakikada temsilcilerimiz birbirlerine bir üstünlük sağlayamazlarken, devre de 38-38  eşitlikle sonuçlandı. 

Soyunma odası dönüşü Anadolu Efes pota altında Sertaç Şanlı'nın seviye atlattığı savunmasıyla beraber ilk 3-4 dakikada Fenerbahçe hücumlarını durdururken, Shane Larkin'in ufak ufak hücumda kendini göstermeye başlaması ilk 5 dakikayı tamamladığımızda Anadolu Efes'in 50-43'lük üstünlüğünü beraberinde getirdi. Larkin'in üst üste 10 sayı bulduğu sekansta Anadolu Efes farkı çift hanelere çıkarırken, bu farkı Obradovic'in Williams'ı beş numaraya alarak denediği dört kısalı beşe karşı da çeyrek sonuna kadar korumayı başaran lacivert beyazlılar final periyoduna 59-49 önde girdi. 

Maçın son çeyreği gergin bir ortamda başlarken, 2.5 dakika içinde 2 kez Anadolu Efes, bir kez de Fenerbahçe Beko'lu oyunculara çalınan sportmenlik dışı faul düdükleri sahadaki mücadelenin kanıtı oldu. Fenerbahçe'de hem set hücumunda hem de serbest atış çizgisinde yüzdenin düşük olması ve farkın 17 sayıya kadar çıkması (56-73) taraftar desteği ve sahadaki oyuncuların vücut dillerine yansırken, savunmada basit hatalarla tepki çeken Gigi Datome'nin üst üste beş sayısı son 3 dakikaya girerken farkı 12 sayıya çekti: 61-73. Ergin Ataman molası sonrası Kostas Sloukas ile gelen üst üste iki üçlük Fenerbahçe serisini 11-0'a çıkarıp 1.5 dakika kala farkı 6 sayıya kadar düşürken son 1 dakikaya 76-71 Anadolu Efes üstünlüğüyle girildi. Son dakika içinde önce Larkin'in Kalinic üzerinden çabukluğunu kullanarak kaydettiği turnike ve Simon'un kritik top çalması sonrası kaydettiği boş turnike Fenerbahçe'nin serisini bozup, kritik darbeyi vururken, maçı 81-73 önde tamamlayan Anadolu Efes bu sezonki 10. galibiyetini elde ederek Euroleague'in zirvesindeki yerini sağlamlaştırdı. 

Anadolu Efes'te Krunoslav Simon 3/5 üç sayı isabetiyle 22 sayı - 9 ribaunt - 4 asist - 2 top çalma ile en skorer isim olurken, ilk devre boyunca sayı kaydedemeyen Shane Larkin 20 sayı - 3 ribaunt - 3 asist , Sertaç Şanlı 15 sayı - 5 ribaunt, Chris Singleton da 9 sayı - 6 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynadılar. Fenerbahçe Beko'da ise Derrick Williams 16 sayı - 3 top çalma, Nando De Colo 13 sayı - 3 asist ve Kostas Sloukas 12 sayı - 6 ribaunt - 7 asistle karşılaşmayı tamamladılar. 

0 comments:

Yorum Gönder