9 Eylül 2017 Cumartesi

Sloukas Yunanistan'ı çeyrek finale taşıdı

Eurobasket 2017 Son 16 maçlarında ilk günün son maçında Litvanya karşısında 77-64'lük bir galibiyet elde eden Yunanistan çeyrek final biletini elde etti. Turnuva öncesi ve sırasında yaşadığı takım içi problemler nedeniyle bir türlü beklenen basketbolu sahaya koyamayan Yunanistan, Litvanya'nın favori çıktığı maça iyi başlarken, ilk çeyrekte elde ettiği üstünlüğü maç sonuna kadar korumasını bilerek ilk 8 arasına adını yazdırmayı başardı. Yunanistan'da Fenerbahçeli oyun kurucu Kostas Sloukas takıma liderliği ve istatistikleriyle galibiyetin mimarı oldu. Yunanistan çeyrek finalde yarınki Rusya - Hırvatistan maçının galibiyle karşı karşıya gelecek. 


Karşılıklı basketlerle seyir zevki vererek başlayan karşılaşmada Yunanistan'da Printezis ve Calathes, Litvanya'da ise Grigonis ve Kalnietis'in sayılarını izledik. İlk 4.5 dakikada hiç şut kaçırmadan 2'si üçlük 6 şut isabeti bulan Yunanistan 15-9'luk bir üstünlük yakalarken, Papagiannis'in 2. faulünü alana kadar  hem hücum hem de savunmada pota altında Litvanya uzunlarına üstünlük sağladığı görüldü. Nitekim Bourousis'in oyuna girmesi sonrası Valanciunas'ın bulduğu sayıların Litvanya'ya nefes aldırması iki pivot arasındaki farklı savunma tarzını açık şekilde ortaya koydu. Litvanya'da Valanciunas'ın pota altı etkinliğine rağmen Yunanistan kısalarının rakibe sağladığı üstünlük Yunan ekibinin çeyreğin bitimine 1 dakika kala farkı çift hanelere çıkarmasını sağlarken, Yunanistan çeyrek sonunda da 25-17'lik bir üstünlük elde etti. Calathes ve Printezis'in 8'er sayı kaydettiği ilk çeyrekte Litvanya'nın 7 sayı kaydeden Valanciunas dışında bir skorer bulamaması skor üstünlüğünü rakibine etmesine neden oldu. 


İkinci çeyreğin başında Kalnietis'in kenarda olduğu sürede hücum etmekte oldukça zorlanan Litvanya ilk sayılarını 2.5 dakika sonunda Kuzminskas'ın serbest atışlarından bulurken, ilk saha içi isabeti de 4 dakika sonunda yine aynı oyuncudan geldi. Mantzaris, Pappas, Bourousis'li beşle hücumda zorlanan Yunanistan'da Antetokounmpo da sayı, ribaunt ve asist istatistiği kaydetmeden yaptığı 3 faulle sahaya "bir arkadaşıma bakıp çıkıcam" misali girip çıkarken, Yunanistan düzenden çıkan hücumdaki dağınıklığın savunmaya da yansımasıyla son 5 dakikaya girerken Litvanya'nın farkı 5'e indirmesine engel olamadı: 24-29. Çeyreğin ilk yarısındaki 7 sayının tamamını Kuzminskas'la bulan Litvanya'da, sonradan oyuna giren Kalnietis'in sayı ve asistleriyle devreye girmesi Baltık ekibini iyice oyunun içine soksa da, son dakikayı iki oyun kurucusu Sloukas ve Calathes ile iyi oynayan Yunanistan soyunma odasına 37-30 önde gitti. İlk yarının fark yaratan oyuncusu 12 sayı - 3 asistle Yunanistan'dan Nick Calathes olurken, Litvanya'nın ilk yarıdaki 6 asistinden 5'inin Kalnietis'ten gelmesi Litvanya'nın set hücumlarındaki çeşitliliğin ne kadar bu oyuncuya bağımlı olduğunu göstermekteydi. 

Soyunma odası dönüşünde iki takım da savunmaya ağırlık verip hücumlarda istediği verimliliği sağlayamadılar. Hücum yüzdelerinin düşük olduğu bu dakikalarda Sloukas'ın arka arkaya iki üçlüğü bir anda ivmeyi Yunanistan adına çevirip fark yaratırken, çeyreğin ilk beş dakikasında 8. sayısına ulaşan Fenerbahçeli oyun kurucu mavi beyazlıların farkı tekrar çift hanelere çıkarmasını sağladı: 47-36. Litvanya'nın aldığı mola da Sloukas'ın ve Yunanistan'ın hızını kesemezken yıldız oyun kurucu bir üçlük ve kendisine yapılan sportmenlik dışı faulle farkı 16'ya (52-36) kendi sayısını da 18'e yükseltti. Litvanya'nın karakterine aykırı biçimde dış şutlarda çok düşük bir yüzdeyle oynaması skora ortak olmalarına izin vermezken, Litvanyalı şutörler ilk 27 dakikada 14 üç sayı denemesinden sadece 2 isabet kaydedebildiler. Çeyreğin sonlarında Maciulis ve Kuzminskas'tan gelen üç sayı isabetleri final periyodu öncesinde Litvanya'ya moral verse de pota altında Bourousis'in etkinliği son 10 dakikaya Yunanistan'ın 13 sayı farkla önde girmesini sağladı: 61-48. 

Final periyodunun kritik ilk dakikalarında iki takımda da yorgunluk etkileri gözlemlenmeye başladı. Özellikle Sloukas ve Printezis'i dinlendirmeye fazla fırsat bulamayan Yunanistan'ın faul hakkını doldurması maçın sonlarına doğru Litvanya için avantaj ortaya çıkarırken, Yunan hücumundaki dağınıklık da belirgin şekilde ortaya çıktı. Bitime 5.5 dakika kala Yunanistan'ın savunmaya dönme zaafı Grigonis'e boş bir üçlük fırsatı verip pota altı mücadelesinde kendisine faul yapılan Ulanovas da serbest atış çizgisinden 2/2 yapınca çeyrek skorunu 11-2'ye getiren Litvanya farkı 4 sayıya kadar indirdi: 63-59. Maç başından beri 3 dakikada yaptığı 3 faulden başka oyuna bir katkısı olmayan Antetokounmpo'nun bitime 3:40 kala attığı üçlük isabeti belki de oyunun kırılma anı olurken, Sloukas'ın üçlüğü 2:30 kala skoru 73-61 yaparak farkı tekrar çift hanelere çıkardı. Bu dakikadan sonra acele hücumlarla oyun disiplininden kopan Litvanya top kayıpları ve zorlama şutlarla farkı kapatma şanslarından yararlanamazken, sahadan 77-64 üstün ayrılan Yunanistan çeyrek finale yükselip Litvanya'yı beklenenden erken bir şekilde saf dışı bıraktı. 

Yunanistan'da Kostas Solukas 5/7 üç sayı isabetiyle 21 sayı - 5 ribaunt - 4 asist yaparak takımının en etkili ismi olurken, Nick Calathes 14 sayı - 6 asist, Kostas Papanikolaou 11 sayı - 6 ribaunt, Ioannis Bourousis ise 11 sayı - 8 ribaunt - 6 asist ile galibiyette etkili olan diğer isimler oldular. Litvanya'da ise Mindaugas Kuzminskas 20 sayı - 5 ribaunt, Jonas Valanciunas 13 sayı - 15 ribaunt, Mantas Kelnietis ise 11 sayı - 7 asist ile çift haneli skor üretebilen isimler oldular. 

2 yorum:

  1. Sloukas Yunanistan da efsane oynadı ve gerçekten maçı tek başına taşıdı. Ama kendi takımında bu kadar iyi oynayamıyor nedense.

    YanıtlaSil
  2. Fenerbahçe böyle bir oyun kurucuya sahip olduğu için çok şanslı

    YanıtlaSil