1 Eylül 2017 Cuma

Sırbistan Letonya'yı Bogdanovic ile geçti

Eurobasket 2017'de birçok  basketbolsever için - hatta bazı Türk basketbolseverler için bile- günün maçıydı Sırbistan - Letonya karşılaşması. Ligimizden tanıdığımız Bogdanovic, Stimac gibi yıldızlarının yanında Marjanovic, Jovic gibi yıldızları kadrosunda bulunduran Sırbistan'ın sürpriz peşindeki Porzingis'li, Bertans'lı, Timma'lı, Strelnieks'li Letonya karşısında ne yapacağı merakla beklenen soruydu. Letonya ise Porzingis gibi NBA için bile üst düzey bir pivotu kadrosunda bulundurmakla birlikte kaliteli ilk beşiyle, eksiklerine rağmen derin kadrosu bulunan Sırbistan'a bir sürpriz yapabilecek miydi? Ülker Arena'daki taraftarlar ise Türk basketbolseverlerin sevdiği tarz bir takım olan Letonya ile Bogdanovic, Guduric ve -her ne kadar kadroda olmasa da- Kalinic'li Sırbistan arasında tercih yapmakta bir hayli zorluk çekeceklerdi. 


Bu şartlarda başlayan maçta iki takım ciddi bir taktik savaşı verdi. Letonya Porzingis önderliğinde kendi basketbolunu sahaya kabul ettirmeye çalışırken, Sırbistan hem kadro derinliğinin avantajını kullanmak hem de Porzingis'in dominant basketbolunu durdurmaya yönelik bir eğilimle başladı başa. İlk dakikalarda dikkat Porzingis üzerindeyken, onun yarattığı boşluklardan keskin şutörlerine fırsatlar yaratıp Timma ve Bertans ile sayılar bulan Letonya bir anda 12 sayılık farkı yakaladı: 22-10. Fakat dedik ya, tam bir taktik savaşı diye; Djordevic'in hamlesi gecikmedi. Letonya'nın rotasyondaki beşine karşı Marjanovic'i sahaya süren Sırbistan 2.21'lik dev ile fark yaratırken, Bogdanovic de istediği pozisyonları bulmaya başladı. Devre biterken Fenerbahçeli guard'ın buzzerbeater'ı çemberden geçtiğinde Sırbistan aradaki farkı sadece 3 sayıya indirmişti: 21-24. 


İkinci çeyreğin başında tekrar sahaya giren Porzingis, karşısında geçtiğimiz sezonu Beşiktaş Sompo Japan'de geçiren ve önümüzdeki sezon Anadolu Efes'te forma giyecek olan Stimac'ı gördü ve adeta "bu adam tam benlik" diyerek iştahı kabardı. 1 dakikaya 2 blok, 1 üçlük ve uçarak bastığı bir smaç sığdıran Porzingis çeyrek başında Letonya'nın bir adım öne fırlamasını sağlarken, Sırbistan buna çok geçmeden Stimac- Marjanovic değişikliğiyle karşılık verdi. Marjanovic hücumda her topu aldığında Porzingis'e üstünlük sağlarken, Porzingis'in sırtı dönük adam savunma ve uzuna karşı yer tutma zafiyetleri onun hücumdan da düşmesine neden oldu. Devrenin sonlarına doğru Marjanovic'in de üçlemesi oyunu daha çok kısaların maçına dönüştürürken, Bertans ve Lucic'in karşılıklı sayıları sonrası devre 47-46 Letonya lehine sonuçlandı. 

Soyunma odası dönüşü Sırbistan'ın savunma sertliğinin bir seviye yükselmiş olduğunu izledik. Marjanovic'in kenarda olduğu dakikalarda Porzingis'in ne kadar etkili olacağını merakla beklerken, Sırbistan'da Jovic'in yaptığı bir savunma belki de maçın kader anı oldu. Porzingis'in topu sürdüğü sırada dripling'e elini sokan ve topu çalan Jovic kendisine yapılan faul sonrası rakibine üçüncü faulü aldırıp sportmenlik dışı faul çaldırırken, bir sonraki pozisyonda Porzingis'in pota altında acemice bir faul daha alması onu dört faulle kenara getirdi. Bu durum aynı zamanda devreyi üç faulle kapatan Marjanovic'in de bu çeyrekte dinlenmesi ve final periyoduna diri olarak girmesi anlamına geliyordu. Sırbistan bu çeyrekte daha çok rotasyondaki isimleri kullanıp Bogdanovic dışında aslarını son çeyreğe saklarken, Fenerbahçeli yıldız çeyreğin sonunda yine bir son saniye basketiyle son 10 dakikaya takımının 65-60 önde girmesini sağladı. 

Final periyodu Marjanovic & Porzingis ikilisinin oyuna dahil olmasıyla oyun kalitesi beklentimiz artarak başladı; fakat ilk dakikalarda öne çıkan isimler maç boyunca kendisinden beklenenin üstünde bir performans sergileyen Macvan (böyle bir maçı double-double ile bitirmesini ben beklemezdim) ve Letonya'nın maça ortak olması ve momentumu kendi tarafına çevirmesi için çok kritik bir hızlı hücumda hiç gerek yokken estetik bir pas vermeye çalışırken topu kaybeden Blums oldular. Oyunun yavaş yavaş Sırbistan lehine dönmekte olduğunu düşündüğümüz anlarda Bertans'ın ateşlediği Letonya savunması Sırplara kolay sayı şansı vermezken, Macvan'ın şut ritminin bozulması, Porzingis'in Marjanovic'e yaptığı blok ve hemen ardından kaydettiği üçlük bitime 3 dakika kala Letonya'yı 75-73 öne geçirdi. Letonya'nın bu serisine Jovic ve Guduric'in savunma kozlarıyla cevap veren Sırbistan bu oyuncuların savunma kaynaklı sayılarıyla üstündeki durgunluğu atarken, üst üste hücumlardan boş dönen Letonyalı oyuncuların konsantrasyonunu kaybetmesi sonrası sahadan 92-82 galip ayrılan taraf Sırbistan oldu. Sırbistan'ın 3 dakika kala geriye düştüğü maçın kalanında tam 19 sayı atarak maçı kazanması, eksiklere rağmen takımın kalitesini ortaya koyarken, Fenerbahçeli yıldız Bogdanovic'in sürüklediği Sırp ekibi böylece grubun favorisi olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Sırbistan'da Bogdan Bogdanovic 30 sayı - 4 asistle maçın en skorer ismi ve yıldızı olurken, Milan Macvan 14 sayı - 10 ribauntluk double-double performansı ve Boban Marjanovic de 13 sayı - 6 ribauntluk oyunuyla galibiyette rol oynayan diğer isimler oldular. Letonya'da ise Dairis Bertans 23 sayı - 6 asist - 4 ribaunt ile en skorer isim olurken, Kristaps Porzingis 18 sayı - 4 ribaunt - 4 blok ve Dairis Bertans 16 sayı - 6 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Sırbistan takım istatistiklerinde ise ribauntlarda 46-38, asistlerde 17-13 ve top çalmalarda 7-3'lük üstünlük sağlarken, tam 40 kez geldiği faul çizgisinden 30 isabet kaydetti. 

0 comments:

Yorum Gönder