1 Eylül 2017 Cuma

12 Dev Adam sonunu getiremedi

Eurobasket 2017'de D Grubu'ndaki ilk maçında Rusya karşısına çıkan A Milli Basketbol Takımımız büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmayı son 2 dakikada yaptığı hatalarla 73-76 kaybederek turnuvaya mağlubiyetle başladı. Çok kötü hücum ettiğimiz ve uyum sorunu yaşadığımız ilk yarıda yaptığı savunmayla Rusya'nın maçı koparmasına izin vermeyen 12 Dev Adam, ikinci yarıda yükselen mücadele gücü yanında seviyesi artan takım oyunu sayesinde maça ortak olup son çeyrekte öne geçse de, son iki dakikada boş dönülen hücumlar sonrası yenilgiye engel olamadı. Maçın genelinde mücadele düzeyi üst seviyede görülen 12 Dev Adam'da basit hatalara neden olan tecrübe eksiği dikkat çekerken, Ufuk Sarıca'nın maçın çok kritik bir anında aldığı teknik faul de maçın dönüm noktalarından biri oldu.


Milli takımımız karşılaşmaya Cedi ve Kenan'ın basketleriyle başladı. İlk birkaç dakika sonrası savunmayı sertleştiren Rusya maçın başındaki hücum ritmimizi bozarken, 3 dakika içinde 3 top kaybı yapmamıza da neden oldu. Rus takımının yaptığı sert savunma karşısında istediğimiz setleri oynayamasak da, yüzdeli hücumlarla ilk beş dakikayı 11-7 önde geçtik; fakat Shved'i savunmakta zorlanmamız bu oyuncunun 9. sayısını kaydederek skor üstünlüğünü Rusya lehine çevirmesine neden oldu. Rus savunması karşısında potayı görmekte zorlanmamız ve daha şuta kalkamadan yaptığımız top kayıpları savunma direncimizi de düşürürken, son hücumuna 13-20 geride girdiğimiz ilk çeyreği son saniyede Cedi'ye yapılan faullerden kaydettiğimiz iki serbest atış sonrası 15-20 geride tamamladık. 


İkinci çeyrek 12 Dev Adam için oldukça kötü başladı. Tüm savunma gayretine rağmen Rus ekibinin topu seri çevirmesine ve dengeli saha dağılımına engel olamayan milliler farkın çift hanelere çıkmasını önleyemedi. Set hücumuna kaldığımızda, Melih'in dripling yapıp pick'n'roll denemesi, Semih'in çizgi dışında topu alması, Kenan'ın 10 saniye üzerinde topu elinde tutması gibi sahadaki takımın kimyasına uymayacak bir basketbol oynadığımız bu buhran döneminden çıkmanın tek yolu iyi savunma ve savunma kaynaklı hızlı hücumlar olabilirdi. Nitekim çift haneye çıkan fark sonrası gayretli savunmanın yol açtığı boş Rus hücumları, Semih'in aldığı ikinci faule kızıp hücumda pota altında dominant bir basketbol sergilemeye başlaması ve ön alanda baskılı savunmayla dengesini bozduğumuz Rus hücumu ardından çaldığımız top sonrası Kenan ile gelen fast break smacı tekrar oyuna dahil olmamızı sağladı. Enerji ve adrenalinin yükseldiği anlarda Kenan, Sertaç ve Semih'in bu çeyrekte üçüncü faullerini almaları maçın kalanı için savunma sertliğini korumamız anlamında olumsuz bir gelişme olurken, faul hakkımızın dolması da her temasta Rusların faul çizgisine gitmesine neden oldu (Rusya'nın ilk devrede 14/16 serbest atış kullandığını hatırlatalım). Şutlarımızın girmediği, topu içeri indiremediğimiz, pota altını yeterince kullanmadığımız bir devrede Cedi'nin sayılarıyla maçtan kopmayan milliler son iki hücumda Sinan ve Cedi'nin üçlüklerinden yararlanamayınca devre arasına 33-36 Rusya üstünlüğüyle gidildi. Milli takımımız ilk yarıda ribauntlarda 10-15 geride kalırken, asistlerdeki 10-3 Rusya üstünlüğü takım oyunundaki eksiğimizi göz önüne sermekteydi. Yine de işlerin çok da iyi gitmediği ve hakem düdükleri anlamında da ev sahipliğimizi hissedemediğimiz bir akşamda soyunma odasına sadece 3 sayıyla gidebilmek ikinci devre için umut vericiydi. 

12 Dev Adam üçüncü periyoda dağınık başlayıp Rusya'ya 0-4'lük bir seri verse de, savunmada kaptığımız toplar ve sonrasındaki hızlı hücumlar Rusya'nın çeyrek başında ivme yakalamasını önledi. Rusya'nın bu çeyrekte pota altınıdaki faul problemimizi değerlendirme amacıyla Mozgov'u kullanma gayreti millilerin yine 5 dakika dolmadan faul hakkını doldurmasına neden olurken, Mozgov da faul çizgisinden sayılar bulmaya devam etti. Hakemler Rus hücumlarında düdüklerini çekinmeden çalmasına rağmen, savunma sertliğinden vazgeçmeyen milli takım, Ruslar'ın bu savunmaya karşı yaptığı top kayıpları sonrası çeyreğin bitimine 4.5 dakika kala Erkan'ın fast break basketiyle skoru 46-46'ya getirdi. Savunmayı en üst seviyeye çıkardığımız bu dakikalarda önce topu kapıp öne geçmek üzere fast break'e çıktığımız anda Ufuk Sarıca'nın aldığı anlaşılmaz teknik faul, ardından Kenan'ın rakibine dirsek çıkararak yaptığı hücum faul ve çeyrek sonunda da Rusya'nın süre bitiminde denediği üçlük sırasında Cedi'nin yaptığı acemice faul, hücumları krize girmiş Rusya'ya adeta hayat verdi ve son 10 dakikaya 51-55 Rusya üstünlüğüyle girildi. 

Final periyodunun başında  ilk basketi potamızda görsek de, Semih ve Cedi'nin hem savunma hem de hücumdaki gayretleri farkı kapatmamızı sağladı. Cedi'nin kaptığı top sonrası Sinan'ın turnikesiyle 7.5 dakika kala 58-57 öne geçen 12 Dev Adam'da Semih'in dördüncü faulünü alması savunmamız için bir uyarı verse de, birkaç dakikalığına Furkan'ın oyuna girmesi Semih'e kısa bir dinlenme fırsatı yaratmış oldu. Semih'in kenarda olduğu sürede Rusya Mozgov ile tekrar öne geçme fırsatı bulurken, Sinan & Furkan (Korkmaz) işbirliğiyle gelen Alley-Oop son 4 dakikaya girerken skoru tekrar eşitledi: 66-66. Önce Cedi ardından da Sinan ile kaçırdığımız kolay turnikeler sonrası son 2 dakikaya 68-69 geride giren Türkiye, kalan sürede Melih'in belki de bu sezon onlarca kez isabet sağladı noktadan kaçırdığı boş üçlük, Cedi'nin hızlı hücumda biraz da zorlayarak kaçırdığı turnike ve Semih'in hücum faulü sonrası, Rusya'yı 69'da tutmasına rağmen, öne geçecek fırsatı bulamayınca önce Shved'in üçlüğü ardından da Fridzon'un serbest atışlarıyla farkı yakalayan Rusya son saniyelerde Cedi'nin gayretlerine rağmen sahadan 73-76 galip ayrıldı. 

12 Dev Adam'da Cedi Osman 3/5 üçlük isabetiyle 28 sayı - 7 ribaunt - 7 top çalma - 4 asistlik performansıyla etkili olmasına rağmen yenilgiye engel olamazken, Erkan Veyseloğlu 11 sayı, Semih Erden de 11 sayı - 5 ribaunt ile çift haneli sayı üreten diğer oyuncularımız oldular. Rusya'da ise Alexey Shved 22 sayı - 4 asist ve Timofey Mozgov 20 sayı - 9 ribaunt - 2 blokluk performanslarıyla galibiyette başrolü oynadılar. Takım istatistiklerinde ise Rusya 29-22 ribaunt, 18-10 asist üstünlüğü yakalarken, bize çalınan 29 faul sonrası Rusya'nın 40 kez serbest atış çizgisine gitmesi, yaptığımız 15 top çalmanın maçı kazanmamıza yetmemesine neden oldu. 

2 yorum:

  1. savunmaya bu kadar ehemmiyet verince hücumda basit hatalar yapmak kaçınılmaz oldu. maçın ikinci yarısının tamamını neredeyse tam saha presle oynadı Türkiye. Rusya'nın akıllı bir oyun kurucusu olsa Shwed dışında halimiz perişan olabilirdi. neyse ki yoktu.

    YanıtlaSil
  2. hücumda da çok basit hatalar yaptık malesef. bu kadar top kaybı bizim gibi bir takım için fazla. Bir de Ufuk Sarıca'nın teknik faulü acemilik ötesiydi. Belki de maçı alıp çevireceğimiz bir anda tekrar geri düştük.

    YanıtlaSil