9 Eylül 2017 Cumartesi

Schröder ve Theis Almanya'ya turu getirdi

Eurobasket 2017'de Almanya ve Fransa arasındaki çeyrek final maçı büyük heyecan ve çekişmeye sahne olurken, ikinci yarıyı ve maç sonunu iyi oynayan Almanya Theis ve Schröder'in etkili oyunlarıyla sahadan 84-81 galip ayrılarak çeyrek finale yükselen ekip oldu. Maça iyi başlayan ve farkı daha ilk çeyrekten çift hanelere çıkaran Fransa ise ikinci yarıda Almanya'nın kısa savunması karşısında hücum düzeninden çıkarak rakibin üstünlüğü yakalamasına engel olamazken, final periyodunda potasında gördüğü yüzdeli üçlüklere Fournier dışında karşılık verebilen isim çıkmayınca elenmekten kurtulamadı. Son saniyede De Colo'nun şutunun çemberden dönmesiyle çeyrek final biletini alan Almanya'nın çeyrek finaldeki rakibi yarınki İspanya - Türkiye maçının galibi olacak. 


Karşılaşmanın ilk çeyreğinde Diaw ve Heurtel'in skorlarıyla kısa sürede 14-4'lük bir üstünlük yakalayan Fransa, Heurtel dışındaki isimlerin rotasyonuna rağmen eksi Efes'li oyun kurucunun önderliğinde yakaladığı farkı korumasını bildi. Almanya'da Schröder'in devreye girmesine izin vermeyen ve 0/3 ile kenara gelmesine neden olan Fransızlar ilk 10 dakikayı 19-10 önde tamamladılar. İkinci çeyrekte Fransa'da Heurtel kenara gelip Westermann oyuna girerken, çeyrek başında Almanya'da Thiemann'ın pota altındaki etkinliği ve çektiği hücum ribauntlarıyla kaydettiği sayılar, Staiger'in ise arka arkaya iki üçlüğü Almanların farkı 5 sayıya kadar indirmesini sağladı: 24-29. Fransa molasında Alman coachu Fleming'in son dakikaların etkili ismi Theimann'ı kenara alması Fransa'nın Seraphin ve Diaw ile arka arkaya sayılar bulup tekrar çift haneli farkı bulmasına neden olurken Diaw'ın üç sayı çizgisi dışından da yüzdeli oynaması farkın kapanmasına engel oldu. Almanya'nın turnuva başından beri en etkili ismi Dennis Schröder'in skorsuz geçen ilk 15 dakika sonrası devrenin sonlarında devreye girip pota altına penetrelerle bulduğu sayılar Almanya'nın hücumda rahatlamasını sağlarken, ilk yarı 40-34 Fransa üstünlüğüyle sona erdi. Fransa'da 4/4 saha içi isabetiyle 10 sayı - 4 ribauntla oynayan Boris Diaw ilk yarının en skorer ismi oldu. Fransız takımı ribauntlardaki 24-12'lik üstünlüğlüyle de ilk yarıda pota altını domine eden bir basketbol sahaya koydu.


Soyunma odası dönüşü Almanya'da Schröder fırtınası esmeye başladı. Fransa'nın çeyreğin başında De Colo dışında sayı bulmakta zorluk çekmesine ve yüzdesiz hücumlarına hızlı hücum ve Schröder'in pota altına elini kolunu sallayarak yaptığı penetreleriyle cevap veren Almanya farkı 2 sayıya kadar indirdi. Farkın kapanması çekişme yanında estetik hareketleri de beraberinde getirirken, önce Theis'in Fransa potasındaki poster smacı, ardından Lauvergne'in ona bir başka poster smacıyla cevap vermesi maçtaki seyir zevkini de artıran hareketler oldular. Maça her geçen dakika daha da dahil olmaya başlayan Schröder'in 3 sayılık atış halindeyken akıllıca yaptırdığı faul ve faul hakkını erken dolduran Fransa'nın Almanlar'ı daha sık serbest atış çizgisine göndermesi sonrası gelen Almanya sayıları, Almanların 3 dakika kala Theis'in serbest atışlarıyla 51-51'i yakalamasını sağladı. Çeyreğin sonlarında Fransa kapanan farkın telaşı, Almanya da öne geçme çabasıyla gelen acele hücumlar sonrası hücumlardan boş dönerken, son 10 dakikaya 56-55 Fransa üstünlüğüyle girildi. Final periyoduna girilirken Fransa'nın top kaybı sayısı 12 iken, Almanya'nın sadece 3'tü.

Final periyoduna Maodo Lo'nun üçlük isabetiyle giren Almanya 58-56'lık üstünlüğü yakaladı. Staiger ve Barthel ile üçlük serisini 3/3 yapan Alman ekibi bitime 7 buçuk dakika kala üstünlüğünü 64-60'a çıkarırken, direnci her geçen dakika artan kısa savunmalarıyla da Fransa'nın hücumda düzenini bozmayı başardılar. Hücumda bocalayan Fransa'da Fournier'in bireysel çabayla bulduğu 5 sayı imdada yetişirken, Theis ve Benzing ile üçlük isabetleri bulmaya devam eden Almanya son 4 dakikaya 70-65 önde girdi. Bu çeyrekte bulduğu 15 sayının tamamını üç sayılık basketlerden bulan Alman takımı savunma direncinden de taviz vermeyince Theis'ın el üstü üçlüğü sonrası bitime 2 dakika kala skoru 77-68 yaptı. Theis son iki dakikaya girdiğimizde 22.sayısına ulaşırken Schröder de sayıları yanında kritik anlarda Benzing ve Theis'in basketlerinde asistleri yapan isim oldu. Bu dakikaya kadar sadece 5 top kaybı yapan Almanya kritik anlarda üst üste iki top kaybı yaparken, Fransa'nın bu top kayıplarını Fournier'in 6 sayısıyla cezalandırması sonrası son 1 dakikaya girerken fark 3 sayıya kadar düştü. Son dakika içinde Schröder kendisine yapılan kritik taktik faullerde çizgiden hatasız ayrılırken, Fransa'nın Fournier ile sayılar bulmaya devm etmesi ve 11 saniye kala kaydettiği üçlük skoru 81-79 yaptı. Maodo Lo'nun kendisine yapılan faul sonrası çizgiden 1/2 ile ayrılması son 10 saniyeye girerken maçı tek hücum sayı aralığına indirirken, De Colo'nun süre bitimiyle birlikte denediği 3 sayılık atış isabet sağlamayınca sahadan 84-81 galip ayrılan taraf olan Almanya çeyrek finale yükselen ekip oldu. 

Almanya'da Daniel Theis 8/9 saha içi 2/2 üç sayı isabetiyle 22 sayı - 7 ribaunt ve Dennis Schröder 21 sayı - 8 asist - 4 ribaunt - 2 top çalmalık performanslarıyla galibiyetin mimarları olurlarken, Robin Benzing 12 sayı - 2 top çalma, Lucca Staiger de 3/5 üç sayı isabetiyle 10 sayı ile karşılaşmayı tamamladılar. Fransa'da son periyot maçı çevirmek için adeta tek başına elinden geleni yapan Evan Fournier 27 sayı - 3 ribaunt - 4 top çalma ile en skorer isim olurken, Boris Diaw 3/3 üç sayı ile 15 sayı - 9 ribaunt - 5 asist ve Joffrey Lauvergne 13 sayı - 6'sı hücum 7 ribaunt ile mücadele etmelerine rağmen yenilgiye engel olamadılar. Almanya'nın takım olarak ribauntlarda 28-39 ve asistlerde 16-21 geride olmasına rağmen karşılaşmayı kazanmasındaki en önemli anahtar ise az top kaybı yapmaları ve benchten 44 sayılık katkı gelmesiydi.

0 comments:

Yorum Gönder