3 Eylül 2017 Pazar

Litvanya İtalya'yı Juskevicius ile geçti

Eurobasket 2017'de B Grubu'nda üçüncü maçlarına çıkan Litvanya ve İtalya'nın mücadelesinde sahadan galip ayrılan taraf 78-73 ile Litvanya oldu. Karşılaşmaya yüzdeli dış şutlarla hızlı bir başlangıç yapan İtalya'nın maç boyunca pota altını hiç kullanmayıp ilerleyen dakikalarla düşen şut yüzdesi nedeniyle hücum ritmini kaybettiğini izledik. Litvanya ise bocalama yaşadığı ilk birkaç dakika dışında topu iyi çevirip doğru hücumlar ve istikrarlı bir savunma performansı sergilerken, Kalnietis önderliğinde Juskevicius'un 20 sayısıyla karşılaşmayı kazanıp üçüncü maçında ikinci galibiyetini elde etti. 


İtalya karşılaşmaya Melli, Belinelli ve Hackett'ın üç sayı isabetleriyle başlayıp 2.5 dakikada 11-2'lik üstünlüğü yakalarken, Litvanya hücumlarındaki dağınıklık Baltık ekibinin rahat sayı bulmasına engel oldu. İtalyanların o kadar da etkili ve sert bir savunma yapmamalarına rağmen istedikleri setleri oynayamayan Litvanya hücumu zorlama şutlara kalırken, Motiejunas ve Valanciunas ile gelen hücum ribauntları ilk 5 dakikadaki Litvanya sayılarının ana kaynağıydı. İtalya ilk çeyrekte iyi top çevirip set hücumları sonunda doğru şutu bulmayı başarınca takım halinde ilk 8 dakikada denedikleri 5 üçlüğü de sayıya çevirerek çeyrek boyunca skor üstünlüklerini korudular. İtalya'nın bu dış şut yüzdesine, Kuzminskas'tan gelen 3/3 üç sayı isabetiyle karşılık verip farkın açılmasının önüne geçen Litvanya'da çeyreğin son saniyesinde Juskevicius'tan gelen üç sayı isabeti, dış şutların hakimiyetinde geçen çeyreğin skorunu 23-23 eşitlikle belirledi. İlk çeyrekte İtalya'nın 3 sayı isabet yüzdesi 5/6 olurken, Litvanya da 5/8 ile üç sayı isabeti kaydetti. 


İkinci çeyrekle birlikte İtalya'da rotasyonun başlaması, gök mavilerin hızını ve hücum yüzdesini bozmaya başladı. Litvanya ise maç başında bir miktar bocaladığı set hücumunu rayına oturtup doğru şutları bulmaya başlayınca hem sahada hem de skorda üstünlüğünü hissettirdi. Juskevicius ve Motiejunas'ın üçlükleri devrenin bitimine 5.5 dakika kala Litvanya adına farkı 8 sayıya çıkarırken (33-25), İtalya hücumlarındaki dengesizlik üst üste iki kez air ball ile sonuçlanan üç sayı denemeleriyle su yüzüne çıktı. Taraftarının da desteğini arkasına alan Litvanya Kalnietis ve Grigonis'in sayılarıyla seriyi 11-0'a çıkarırken, Datome ve Filloy'un dış şutları İtalya'ya nefes aldırdı. İlk yarı boyunca özellikle Cusin'in sahada olmadığı dakikalarda İtalya'nın topu hiç pota altına indirmeden (bunda Moteijunas ve Valanciunas ikilisine karşı oynamalarının etkisi de var tabiki) orta ve uzak mesafeli şutları tercih etmesi dikkat çekerken, bu şutların isabet sağladığı ilk 7-8 dakikadaki skor üstünlüklerini, şut yüzdesinin düşmesiyle birlikte ikinci çeyrekte kaybettiklerini izledik. Litvanya ise ilk birkaç dakika haricinde topu iyi çevirip fırsat buldukça pota altına penetre ederek boş adamı kolay şekilde bulurken, ilk çeyrekte Kuzminskas ve ikinci çeyrekte de Juskevicius'un skorer oyunlarıyla devreyi 41-32 önde tamamladı. 

Üçüncü periyot karşılıklı basketlerle başlarken ilk beş dakika 50-41 Litvanya üstünlüğüyle geçildi. Kalnietis ve Juskevicius ile sayılar bulup farkı korumaya çalışan Litvanya'ya karşı İtalya Datome ile sayılar bulurken, Belinelli'yi bir türlü devreye sokamamaları farkı kapatmalarının önüne geçti. İlk yarıda olduğu gibi pota altını bu çeyrekte de yeterince kullanamayan İtalya, en azından Litvanya'nın da boyalı bölgeye girmesine engel olunca rakibin farkı açmasını önlemiş oldu. Karşılıklı sayılar sonrası son 10 dakikaya 57-49 Litvanya üstünlüğüyle girilirken bu periyotta Litvanya'nın 16 sayısından 10'unu kaydeden Juskevicius ve İtalya'da 17 sayıdan 9'unu kaydeden Datome'nin takımlarına önderlik ettiklerini gördük. 

Final periyodunda oyunun genel gidişatında fazla bir değişiklik olmasa da, İtalya kısalarının pota altına penetre etmeye başladığını, Litvanya'nın ise hücumdaki pas sayısında bir azalma olduğu izledik. Litvanya'nın hücumlarının durgunlaşması, pota altını da daha az kullanmaları onları hücum sürelerinin bitmesine yakın zorlama şutlara yönlendirirken, Datome ve Belinelli'nin penetreleri sonrası gelen sayılar sonrası İtalya bitime 6 dakika kala farkı 6 sayıya kadar indirdi: 65-59. Son 2 dakikaya Litvanya Valanciunas'ın smacıyla 74-66 önde girerken, maç boyunca kullanılmayan pota altı hücumları Cusin & Valanciunas'ın karşılıklı sayıları olarak son 50 saniyeye 76-68 Litvanya üstünlüğüyle girilmesini sağladı. Kalan sürede iki takım da olası averaj hesaplarına yönelik skor üretmeye çalışırken Datome'nin son saniye üçlüğü maç sonucunu 78-73 olarak belirledi. 

Litvanya'da Adas Juskevicius 4/6 üç sayı isabetiyle kaydettiği 20 sayı ile en skorer isim olurken, Mindaugas Kuzminskas 14 sayı, Jonas Valanciunas 13 sayı - 8 ribaunt ve Mantas Kalnietis de 12 sayı - 8 asistle galibiyette önemli roller oynadılar. Hatırlarsanız Juskevicius kadroya son anda Lekavicius'un sakatlığı üzerine dahil olmuştu. İtalya'da ise Luigi Datome 24 sayı - 3 ribaunt, Marco Belinelli 14 sayı - 4 asist ve Ariel Filloy da 10 sayı - 5 asistle çift hanelere ulaşan isimler oldular. Litvanya takım halinde rakibine ribauntlarda 39-24'lük bir üstünlük kurarken, boyalı bölgeden sağladıkları 30-18 ve bench sayılarındaki 37-15'lik üstünlükleri galibiyetin anahtarlarıydı.

0 comments:

Yorum Gönder