1 Eylül 2017 Cuma

D Grubu'nda ilk maç Belçika'nın

Eurobasket 2017 D Grubu açılış maçında Belçika ile Büyük Britanya karşı karşıya geldi. İki takımın da hücumu ön planda tutup savunmayı unuttuğu maç 103-90 Belçika üstünlüğüyle sonuçlanırken, Büyük Britanya'nın pota altı, Belçika'nın da dış şut ağırlıklı oynadığı görüldü. Son periyotta sahada daha diri kalan Belçika'nın zorlanmasına rağmen kazandığı maç iki takımın da şampiyonada sergileyecekleri basketbol hakkında fikir verirken, sahada doğru basketbolu oynayacak bir milli takımımızın hem Belçika hem de Britanya karşısında zorlanmadan galip gelmesinin büyük olasılık olduğu izlenimine kapıldık. 


Karşılaşmaya Büyük Britanya pota altını kullanmaya çalışarak başlarken, Olaseni'nin pota altı basketleri, Nelson'un penetreleri ve Clark'ın boyuna oranla üst düzeyde olan uzak mesafe şutunu avantaja çevirmesi sonrası ilk beş dakika sonrası skor avantajını elde etti: 12-16. Belçika'da ise ilk dakikalarda top daha çok Tabu'nun elinde kalırken, bu durum takımın skor üretimini kısıtladı. Tumba'nın hücum ribauntları sonrası kaydettiği basketler ve Tabu'nun sayıları Belçika'yı skorda tutarken, Van Rossom ve DeZeeuw'ün oyuna girmesi sonrası topu daha fazla içeri indirmeye başlayan Belçika, Britanya'nın faul hakkını doldurmasını da çizgiye gelerek avantaja sağlayıp öne geçse de, Britanya'nın penetrelerine engel olamayarak çeyreği 24-26 geride tamamladı. İkinci çeyreğe şut ritmini bularak başlayan Belçika art arda 4 üçlük bulurken, Britanya'nın pota altındaki üçlü uzun rotasyonu üzerine oynamaya devam ederek, Achara & Clark ikilisini kullanması Belçika'nın skor üstünlüğünü ele geçirmesine engel oldu. Devrenin sonlarına doğru, dar rotasyonla oynayan Britanya'da baş gösteren yorgunluk Belçika'nın Mwema'nın hücum ribauntlarıyla bulduğu sayılarına neden olurken, Van Rossom ve Gillet başta olmak üzere Belçika'nın yüksek üç sayı yüzdesi ilk yarı sonunda skor üstünlüğünün onların eline geçmesini sağladı: 54-53. 


İlk yarı sonunda Britanya tarafında pota altı üçlüsü Olaseni (12), Clark (10) ve Achara (10)'nın çift haneli sayılara ulaşması, takımın pota altını kullanma eğilimini açık bir şekilde ortaya koyarken, buna rağmen ribaunt toplamında 10-21'lik üstünlüğü Belçika'ya vermeleri savunma kısmındaki mücadele eksiklerini göz önüne serdi. Belçika ise savunmada sıkıntı yaşadığı ilk yarıda %41 ile isabet sağladığı 9 üçlükle skorda tutunurken, devre boyunca hiç top çalamamaları ve Britanya'yı sadece 1 top kaybına zorlayabilmeleri savunmadaki alarm sinyallerinin en öne çıkanıydı. Belçika'nın ilk yarıdaki en etkili ismi ise 3/4 üçlükle 11 sayı - 4 asistle oynayan Van Rossom oldu. 

Soyunma odası dönüşü iki takımın da oyun mantalitesinde ciddi bir değişiklik olmadı. Büyük Britanya ilk yarıdaki gibi pota altı ağırlıklı bir basketbolu tercih ederken, ilk yarıda fazla inisiyatif almayan isimlerin de pota altına penetreleri Belçika savunmasının dengesini bozmaya devam etti. Belçika ise dış şutlarda ısrar edip ender olarak pota altına indirdikleri toplarda bile çembere gitmeyi düşünmezken, düşen şut yüzdesi sonrası ilk saha içi isabetini 5.5 dakika sonunda Gillet'nin üçlüğüyle bulabildi. Britanya'nın faul hakkını doldurması ve Van Rossom'un direksiyona geçmesi hücumda zorlanıp 8 sayı geriye düşen Belçika'nın yardımına yetişirken, 3 dakika içinde bu oyuncunun attığı ve attırdığı basketler sonrası maçın momentumunu kendi tarafına çeviren Belçika rakibini yakalayıp son 10 dakikaya 73-67 önde girdi. 

3. çeyreğin son 4 dakikasında 18-4'lük bir seri yakalayarak final periyoduna önemli bir avantajla giren Belçika, son 10 dakikada sahada daha diri taraf olarak dikkat çekerken, yorgunluk Britanya uzunlarının ilk üç çeyrekteki etkinliklerini final periyoduna yansıtmalarını engelledi. 6 dakika kala 84-74 ile çift haneli farkı yakalayan Belçika, Britanya'nın mola sonrası hücumunu da De Zeeuw'ün bloğuyla keserek rakibinin geri dönme psikolojisini de kırmış oldu. Kalan sürede savunmaların iyice düştüğü ve kişisel istatistik çabalarının ön plana çıktığı izlenirken, yakaladığı farkı korumasını bilen Belçika sahadan 103-90 galip ayrılarak Eurobasket 2017'ye iyi bir başlangıç yapmış oldu. 

Belçika'da Maxim De Zeeuw 21 sayı - 7 ribaunt ile en skorer isim olurken, Sam Van Rossom 19 sayı - 5 asist - 4 ribaunt, Jonathan Tabu 18 sayı - 4 asist - 4 ribaunt ve Pierre-Antoine Gillet de 5/9 üçlükle 17 sayı - 5 ribauntluk performanslarla galibiyette önemli roller oynadılar. Büyük Britanya'da ise Gabe Olaseni 21 sayı - 11 ribaunt ile double double yaparken, Dan Clark 20 sayı - 6 ribaunt - 5 asist ve Kieron Achara 14 sayı - 3 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Belçika'nın sadece 2, Büyük Britanya'nın ise 4 top çalma yapması maçtaki savunmaların derecesini bir kez daha ortaya koyarken, Belçika'nın 29 iki sayı denemesine rağmen tam 38 üç sayı denemesi (14/38) yapması oyun stratejilerinin ne kadar dış şuta dayandığını gösteren bir istatistikti. 

0 comments:

Yorum Gönder