2 Eylül 2017 Cumartesi

Letonya son çeyrekte farka koştu

Eurobasket 2017 D Grubu ikinci gün maçlarının ilkinde gruptaki son iki maçımızı oynayacağımız Belçika ve Letonya karşı karşıya geldiler. İlk çeyrek dışında Letonya kontrolünde geçen maçın ilk yarısını 47-33 önde tamamlayan Letonya, rakibini çok zorlanmadan 92-64 mağlup ederek ikinci maçında galibiyetle tanıştı. İlk gün Büyük Britanya'yı mağlup eden Belçika ise ilk yenilgisini yaşarken, sahaya yansıttığı basketbolla bundan sonraki maçlarda galibiyet almasının çok da mümkün olmadığı yönünde bir fikir edinmemize neden oldu. Maç Letonya için ise bir ölçü olmazken, son 12 dakikadaki serileriyle istedikleri takdirde oyuna ağırlıklarını koyabileceklerini göstererek Türkiye ve Rusya gibi rakiplerine göz dağı verdiler. Zira Letonya iki devrenin de ilk çeyreğinde rahat bir basketbol oynadıktan sonra Belçika hücumlarına ikinci çeyrekte 8, son çeyrekte ise sadece 9 sayı izni verdi. 


Karşılıklı basketlerle başlayan ve iki takımın da bireysel zorlamalar dışında basketbol adına fazla bir şey üretmediği ilk devrede Hervelle'in 8 sayısıyla maça başlayan Belçika, aynı dünkü gibi daha çok orta ve uzak mesafeli şutlara dayalı bir oyun sistemi ile sahaya yayılırken, Tabu ve Lecomte'un oyunu yönlendirmede yeterli inisiyatifi alamaması ve Van Rossom'un da beklenen agresifliği sergileyememesi nedeniyle yaratıcı oyuncu eksikliğini hissetti. Letonya'da ise Davis Bertans'ın yokluğu ve Dairis'in skora katkısının sınırlı kalmasının Porzingis'e bağımlılığı artırdığı gözlemlenirken, 2.21'lik devin sahada olmadığı anlarda hücumda çeşitliliğin sağlanmasında sıkıntı yaşandığını izledik. İkinci çeyrekte Porzingis'in oyuna girmesiyle birlikte Letonya oyuna ağırlığını koyarken, dev pivotun varlığı hem Belçika'nın Letonya pota altına girmesinin hem de rahat orta mesafe şut kullanmasının önüne geçti. Pota altında dominant bir uzunun varlığında Belçika'nın bu derece zorlanması milli takımımızın da Belçika karşısında Semih'i yerinde kullandığı takdirde, ilk yarıdan maçı koparabileceğimiz izlenimi verdi. 


İkinci yarıda Letonya savunmasında farkın yol açtığı rehavet Belçika'ya daha rahat basketbol oynama şansı verirken, Tabu'nun gayretlerine çeyreğin başında Timma ile cevap veren Letonya'da Timma dışındaki isimler "maçı kazandık" havasına erken girince, 14 sayı farkla önde başladıkları çeyreğin bitimine 2 dakika kala fark 4 sayıya kadar indi: 58-54. Fakat final periyodunda işleri ciddiye almaya başlayan ve as oyuncularını sahaya sokarak sayılar bulmaya başlayan Letonya, Belçika'nın geri dönüşünün geçici bir sekans olduğunu göstermiş oldu. Bitime 7 dakika kala Porzingis'in farkı 10 sayının üzerine çıkaran takip smacı ve ardından gelen blok Belçika'nın direncini iyice kırarken, Salumu'nun Timma'ya yaptığı sportmenlik dışı faul ve sonrasındaki beden dili maçı Letonya'nın aldığının kanıtı oldu. Bu havada geçen maçın son 12 dakika skoru 34-10 Letonya lehine seyrederken, Baltık ekibi işler yolunda gittiğinde ne kadar tehlikeli bir takım olabileceğinin sinyallerini vermiş oldu.

Letonya'da Kristaps Porzingis 27 sayı - 6 ribaunt - 2 blok ve Janis Timma 27 sayı - 7 ribaunt - 2 blokla en skorer isimler olurlarken, Dairis Bertans 10 sayı - 5 ribaunt - 4 asist ve Janis Strelnieks de 9 sayı - 13 asist ile galibiyette önemli rol oynadılar. Belçika'da ise Axel Hervelle 12 sayı - 3 asistle takımın çift haneli sayılara ulaşabilen tek ismi oldu. Letonya'nın galibiyetinde takım halinde yaptığı 31 asistin yanında rakibini 20 top kaybına zorlamasının da önemli rolü vardı. 

1 yorum:

  1. Vojtech ve Patrik çok uğraşsa da mağlubiyete engel olamadılar. Letonya gerçekten sağlam geliyor. Bu gidişin sonu ne olacak merak ediyorum.

    YanıtlaSil