4 Eylül 2017 Pazartesi

Porzingis & Bertans Letonya'yı galibiyete taşıdı

Eurobasket 2017'de D Grubu'ndaki üçüncü maçların ilkinde Büyük Britanya ile karşı karşıya gelen Letonya sahadan 97-92 galip ayrılarak üçüncü maçında ikinci galibiyetini elde etti. Zayıf rakibi karşısında Porzingis ve Davis Bertans ile etkili olan Letonya ilk yarıyı 50-40 önde tamamlarken, üçüncü çeyrek sonlarında bir ara 30 sayıya kadar çıkan farkın son dakika içinde 5'e kadar düşmesine rağmen, aldığı 5 sayılık galibiyetle grupta avantajlı bir sıra elde etme iddiasını sürdürdü. Büyük Britanya ise üçüncü maçından da mağlup ayrılarak grubu galibiyetsiz tamamlama yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam etti. 


Maça Porzingis fırtınasıyla başladık. İlk beş dakikada 5/5 saha içi isabetiyle (2/2 üçlük) 12 sayı - 3 ribaunt - 1 blok istatistiği yakalayarak Letonya'yı 14-8 öne geçiren dev pivot henüz maçın başında oyunu domine etti. Porzingis'in kenara gelmesiyle Letonya hücumları biraz durgunlaşsa da Davis Bertans'ın iki üçlüğü üstünlüklerini koruyup çeyreği 25-20 önde geçmelerini sağladı. Büyük Britanya ise ilk çeyrekte ısrarla pota altından oynamayı tercih ederken, sadece 2 üçlük denemeleri, Olaseni'nin 8 sayısı ve toplamda 20 sayılarının 14'ünü boyalı bölgeden kaydetmeleri bu pota altı eğilimini açık şekilde göstermekteydi. 

İkinci çeyrekte Porzingis'in tekrar oyuna dahil olmasıyla hareketlenen Letonya, Bertans ve Strelnieks'ten gelen üç sayı isabetleriyle de oyunda üstünlüğünü hissettirmeye başladı. Büyük Britanya uzunlarının savunmadaki eşleşmelerinde pota altına fazla gömülmeleri Porzingis ve Davis Bertans'ın bu çeyrekte dışarıdan rahatlıkla 3 sayı isabeti bulmalarına neden olurken, Bertans devreyi 4/5, Porzingis ise 3/4 üç sayı isabetiyle tamamladı. Britanya'da ise oyun kurucuların ilk çeyrekteki gibi pota altını beslemeyi unutup düzenden çıkmaları boş hücumların sayısını artırırken, boş dönülen hücumların savunma direncini düşürmesi sonrası devre 50-40 Letonya üstünlüğüyle sonuçlandı. İlk 2 periyot sonrası Kristaps Porzingis 8/10 saha içi isabeti, 21 sayı - 6 ribaundunun yanında 2 blok ve şık smaçlarıyla da Letonya'nın üstünlüğünde en büyük payın sahibi oldu. 


Soyunma odası dönüşü Bertans kardeşlerle etkili olan Letonya Dairis'in turnikesi ve Davis'in üçlükleriyle 2.5 dakikada farkı 16'ya çıkardı: 60-44. Arka arkaya dış şut isabetyleriyle Davis Bertans'ın üç sayı isabet oranı 7/8 olurken, Büyük Britanya'da ayakta kalmaya çalışan tek isim ise pota altındaki gayretleriyle Gabe Olaseni oldu. Çeyrek bitimine doğru konsantrasyonunu kaybeden Büyük Britanya savunması Strelnieks'in penetrelerine ve bunun sonucu olarak da sayı ve asistlerine bir çözüm bulamazken, Blums ve Timma'dan gelen üç sayı isabetleri son 10 dakikaya Letonya'nın 84-58 önde girmesini sağladı. Çeyrek tamamlandığında Letonya'nın üç sayı 16/28 gibi inanılması zor bir şekilde yüksekti. 

Final periyoduna farkın verdiği rehavetle giren ve fazla süre almayan oyunculara yer vererek başlayan Letonya hücumlarda zorlanıp savunmada da sertliği düşürünce, aslarıyla oynamaya devam eden Büyük Britanya 8 dakika içinde 22-8 bir seri yakalayıp farkı 12'ye düşürdü. Letonya'nın tekrar asları oyuna alarak devam ettiği final periyodunun son iki dakikasında Büyük Britanya savunmadaki gayreti hiç düşürmeden yüzdeli hücumlarla yavaş yavaş farkı kapatmaya devam ederken 20 saniye kala fark 5 sayıya kadar düştü: 95-90. Azalan sürede taktik faullerle rakibinin hata yapmasını bekleyen Büyük Britanya, Janicenoks'un 2 serbest atışı kaçırmasına rağmen, Okereafor ile yanlış bir hücum tercihi yapınca, sahadan galip ayrılan taraf 97-92 ile Letonya oldu. 

Letonya'da Kristaps Porzingis 28 sayı - 8 ribaunt - 2 blokla en etkili isim olurken, Davis Bertans 7/8 üç sayı isabeti ile 22 sayı, Janis Strelnieks 13 sayı - 9 asist ve Janis Timma da 11 sayı - 9 ribaunt - 4 asist ile galibiyette rol oynayan diğer oyuncular oldular. Büyük Britanya'da ise Gabe Olaseni 23 sayı - 10 ribaunt ile double-double yaparak takımın dağıldığı anlarda ayakta kalmalarını sağlarken, final periyodundaki skorer oyunlarıyla Kyle Johnson 18 sayı - 5 ribaunt, Teddy Okereafor 12 sayı - 9 asist - 4 ribaunt ve Andrew Lawrence da 11 sayı - 10 asist - 2 top çalma ile ada ekibinin diğer dikkat çeken isimleri oldular.  

0 comments:

Yorum Gönder