2 Eylül 2017 Cumartesi

Sırbistan Shved'e çare bulamadı: 75-72

Eurobasket 2017 D Grubu'nda zirvedeki dinamikleri değiştirebilecek maçta Rusya ile Sırbistan karşı karşıya geldi. Dün Milli Takımımızı yenerek turnuvaya iyi bir başlangıç yapan Rusya, Letonya'yı son çeyrekteki oyunuyla mağlup eden Sırbistan karşısında iyi savunma ile müthiş bir taktik mücadelesi verirken, Shved'in önderliğinde sahadan 75-72 galip ayrılarak ikinci maçını da kayıpsız kapattı. Maça favori çıkan Sırbistan'da Bogdanovic ve Marjanovic dışında skora katkı veren isim çıkmazken, Rusya'nın bu ikiliyi de kritik anlarda iyi savunması sonrası hücumu tıkanan Sırbistan turnuvadaki ilk yenilgisini almış oldu. Sırbistan'ın Rus savunması karşısında hücumda tıkanması 12 Dev Adam'ın Sırbistan maçı öncesi bizi umutlandırırken, istikrarlı ve akıllı bir savunmayla Sırp ekibini durdurabileceğimiz izlenimi verdi.


Maçın başında 10-3'lük bir seriyle öne fırlayan Rusya ilk 2 dakika içinde suni bir üstünlük sağlarken, Djordjevic'in molası sonrası Marjanovic'i oyuna alıp hem hücum hem de savunmada sahadaki üstünlüğü ele alması Rusya'nın uzun süre sayı bulamamasına neden oldu. Baskılı savunmanın yanında Marjanovic'in de pota altını karartması Rusya hücumlarını kilitlerken, zorlama hücumlar ve top kayıpları sonrası gelen 12-0'lık Sırbistan serisi mental üstünlüğü Sırbistan tarafına getirdi. Marjanovic pota altındaki hakimiyeti yanında orta mesafeden de isabetli şutlarla ilk çeyrekte savunmada Rusya'ya büyük problem yaratırken, ilk günün double-double yapan ismi Macvan'ın da devreye girmesi sonrası ilk çeyrek 21-18 Sırbistan üstünlüğüyle tamamlandı. 


İkinci çeyrek Shved'in basketleriyle başladı. Dün attığı kritik basketlerle milli takımımızın canını yakan Shved, Sıbirstan'ın kontrolü eline aldığı anlarda devreye girip Rusya'nın maça dönmesini sağlamasının yanında attığı sayılar ve yaptığı asistle de skor üstünlüğünü 25-21 ile tekrar Rusya'ya getirdi. Bu çeyreğin başında Marjanovic'in yerini tekrar Kuzmic'e bırakması pota altı üstünlüğünü Mozgov ile Rusya'ya geçirirken, Bogdanovic'in de ilk yarıda bir türlü devreye girememesi maçın dengesinin Sırbistan lehine dönmesine engel oldu. Rusya'da Vorontsevich'in dış şut ve asistlerle ekstra katkıları ikinci çeyrekte X-faktör olurken, karşılıklı basketler devre arasında Rusya'nın 40-38 önde girmesini sağladı. 

Soyunma odası dönüşü ilk hücumda Bogdanovic maçtaki ilk saha içi isabetini kaydederken, Sırbistan'da hücum çeşitliliğinin takınması çeyreğin ilk 5 dakikasında ritmini bulmaya başlayan Bogdanovic'in 7 sayısı dışında skor bulamamalarına neden oldu. Rusya ise önceliği savunmaya verirken, Bogdanovic'i ikili sıkıştırmalarla savunup bir Sırbistan oyuncusunu riske etmelerinin karşılığını düşük yüzdeli Sırp hücumlarıyla aldı. Bogdanovic baskılı savunmaya rağmen  hücumun topsuz tarafındaki akıllı koşularıyla kendini boşa çıkarıp Sırbistan'ın bu çeyrekteki 13 sayısının tamamını kaydederken, Fenerbahçeli yıldızın bu gayreti Rusya'ya karşı tek başına yeterli olmayınca son 10 dakikaya 58-51 Rusya üstünlüğüyle girildi.

Final periyoduna Marjanovic ve Lucic'in basketleriyle başlayan Sırbistan, pota altında adeta yaka paça durdurulmaya çalışılıp serbest atış çizgisine giden Marjanovic'in sayılarıyla 7 dakika kala 60-59'luk üstünlüğü elde etti. Sırbistan'ın öne geçmesi Rusya'da bir süredir kenarda dinlenmekte olan Shved hamlesini beraberinde getirirken (ki belki de maçın dönüm anıydı), Shved'in Mozgov'u besleyerek asistini yaptığı sayılar Rusya'ya tekrar hareket getirdi. Sırbistan'da Djordjevic'in Bogdanovic'i 1 numaraya çekip, Marjanovic yerine de Kuzmic'i denemesi (maç içindeki anlaşılmaz denemelerinden sadece biri) Sırp hücumlarının tıkanmasına neden olurken, Sırp ekibinde 2,3 ve 4 numaralardan gelmeyen katkı Rusya'nın son 5 dakikaya 66-60 önde girmesini sağladı. Kalan sürede Bogdanovic'i ikili sıkıştırmalarla düzenden çıkarmaya devam eden Ruslar hücumda fazla etkili olamasalar da, forvet pozisyonundan skor üretemeyen Sırbistan hücumunu durdurarak son Sırbistan hücumuna 75-72 önde girdiler. 2.5 saniye kala Bogdanovic'e yapılan faulde (ki Bogdanovic o pozisyonda neden atışa kalkmadı, anlamak kolay değil) kazanılan iki serbest atıştan da yararlanamayan Sırbistan, hücum ribaundunu da alamayınca sahadan galip ayrılan taraf Shved'in Rusya'sı oldu. 

Rusya'da Alexandar Shved 22 sayı - 4 asistle en skorer isim olurken, Timofey Mozgov 11 sayı - 8 ribaunt ve Nikita Kurbanov da 11 sayı - 7 ribauntla galibiyette önemli rol oynadılar. Sırbistan'da ise ilk yarıda 1 sayıda kalan Bogdan Bogdanovic 19 sayı - 4 asist ve Boban Marjanovic de 19 sayı - 6 ribaunt ile skor yükünü çeken isimler oldular. 

1 yorum:

  1. Macvan’ın desteğiyle ilk çeyreği güzel geçirmişlerdi ama Shved 2. çeyrekte ortalığı yaktı geçirdi :) Son çeyrekte direnseler de sonuç kaçınılmazdı tabi. Maçın adamı bence Shved oldu.

    YanıtlaSil