8 Eylül 2017 Cuma

Ribaunt alıp asist yapmayı unuttuk

Eurobasket 2017'de D Grubu'nu dördüncü sırada tamamlayarak Son 16 turunda İspanya'nın rakibi olan Erkek Milli Basketbol Takımımız'ın grup etabı sonrası elde ettiği istatistiklere baktığımızda üzerinde konuşulacak birkaç ana istatistik görüyoruz: Ribaunt, asist, 3 sayı yüzdesi ve top çalmalar:


12 Dev Adam Eurobasket 2017'de ribaunt ve asist istatistiklerinde turnuvanın en başarısız takımları arasında yer alıyor. 5 maçta toplam 134 ribaunt alıp maç başına 26.8 ribaunt ortalaması yakalayan milliler, bu ortalamayla turnuvanın en az ribaunt alan takımı olurken, sahadaki oyuna baktığımızda da Semih Erden'in sahada olmadığı dakikalarda çok zorlandığımız göze çarpıyor. Ersan'sız 4 numarada ise Barış'tan beklenen performansı alamayan milliler, turnuvanın çoğunluğunda Erkan ve Cedi'yi bu pozisyonda kullanarak sahaya sürdükleri 4 kısalı beşle ribaunt problemini iyiden iyiye hissediyorlar.


Benzer bir problemi asistlerde de yaşayan 12 Dev Adam, toplamda 70 asist yapıp maç başına 14 asistle turnuvada en az asist yapan ikinci takım durumunda. Bu kategoride sadece Macaristan'ı geçebilen milliler, bir anlamda hücumda takım oyunundan uzak olduklarını ve bireysel çabalarla sayı bulabildiklerini de göstermiş oldular. Bu noktaya gelmemizde Kenan'ın savunmadaki gayretine rağmen hücumda yeterli performansı sergileyememesi ve Sinan'ın sezon içindeki performansından uzak olmasının payı da büyük tabi. 

Basketbolda başarının önemli anahtarlarından ribaunt ve asistlerde takım olarak bu kötüyken, Son 16'da yer alabilmemizin bir nedeni Cedi, Melih, Semih gibi oyuncularımızın elinden bireysel çabalarla bulduğumuz sayılar olurken, günümüz basketbolunun olmazsa olmazı 3 sayı isabetlerinde bu turnuvayı fena sayılmayacak şekilde %39.4 isabet oranıyla beşinci sırada sürdürmemizin de hücumda en azından zayıf takımlara karşı üstünlük sağlamamızda rolü büyük. Milliler özellikle Melih Mahmutoğlu'nun yüzdeli dış şutlarıyla kritik anlarda önemli sayılar bulurlarken, toplam 109 üç sayı denemesinin 43'ünden isabet sağlamış durumdalar. 

Son olarak da savunma diyelim. Hücum gücümüzün önceki turnuvalara oranla zayıf olduğu bu turnuvada 12 Dev Adam'ın en büyük kozu dirençli savunması olarak görülüyor. Her ne kadar pota altında rakiplere oranla daha zayıf olsak da, kısaların hareketli, dirençli ve baskılı savunması rakibe kolay sayı imkanı vermiyor. Yenildiğimiz maçlarda dahi savunmayla uzun süre maçta kalan ve maç sonuna kadar iddiasını koruyabilen 12 Dev Adam toplam 49 top çalarken, bu kategoride Eurobasket 2017'nin en başarılı takımı durumunda. Bu da hücumdaki eksiklerimizi, ribaunt zaafımızı kapatma yönünde bize önemli bir artı kazandırıyor. Fakat şu da var ki, bu savunmayı 40 dakikaya yaymak ve yer yer izlediğimiz istikrarsızlığin önüne geçmenin önemi büyük. 

6 yorum:

  1. Letonya farkı pek kapatmadan yendi maalesef. Bir diğer kötü durumda rakibimizin İspanya olması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pes etmeden mücadele edeceğimize eminim ama işimiz gerçekten çok zor.

      Sil
  2. ah nerede o 2010 dünya kupasındaki kadromuz :(

    YanıtlaSil
  3. Bizi zor bir müsabaka bekliyor ama bence yine de iyi bir mücadele sergileyeceğiz ve basit hatalar umarım yapmayız.

    YanıtlaSil
  4. Tüm şartlarımızı Semih'e bağlarsak tabi başarıyı yakalamamız çok zor. Tüm sporcuların aynı kondisyon ve enerjide sahaya çıkıp milli ruhu yansıtması gerekiyor. Yoksa basketbola gönül vermiş insanların çabalamaları boşa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef pota altında yetenek sorunu da çekiyoruz. Ömer ve Ersan'ın yanında malum nedenlerden dolayı Enes'in olmaması da takımı çok etkiledi tabi.

      Sil