14 Eylül 2017 Perşembe

İtalya, Belinelli ve Messina

Eurobasket 2017'de çeyrek finallerin son maçında karşı karşıya gelen İtalya ve Sırbistan'ın mücadelesinden galip ayrılan taraf 83-67 ile Sırbistan oldu. İtalya ilk çeyrek dışında oyunun hakimiyetini rakibine teslim ederken, Ettore Messina'nın takım üzerindeki kontrolü ve kararları kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Maç içinde rotasyon tercihler yer yer şaşkınlıkla karşılanan Messina'nın son çeyrekte Belinelli'yi kenara almak istediği sırada yaşananlar takımdaki liderliğinin sorgulanmasına neden oldu. 


İtalya'nın kadrosuna baktığımızda Cusin dışındaki uzunların gerçek birer pivot olmaktan uzak olduklarını açıkça görebiliriz. Dört numara pozisyonunda oynayabilecek isimlerin fazlalığı Messina'yı takım kurgusunda uzun dakikalar 2 dört numara ile oynamaya itiyor. Fakat İtalya'nın set hücumları 2 dört numara ile oynarken buna uygun rötuşları görmediğinden dolayı Biligha ya da Melli'nin bu pozisyona geçtiğinde takımın hem sayı bulmakta hem de savunmada oldukça zorlandığını görebiliyoruz. Bugün İtalya'da turnuva boyunca fazla süre alamayan Cristian Burns'ün süre aldığını gördük. Yeri geldiğinde Marjanovic karşısında bile mücadele eden ve 9 dakikada 9 sayı atarak, daha önemlisi de hem savunma hem de hücumda takıma canlılık ve enerji vererek en yüksek verimlilik puanına ulaşan Burns'ün dakikalarının neden bu kadar kısa tutulduğunu kesinlikle Messina'ya sormak gerekiyor. Zira uzun süre Biligha ve Cusin'den pota altında performans bekleyen Messina'nın Burns'ü daha fazla kullanmayı düşünmesini beklerdim. 

Bunun yanında takımın kontrolünün baş antrenörde mi yoksa takımın yıldızında mı olduğu konusu da ayrı bir soru işareti. Bitime beş dakika kala Messina'nın Filloy'u oyuna sokup Belinelli'yi kenara almak istediğini izledik. Fakat Belinelli Filloy'a bir işaretle, "oyundan çıkmayacağına, isterse Burns'ün yerine girebileceğine" yönelik bir hareket yaptı. Ardından gözler benche döndü ve Messina'nın da kabullenmesiyle oyundan çıkan Burns olurken, Belinelli maçın geri kala kısmında sahada kaldı. 

Messina kariyerinde çok sayıda başarıya imza atmış bir coach. Dört Euroleague şampiyonluğu sahibi bir coach'un kariyerini tartışmak bize düşmez. Fakat 2008'deki son Euroleague şampiyonluğu sonrasına bir bakacak olursak, 2009'da finalde Panathinaikos'a kaybedilmiş bir Euroleague sonrası 2010 ve 2011 yıllarında Real Madrid ile geçen kabus gibi iki sezon ve ikinci sezonu tamamlayamadan istifa etmek zorunda kalması; CSKA Moskova ile 2013 ve 2014'te Euroleague Final-Four yarı finallerindeki Olympiakos hezimeti ve Maccabi Tel Aviv'e karşı alınan akıl almaz yenilgiyi görebiliyoruz. Araya serpiştirilmiş NBA maceralarında kazanılmış tecrübeler onu İtalya Milli Takımı başına getirse de, önce 2016 olimpiyat elemelerinde kendi sahalarında Hırvatistan'a yenilerek Rio olimpiyatlarının uzağında kalan İtalya, şimdi de Eurobasket 2017'yi yarı final yapamadan kapatmış durumda. Bu noktada belki de Messina'nın kariyerinin kalanında Spurs'teki bir nevi emeklilik günleriyle yetinmesi en doğru karar olacak şeklinde düşünebiliriz. İtalyanlar bu duruma daha ne kadar tahammül gösterir bilinmez; fakat akşamki yenilgi sonrası İtalyan basketbol medyası bu konunun üzerinde konuşacaktır mutlaka...

5 yorum:

  1. italya bence çok güzel oynuyor aynen harika oyuncuları var bu efsane takımın

    YanıtlaSil
  2. Eurobasket'te ben favori olarak Sırbistan'ı göstermiş ve adım adım söylediğim çıkıyor. Kesinlikle Sırbistan bu sene en iyi performansı sergiliyor.

    YanıtlaSil
  3. Sırbistan önemli favorilerden de olsa yarın Rusya'yı finale daha yakın görmekteyim.

    YanıtlaSil
  4. İtalya gerçekten çok iyi bence herkese sürpriz yapacak ve çok iyi bir skoru olacak.

    YanıtlaSil
  5. Normal mwlde baska ulke takimlariyla ilgilenmem. Benim ickn boz yoksak is bitmistir. Ancwk tesadufen italyanlarj izledim gayrt iyi oynuyorlar

    YanıtlaSil