12 Eylül 2017 Salı

Eurobasket 2017 çeyrek finalleri başlıyor

Eurobasket 2017'de çeyrek finallerin ilk gününde Almanya - İspanya ve Slovenya - Letonya karşılaşmaları oynanacak. İspanya'nın Almanya karşısında ağır favori olduğu ilk maç 18:45'te, çok zevkli ve başa baş geçeceğine inandığımız Slovenya - Letonya maçı ise 21:30'da oynanacak. Maçlar öncesi kısaca takımların önceki maçlardaki istatistiklerine göz atıp bu akşamki maçlara hazırlanıyoruz:


Almanya - İspanya:

Karşılaşma hangi açıdan bakarsanız bakın tek ihtimalli bir maç durumunda. İspanya hem maçın hem de turnuvanın favorisi olarak değerlendiriliyor. Almanya ise Son 16 turunda bu turnuvada beklenenin çok altında kalan Fransa karşısında aldığı galibiyetle birçok basketbolsever için sürpriz bir şekilde kendini çeyrek finalde buldu.


İstatistikler de bu durumu kanıtlar nitelikte. İspanya maç başına 87 sayı (4.), %42.5 üç sayı yüzdesi (1.), 44.7 ribaunt (1.) ve 24.5 asist (1.) yaparak ana istatistiklerde belirgin bir şekilde öne çıkarken, Almanya maç başına 73.2 sayı ile 16., %28.9'luk üç sayı yüzdesi ile 21., maç başına 33.8 ribaunt ile 15. ve 15.7 asist ortalamasıyla da 21. sırada yer alıyor. Bu istatistikler ve sahaya yansıtılan oyun dahilinde ağır favori gözüken İspanya'ya karşı oyun kurucu Dennis Schröder'in performansıyla direnmeye çalışacak olan Almanya'nın diğer oyunculardan NBA patentli guard'a destek gelmediği sürece yarı final ihtimali oldukça düşük gözüküyor.   

Almanya'nın İspanya'ya yaklaşabildiği yegane istatistik İspanya'nın maç başına 7.8 ortalamasına karşı 7.7 ile top çalmaları olurken, İspanya'yı geçtikleri tek istatistik ise maç başına 11.2'ye karşı 13.5 ile olumsuz bir istatistik olan top kayıpları. Bu arada İspanya'nın maç başına 14.2 ile en az faul yapan takım olduğunu da hatırlatalım. 

Slovenya - Letonya:

Letonya maç başına 90.7 sayı ile turnuvanın en skorer takımıyken, Slovenya'nın da 87.5 ile üçüncü sırada yer alması hücum gücü yüksek iki takım izleyeceğimizi gösteriyor. Hücumda aynı zamanda az hata yapan ve bu anlamda top kaybı sayıları da düşük olan bu iki takımdan Letonya maç başına 11.3 ile en az top kaybı yapan 4. takım olurken, Slovenya da 11.5 ile beşinci durumda yer alıyor. 

İki takımı ayıran istatistiklerden Letonya'nın %41.4'lük üç sayı yüzdesine rağmen, Slovenya'nın %31.8 ile atması Baltık ekibinin oyun karakterini ortaya koyarken, 24.3 asist ortalamalarına Slovenya'nın 18.3 ile karşılık vermesi topu daha iyi dolaştırdıklarının ve biraz da Slovenya'da oyunun fazlaca Goran Dragic endeksli olduğunun bir göstergesi olarak gösterilebilir.

Slovenya ise ribauntlarda maç başına 39.2'ye 34.7 ile rakibine üstünlük sağlarken, oyunun savunma tarafında da maç başına 9.3 top çalarak turnuvanın zirvesinde yer alıyorlar. Letonya ise maç başına 5 top çalma ile bu kategoride 22. durumda. 

İki takıma genel olarak baktığımızda, pota altındaki Vidmar - Porzingis eşleşmesinden çıkabilecek bir faul problemi dengeyi değiştirebilecek unsur olarak gözükürken, Porzingis - Dragic dışındaki X-faktörlerin özellikle de benchlerin katkısı ibrenin ne yöne kayacağında belirleyici olacak. Bir tarafta Timma & Bertans, diğer tarafta Doncic & Randolph gibi isimler takımlarını yarı finalist yapma yolunda önemli roller oynayacaklardır. 

11 yorum:

  1. Bugün İspanya'nın handikapı tehlikeli olabilir. Bu yüzden Letonya - Slovenya tek maç oynamak daha ideal gibi.

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka oynarım diyecekler için Almanya - İspanya için de 149.5 üst diyorum

    YanıtlaSil
  3. Son çeyreğe kadar savunma izlemeyeceğiz muhtemelen. Oran yüksek de olsa Slovenya - Letonya maçı da üst olur :)

    YanıtlaSil
  4. Kolay kolay mücadele bitmeyecek maçlar gibi duruyor. Yani hangisi olursa olsun çok çekişmeli geçecekç

    YanıtlaSil
  5. hayırlısı neyse o olsun diyelim. Basket en sevdiğim sporlar arasındadır.

    YanıtlaSil
  6. Basket maçlarını izlemeyi seviyorum futboldan daha heyecanlı oluyor :) Almanya bu maçı alır bence :)

    YanıtlaSil
  7. Dubrovnik'te kutlamalar başladı bile! Gasper Vidmar oley!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ljubjana'dan iki otobüs çıkmış diyorlar İspanya maçı için

      Sil
  8. Luka Doncic çok yakışıklı :)

    YanıtlaSil