9 Eylül 2017 Cumartesi

İlk yarı alev alan İtalya çeyrek finalde 70-57

Eurobasket 2017'nin üçüncü Son 16 maçında B Grubu'nun üçüncüsü İtalya, A Grubu'nun ikincisi Finlandiya'yı ilk yarıdaki etkili oyunu ile 70-57 mağlup etmeyi başardı. Maça akıcı hücumlarıyla oldukça yüzdeli bir şekilde başlayan İtalyanlar'da Belinelli - Datome - Melli üçlüsünün etkili oyunu öne çıkarken Finlandiya'da ise Koponen ve Markkanen'nin ritm bulamaması ve koç Henrik Dettman'ın ilginç rotasyon tercihleri göze battı.


İlk periyota baskılı ve kararlı bir şekilde başlayan İtalya'da, hücumların akıcılığı boş şutları getirdi. Finlandiya'nın yeteri kadar sert olmayan savunması da İtalyan şutörleri rahatsız edemeyince Belinelli - Datome - Melli üçlüsünün bulduğu sayılar ile İtalya farkı daha ilk periyotta çift hanelere çıkarmayı başarmıştı. İtalya'nın sert savunması karşısında bocalayan Finlandiya, Sasu Salin'in basketleriyle direnmeye çalışsa da iki önemli oyuncusu Petteri Koponen ve Lauri Markkanen'i devreye sokamayınca zorlama hücumlara kaldı ve skor üretme konusunda oldukça sıkıntı yaşadı. Özellikle koç Henrik Dettman'ın takımın en iyi oyuncusu olan Koponen ve Markkanen'i devreye sokmaya çalışmak yerine onları benche hapsetmesi, farkın iyice açılmasına sebebiyet verdi. Basketbolu takip eden herkesin söyleyebileceği gibi koçun Finlandiya'nın Koponen ve Markkanen olmadan üçüncü sınıf bir takım haline dönüştüğünü görememesi oldukça ilginçti. Özellikle de grup aşamasında 55-50-90 gibi inanılmaz yüzdelerle ve 22.6 gibi muhteşem bir sayı ortalamasıyla oynayan genç uzun Lauri Markkanen'e hiç pozisyon hazırlanamaması ise İtalya'nın savunması ile açıklanacak gibi değildi. Mismatch durumlarında bile Markkanen'e top indirmeyi başaramayan Finlandiya'nın, Koponen ve Markkanen'i kenara alarak oyun karakterinden de vazgeçmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı.


İlk devresi 48-29'luk İtalya üstünlüğü ile biten mücadelenin son periyotunda kısıtlı bir rotasyon ile mücadele eden İtalya'nın da ritm dışına çıkması ve oldukça uzun sürelerde sayı bulamamasını dahi tam olarak değerlendiremeyen Finlandiya, maçın bitimine üç dakika kala farkı 8-9 sayı civarlarına indirmeyi başarsa da maç boyunca süre gelen düzensiz ve kaotik hücumlar, Markkanen'e hazırlanamayan pozisyonlar ve koç Dettman'ın garip tercihleriyle dolu bu dakikaları da boşa harcadı. B Grubu'nda "aman aman" bir oyun oynamadığı apaçık olan İtalya'nın ikinci yarıdaki durağan performansı da aslında İtalyanlar'ın da çok iyi durumda olmadığını açıkça gözler önüne seren bir başka gösterge oldu. Çeyrek finalde muhtemelen Sırbistan ile karşılaşacak olan İtalya'nın çeyrek finali geçmesi benim için büyük bir sürpriz olacaktır.

Bireysel istatistiklere gelirsek, İtalya'da Marco Belinelli 22 sayı, 4 ribaunt, 2 asist, Luigi Datome 15 sayı, 3 ribaunt, 3 blok, Nicolo Melli 10 sayı, 5 ribaunt, 3 asist ve Daniel Hackett 10 sayı, 6 ribaunt, 2 asist ile galibiyete katkıda bulundu. Finlandiya'da ise ikinci yarıda devreye girmeyi başaran Petteri Koponen 13 sayı, 2 ribaunt, 1 asist ile oynarken Sasu Salin 11 sayı, 8 ribaunt, 1 asist ile mücadele etti. Grup maçlarında 22.6 sayı ortalamasıyla mücadele eden genç yetenek Lauri Markkanen ise sadece 20 dakika oynayıp 6 şut kullandığı mücadeyi 4 sayı, 3 ribaunt ile kapattı.

2 yorum:

  1. italyanlara oldum olası ısınamadım. gerçi diğer illetlere göre daha az zararlılar ancak ne olursa olsun sömürgeci zihniyet. basketboldada aynı düsuncem olumsuz

    YanıtlaSil
  2. İlk yarıda Finlandiya'nın savunmada İtalya'ya kolay sayı izni vermesi galibiyetin kilit noktası oldu. Az skorlu bir maçta devrede 48 sayı yerseniz yenilgi kaçınılmaz olur.

    YanıtlaSil