5 Eylül 2017 Salı

12 Dev Adam Son16'yı garantiledi

Eurobasket 2017 D Grubu'nda turnuvaya devam edebilme adına Belçika karşısında "Ya tamam ya devam" maçına çıkan A Milli Basketbol Takımımız karşılaşmayı 78-65 kazanarak grubu ilk dört sırada tamamlamayı garantilemiş oldu. Rakibine karşı sahadaki üstünlüğünü ilk yarıda kabul ettiren milliler, yer yer farkın kapanmasına engel olamasa da ilk devreyi 40-33 üstün tamamlarken, ikinci yarıda alan savunmasına karşı hücum etmekte zorlanıp bize kısa süreli bir korku yaşatsalar da, son 5 dakika içinde Furkan Korkmaz'ın oyuna girmesiyle yakalanan hava ve 12-0'lık seri sonrası elde edilen galibiyetle sahadan Son 16 vizesini alarak ayrıldılar. 12 Dev Adam perşembe akşamı Letonya'yı yendiği takdirde grubu üçüncü tamamlayacakken, olası yenilgi halinde ise grup dördüncüsü olup İspanya'nın rakibi olacak. 


Milli Takımımız karşılaşmaya Cedi Osman'ın kişisel gayretleriyle bulduğu basketlerle başlarken, Cedi'nin hücum yanında savunmada da üst düzeyde olan gayretine Semih'in asistleri ve Melih'in potaya penetreleri eklenince ilk 6 dakikayı 12-7 önde geçtik. Ekran karşısında Murat Kosova'nın "Semih'in Hervelle'in başını döndürmesi gerekiyor" geri bildirimini, adeta maçı televizyondan izliyormuşcasına alan Semih Erden'in pota altında sırtı dönük hücumlarla bulduğu sayılar çeyreğin bitimine 1:15 kala farkı çift hanelere çıkarırken (21-10) ilk çeyrek de 23-14 millilerimizin üstünlüğüyle sona erdi. İlk çeyrekte 12 Dev Adam savunmasıyla Belçika'ya adeta potayı göstermezken Doğuş ve Sinan'ın oyuna dahil olmasından sonra iyice artan savunma dozajı Belçika'ya 6 top kaybı yaptırdı. Bunun yanında Sinan'ın son saniye üçlük denemesiyle kaçan şut nedeniyle 10/11 saha içi isabetiyle oynayan 12 Dev Adam Belçika'ya hiç ribaunt şansı vermedi. 


İkinci çeyreğin başında DeZeeuw ve Salumu'dan gelen sayılarla serisini 0-12'ye çıkaran Belçika 2 dakikada farkı 1 sayıya indirdi. Furkan Korkmaz & Furkan Aldemir ikilisinden gelen sayılar girdiğimiz durgunluk döneminden çıkmamızı sağlarken, Semih'in tekrar oyuna dahil olması kontrolü bir kez daha elimize almamızı sağladı. Önce basket faulle Tumba'yı üçleten Semih, Sinan'a verdiği üçlük asisti ardından savunmada da pota altını karartırken, Furkan Korkmaz'ın hızlı hücum basket faulü devrenin bitimine 4 dakika kala farkı 12 sayıya çıkardı: 38-26. Çeyreğin sonlarındaki konsantrasyon farkı 0-7'lik Belçika serisini beraberinde getirirken farkın tek hanelere inmesine engel olamayan 12 Dev Adam soyunma odasına 40-33 önde gitti. Milli takımımız ilk yarıda pota altını Semih'le domine ederken 16 dakika sahadan kalan tecrübeli uzun 12 sayı - 2 ribauntunun yanında 3 de asist yaparak takım arkadaşlarına da sayıya giden pozisyonlar yarattı. 17 dakika ile en fazla süre alan oyuncumuz olan Kenan Sipahi ise savunmadaki gayretine rağmen 0 sayı - 0 asistle devreyi tamamlayarak ikinci yarı öncesi hücumdaki tek eksiğimiz olarak göze çarptı. 

Üçüncü çeyreğin başında Cedi'nin bulduğu savunma kaynaklı baskete rağmen, savunmadaki basit hatalarla Hervelle ve VanRossom'dan 0-8'lik seriyi potasında gören milli takım 2 dakika içinde farkın tekrar 1 sayıya inmesine engel olamadı: 42-41. Cedi, Furkan, Melih gibi skorerlerimizi iyi savunan ve istedikleri pozisyonları bulmalarına engel olan Belçika karşısında ekstra skorerlere ihtiyaç duyan millilerde aranan X-factor Barış Hersek oldu ve kaydettiği beş sayıyla hücuma çeşitlilik kazandırarak sayılar bulmamızı sağladı. Melih'in kenarda olduğu dakikalarda Belçika'nın alan savunmasına dönmesi milli takımımızın hücum ritmini bozarken alan savunmasına karşı tek saf şutörle oynamamız (Furkan) bu savunmayı çözmemizi engelleyip Belçika'nın uzun süre dirençli kalmasına neden oldu. Lecomte'in üçlüğü Belçika'yı son 3:30'da 50-51 öne geçirirken Sertaç'ın 5 sayısı hücumda çok zorlandığımız bu dakikalarda oyunda kalmamızı sağladı. Son 10 dakikaya 55-53 önde giren Milli Takımımızda 3.çeyrekte hücumda alan savunmasına karşı yaşadığımız sıkıntı final periyodu öncesi bir miktar korku yaratırken, Barış ve Sertaç'tan gelen ekstra sayılar bu çeyrekte ayakta kalmamızı sağlayarak belki de maç sonunda elde edeceğimiz galibiyetin en önemli anahtarı oldular. 

Final periyoduna Erkan Veyseloğlu'nun basket faulüyle başlayıp moral bulan ve tribünlerin desteğini arkasına alan 12 Dev Adam savunmada çok basit hatalar yapınca potamızda gördüğümüz kolay sayılar sonrası son 5 dakikaya girerken skora tekrar eşitlik geldi: 60-60. İki takımın da faul haklarını doldurmaları son beş dakikada faul atışlarını daha kritik bir hale sokarken, Erkan yerine oyuna giren Furkan'ın (Korkmaz) ribauntlardaki mücadelesi sonrası kendisine yapılan faulleri hatasız değerlendirmesi, ardından da savunmasıyla kapılan top sonrası Melih'in üç sayılık fast break basketi 03:40 kala bir anda 7 sayı öne fırlamamızı sağladı. Maç boyunca çok iyi savunmaya karşı ilk çeyrekteki iki turnikesi dışında şut kullanma şansı dahi bulamayan Melih'in bu fast break üçlüğü Fenerbahçe Ülker Arena'daki taraftarların da ayaklanmasını sağlarken, psikolojik üstünlüğü de milli takımımıza kaptıran Belçika zorlama şutlar yanında hızlı hücumlarda turnikeleri dahi kaçırır duruma geldi. Furkan'ın fitili yakmasıyla başlayan seride Kenan-Furkan-Cedi üçlüsünün üst düzey savunması ve mücadelesi, Melih'in daimi skor tehditi ve Semih'in pota altını kapatmasıyla oyunun kontrolünü tamamen eline geçiren 12 Dev Adam günün hücumda sessiz ismi Kenan'ın da devreye girmesiyle serisini 13-0'a çıkarıp 2:00 kala skoru 73-60 yaptı. Kalan sürede Melih'in basketleri skoru 78-65 olarak belirlerken, Türkiye bu galibiyetle grubu ilk dört sırada bitirip Son 16'ya kalmayı garantiledi. 

Milli Takımımızda son çeyrekte oyuna girdiği andan itibaren mücadelesiyle takımı ateşleyen Furkan Korkmaz kaydettiği 14 sayı ile de en skorer isim olurken, Semih Erden 12 sayısının yanında bir pivot için (heleki bizim gibi az asist yapan bir takımda) oldukça değerli olan 5 de asist yaparak, Melih Mahmutoğlu da 5/6 saha içi isabetiyle 12 sayı kaydederek galibiyette önemli rol oynadılar. Cedi Osman ise 32 dakikayla en çok sahada kalan oyuncumuz olurken karşılaşmayı 10 sayı - 2 ribaunt - 2 asistle tamamladı. Milli takımımızdaki en dikkat çekici istatistik ise belki de uzun yıllardır en büyük problemlerimizden biri olan serbest atış isabetimizin 14/15 olmasıydı. 

7 yorum:

  1. Bugün güzel bitti gerçekten hem milli basket hemde milli futbol takımımız iyi bir sonuç elde etti.

    YanıtlaSil
  2. Keşke basketbol gibi futbol da da başarı alabilsek. Basketbolda da yabancı sınırı yok ama niyeyse futbol konusuluyor çünkü asıl para orada dönüyor.

    YanıtlaSil
  3. bu çok iyi bir haber 12 Dev Adam Son16'yı garantiledi dmek iyi gidiyoruz demek

    YanıtlaSil
  4. Son 16 ya basariyla cikti nihayet. Devami jnlh gelir. Eskisi gibi formda gidiyor takim. Bu sekidle iyi yerlere gider

    YanıtlaSil
  5. Bir basketbol hayranı olarak milli takımımızı tebrik ediyorum gerçekten çok iyiler

    YanıtlaSil
  6. Belçika'yı yendiğimiz gibi bugün Letonya basket takımınıda yeneceğimizi düşünüyorum. Grubu 3. olarak tamamlarız.

    YanıtlaSil
  7. 12 dev adamın son 16 yı garantileyeceğine kesin gözüyle bakıyordum. Bence bu sene 12 devam kesinlikle ilk 3 e girecektir.

    YanıtlaSil