7 Eylül 2017 Perşembe

12 Dev Adam Letonya'yı geçemedi

Eurobasket 2017 D Grubu'nun kapanış maçında Letonya karşısına çıkan Erkek Basketbol Milli Takımımız sahadan 79-89 mağlup ayrılarak grubunu dördüncü bitirdi ve Son 16 turunda C Grubu lideri İspanya'nın rakibi oldu. İlk yarıda beklenen performansının altında oynayan 12 Dev Adam devreyi 38-47 mağlup kapatıp 3. çeyrekte de 14 sayı geriye düşse de, üçüncü çeyreğin sonuyla başlayan mücadeleleriyle final periyodunda farkı 2 sayıya kadar indirip maça ortak oldular. Basit hatalar ve yorgunluk skorda dengeyi bulmamıza engel olurken, sahadan 10 sayı farkla mağlup ayrılan milliler 5.maçlarında 3. yenilgilerini alarak grubu dördüncü sırada bitirip pazar günü İspanya'nın rakibi oldular. 


Karşılaşmanın ilk dakikalarında savunmada bocalayan ve Letonya'nın topu istediği gibi çevirmesine izin veren Milli Takım, rakibin set üzerinden bulduğu sayılara engel olamayınca 2 dakika sonunda 0-6 geriye düştü. İlk basketini Semih'in smacıyla bularak moral bulan milliler, Letonya'nın Bertans ve Smits ile art arda 4 boş üçlüğü kaçırması ve ritmini bulan Melih'ten gelen 7 sayıyla 11-2'lik bir seri yakaladılar. Letonya'nın her hücumda Porzingis'i araması basketbolcularımıza pas arası fırsatları yaratırken kaptığımız toplarla kaydettiğimiz hızlı hücum sayıları millilerimizi 17-14 öne geçirdi. Çeyreğin sonlarında Letonya kısalarının üst üste dış şut isabeti bulmaya başlaması skorda geriye düşmemize neden olurken, son hücumda Sinan'ın turnikesi sonrası ilk çeyrek 22-24 Letonya üstünlüğüyle sonuçlandı. İlk çeyrekte 11 sayı - 3 ribaunt - 2 top çalma istatistiği elde eden Melih en etkili oyuncumuz olurken, özellikle ilk 6-7 dakikadaki skor üstünlüğümüzde önemli rol oynadı. 

İkinci çeyreğe Blums'tan gelen 5 sayıyla başlayan Letonya savunmadaki yardımlaşma eksiğimizi iyi değerlendirip 2 dakika içinde farkı 7 sayıya çıkardı: 24-31. Çeyreğin ilk iki dakikasında topu pota altına indirmeden bir iki pas sonrası çemberi görmeyi deneyen 12 Dev Adam'da Semih'in tekrar oyuna girmesi hücumlarımızı biraz olsun düzene sokarken, tecrübeli pivotun canlanan bir top sonrası oluşan karambolde aldığı ikinci faul millilerimiz için kötü haber oldu. Letonya set hücumunda topu hızlı ve seri çevirip savunmamızın dengesini bozarak doğru adamı doğru yerde bulurken, üç sayı çizgisi ve boyalı bölgeden izin verdiğimiz kolay sayılar ilk 5 dakikayı 26-35 geride geçmemize neden oldu. Çeyreğin sonlarında Letonya'nın hücum ritmini bozmak amacıyla yaptığımız ön alanda baskılı savunmada yarı alanı rahat geçen Letonya, arka alanda eksik kalmamızı pota altında Porzingis'i bularak cezalandırınca farkı çift hanelere çıkardı. Cedi ve Melih'ten gelen üçlüklerle farkı tekrar tek hanelere indiren 12 Dev Adam devrenin son hücumunda Blums'tan gelen üçlüğe engel olamayınca soyunma odasına 38-47 geride gitti. 


İlk yarıda Melih Mahmutoğlu 14 sayı - 5 ribaunt - 3 top çalma ile en etkili ismimiz olurken, tüm iyi niyetlerine rağmen 12 Dev Adam'ın savunmada önceki maçlara oranla daha düşük bir performans sergilediğini izledik. Devre boyunca Letonya'nın 16 asistine karşı sadece 4 asistte kalan Türkiye, basit top kayıpları sonrası rakibe olanak sağladığı hızlı hücum sayıları nedeniyle oyuna bir türlü dahil olamadı. Letonya'da ise Porzingis 16 sayı ile en skorer isim olurken, turnuva başından beri eski performansını aratır durumda olan Blums'un 3/4 üçlükle kaydettiği 11 sayı ve yaptığı 2 top çalma onlar için X-faktör oldu. Letonya aynı zamanda ilk çeyrekte arka arkaya kaçan şutlar sonrası ritmini bulan dış şutörleriyle kaydettiği üçlükler sayesinde devre sonunda 7/15'lik bir üç sayı isabet oranına ulaştı. 

Üçüncü çeyreğin ilk hücumunda Melih ile bulduğumuz panyalı üçlük hem takım hem de tribünlerin moralli başlamasını sağlasa da Porzingis'ten gelen üçlük ve sonrasında Letonya savunmasının sertliğine hakemlerin göz yumması farkı kapatmamıza engel oldu. Ufuk Sarıca'nın turnuva başında bir kez daha yaptığı gibi takım hücumdayken teknik faul alması Letonya'ya ekstra sayılar olarak dönerken farkın da 10 sayı civarında kalmasına neden oldu. Letonya'nın sertliği taraftarın devreye girmesini ve bizim de daha gayretli savunma yapmamızı beraberinde getirirken, Porzingis zorlanan Letonya hücumunu ayakta tutan isimdi. Agresif savunma sonucu olarak faul hakkını erken dolduran Letonya karşısında bu çeyrekte Semih, Cedi ve Sertaç ile çizgiye gitsek de, kaçan serbest atışlar bu faul problemini Letonya adına avantaja çevirdi. Janis Blums'un potamıza gönderdiği arka arkaya üçlükler de direncimizi kıran önemli bir unsur oldu. Cedi ve Melih dışında sadece faul isabetleriyle skor bulabildiğimiz çeyreğin son 1.5 dakikasına girerken 54-68'e kadar çıkan fark morallerin iyice bozulmasına neden olsa da, önce Kenan'dan gelen serbest atışlar, ardından Cedi'nin bloğu, son hücumda da Semih'in basket faulü son 10 dakikaya girerken farkın 6 sayıya inmesini sağladı: 63-69.

Final periyoduna 3.çeyrek sonundaki geri dönüşün moraliyle çıkan 12 Dev Adam Erkan'ın fast break basketi ve Melih'in Porzingis üzerinden attığı jump-shot sonrası ilk 2 dakika ardından farkı 2 sayıya indirdi. Yorgunluğa rağmen kazanılan momentumun yarattığı adrenalinle enerjimizin üst seviyede olduğu bu dakikalarda hücumda Melih, Cedi ve Sinan ile yaptığımız basit top kayıpları hızımızı kesilmesine neden olurken, basit hatalarla potamızda gördüğümüz sayılar adrenalinin düşüp yorgunluğun hissedilmesine ve savunma direncimizin de düşmesine neden oldu. Zira Sinan'ın art arda adamını kaçırıp kolay turnikeye izin vermesini başka bir zaman kolay kolay izleyemezsiniz. Son 4:30'a 69-78 geride giren milli takımımızda Semih'in kenarda fazda kaldığı dikkat çekerken, Semih'siz kullanamadığımız pota altı hücumları nedeniyle tamamen Cedi'nin bireysel gayretlerine dayanan dış hücumlara mahkum kaldık. Furkan Korkmaz'ın da savunmada yaptığı birkaç hata sonrası kenara alınıp uzun süre unutulduğu bu çeyrekte, hücumdaki düzensizlik, zorlama hücumlardaki düşük yüzde ve ayakta kalan yegane oyuncumuz Cedi'nin de maç sonunda artık çok yorulması geri dönmemizin önüne geçerken sahadan 79-89 mağlup ayrılan 12 Dev Adam beşinci maçında üçüncü yenilgisini alarak grup dördüncüsü oldu. 

Milli Takımımızda Cedi Osman 4/8 üçlükle 24 sayı - 6 ribaunt - 5 asistle oynayan Cedi Osman takımımızın en etkili ismi olurken, Melih Mahmutoğlu 19 sayı - 7 ribaunt - 3 top çalma, Semih Erden 10 sayı - 4 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Letonya'da ise Kristaps Porzingis 28 sayı - 7 ribaunt - 3 blok - 2 top çalma ve Janis Blums 5/8 üçlük ile 17 sayı - 3 asist - 2 top çalma istatistikleri yakalayıp galibiyetin mimarları oldular. Takım halinde genel olarak yakın istatistikler görülen maçta fark yaratan rakamlar Letonya'nın 28 asistine rağmen takım halinde sadece 11 asistte kalmamız ve rakibi faul problemine sokmamıza rağmen 16/25'te kalan serbest atış yüzdemizdi. 

5 yorum:

  1. Galiba ilk defa Letonya'ya yeniliyoruz. Bu maç sonunu getiremedik...

    YanıtlaSil
  2. zaten zor bir rakipti ama şimd,i ispanya beklesin bizi yenecez onları inşallah

    YanıtlaSil
  3. ispanyaya da yenilerek kendi evimizdeki turnuvaya veda edeceğiz. nerede o eski 12 dev adam :(

    YanıtlaSil
  4. Letonya guclu arkadaslar napican. Bursya kadsrmis. İspanyayla artik kapisicaz

    YanıtlaSil
  5. 12 dev adam Letonya maçında hiç istediğimiz gibi oynayamadı ya neden böyle oldu anlayamadım.

    YanıtlaSil