2 Eylül 2017 Cumartesi

12 Dev Adam galibiyetle tanıştı

Eurobasket 2017'de ev sahipliği yaptığı D Grubu'ndaki ikinci maçında Büyük Britanya'yı konnuk eden Basketbol Erkek Milli Takımımız, ilk yarısını 49-36 önde tamamladığı karşılaşmayı 84-70 kazanarak, şampiyonadaki ilk galibiyetini elde etti. Pota altında Semih'i çok iyi kullandığımız, Melih'ten alışkın olduğumuz dış şut isabetlerini tekrar görmeye başladığımız, iyi savunma ve savunma kaynaklı hızlı hücum sayılarıyla skor ürettiğimiz maçta, Britanya yüzdeli dış şutlarıyla maçtan kolay kolay kopmasa da, farkın kapandığı son dakikaları iyi oynayan 12 Dev Adam sahadan 14 farkla üstün ayrılarak çok ihtiyacı olan ve moral veren bir galibiyet elde etti. 


Karşılaşmaya Melih'in üçlüğüyle başlayan Türkiye, Büyük Britanya'nın tempoyu yükleyerek hızlandırdığı hücumlarını yüzdeli dış şutlarla tamamlayarak cevap verdiği 3 üçlük sonrası ilk 3 dakika ardından 3-9 geriye düştü. Milliler Britanya'nın Belçika karşısında etkili olan uzun rotasyonunu yıpratma amacıyla topu Semih'e indirip pota altını kullanmayı hedeflerken, çeyreğin bitimine 1.5 dakika kala Semih'in 8.sayısıyla 17-16'lık üstünlüğü yakaladık. Semih'in etkinliğinde Barış ve Melih'ten gelen dış şutların, Britanya savunmasının pota altına kapanmasına engel olmasının önemli katkısı olurken, Cedi'nin üçlüğü ve Sinan'ın turnikesi ilk çeyreği 23-18 önde tamamlamamızı sağladı. Semih Erden ilk çeyrekte 9 sayıyla en etkili ismimiz olurken, Britanya pota altını adeta dağıtarak Boateng'in 3 faule ulaşmasını sağladı.


İkinci çeyreğe yine bir üçlükle başlayan 12 Dev Adam, Sinan'dan gelen üçlük ve Cedi'nin turnikesiyle farkı 8 sayıya çıkarıp 1.5 dakika içinde Britanya'ya molayı aldırdı. Dünkü maçın tam tersine iyi çevrilen toplar sonrası içeri penetrelerle çembere yönelen, dış şutlarda da yüzdeli oynayan milliler sayı bulmakta zorlanmasa da, Büyük Britanya'nın da dış şutlarda yüksek yüzdeyle oynaması farkın açılmasının önüne geçti. Semih'in kenarda olduğu dakikalarda Sertaç ve Furkan (Aldemir)'den aynı verimi alamayıp pota altındaki üstünlüğünü kaybeden 12 Dev Adam, Britanya'nın içerden bulduğu basketlere engel olamayınca ilk beş dakika sonunda fark 4 sayıya indi: 34-30. Farkın kapanması sonrası savunma konsantrasyonu artan milliler, Furkan'ın 5 sayısıyla tekrardan canlanırken, Cedi ve Kenan'ın üçlüklerine savunmada da Cedi ve tekrar oyuna giren Semih'in blokları eklenince devrenin bitimine 2 dakika kala farkı tekrar çift hanelere çıkardılar: 46-33. Kalan sürede Melih'le de bir üçlük isabeti bulan Türkiye soyunma odasına 49-36 önde gitti. 

İlk yarıda milli takımımızda çok sayıda ismin sorumluluk alması skor dağılımına da yansırken tam 4 oyuncunun (Cedi, Melih, Semih, Furkan Korkmaz) 9'ar sayı kaydettiğini gördük. Milliler 8/15 üç sayı, 7/8 serbest atış isabetiyle oynarken, Büyük Britanya'nın 7/15 üç sayı isabeti İngiliz takımının farkın daha da açılmasını önlemesindeki en önemli etkendi. 

Üçüncü periyoda yine pota altında Semih'i kullanarak başlayan Milli Takım, Melih'in sezon içinde alışkın olduğumuz üçlüklerini hatırlayıp Britanya potasına beşinci üçlüğünü göndermesi sonrası ilk beş dakikayı 59-43 önde geçti. Açılan fark sonrası hücumda şutların kaçmaya başlaması ve Britanya'nın pota altında Olaseni'yle etkili olması sonrası potamızda gördüğümüz 0-7'lik seri bir an için rakibe ümit verirken, savunmadaki çabamız farkın daha fazla kapanmasını engelledi. Çeyreğin son dakikasında hücumlarımızın tıkanması sayı bulmamızı zorlaştırsa da, bitime 3-4 saniye kala Furkan'ın kaptığı top sonrası hızlı hücumu smaçla bitirmesiyle son 10 dakikaya 10 sayı üstünlükle girdik: 64-54. 

Final periyoduna Erkan'a çalınan sportmenlik dışı faul sonrası verdiğimiz 0-5'lik bir seriyle başlayan Büyük Britanya 1 dakika içinde farkı 5 sayıya indirdi. Bu dakikalarda milliler savunmada oldukça gayretli olsa da, bu gayret sonucunda kapılan toplar sonrası, aynı dünkü gibi anlaşılmaz bir telaş ve acele hücumla çabuk sayıya gitme çabasıyla yapılan top kayıpları farkı tekrar çift hanelere çıkarmamıza engel oldu. Hücumlarda Semih'i bulmakta ilk yarıdakine oranla zorluk çekmemiz, Kenan'ın oyunu yönlendirmekte ve inisiyatif almakta yeterli sorumluluğu alamaması bitiriciliğimizi ve kolay sayıya gitmemizi kısıtlarken, Melih'ten bulduğumuz basketler ve Semih'in ekmeğini taştan çıkarmasıyla son 1.5 dakikaya 77-68 önde girdik. Kalan sürede hata yapmayan milli takım Sertaç ve Melih'in basketleri sonrası sahadan 84-70 galip ayrılarak ilk galibiyetini elde etti. 

12 Dev Adam sonuç olarak 14 sayılık "kolay görünümlü" bir galibiyet alsa da, zayıf bir rakip karşısında maç sonunu çok da kolay getiremememiz henüz takım olma adına eksiklerimizin de unutulmaması gerektiğini gözler önüne serdi. Oyun kurucu pozisyonunda Dixon'un yokluğunda henüz sorumlulukların tam olarak belirlenememiş olması, Kenan'ın istikrarsız performansı, Melih'in şut pozisyonu olmayan zamanlardaki eksikleri (ve hatta mümkünse onun şutuna yönelik olmayan setlerden sakınılması) çözülmesi gereken problemler olarak dikkat çekerken, pota altında Semih'in kenarda olduğu anlarda yaşadığımız sıkıntı da iyi yönetmemiz gereken bir başka sorun olarak öne çıktı. Cedi'nin bu seviye maç başına 30-35 dakika oynayıp oynayamayacağı ise ileride cevaplanması gereken bir başka soru olacak. 

Milli takımımızda Melih Mahmutoğlu 7/11 üç sayı isabetiyle 24 sayı - 6 asist yaparak en skorer isim olurken, Semih Erden 19 sayı - 5 ribaunt - 1 blok, Cedi Osman 11 sayı - 7 ribaunt - 4 asist - 2 top çalma - 2 blok, Furkan Korkmaz da 11 sayı - 3 asist - 3 top çalma ile galibiyette önemli rol oynadılar. Büyük Britanya'da ise Gabe Olaseni 15 sayı - 14 ribaunt ve Andy Lawrence 15 sayı - 5 asistle en skorer isimler oldular. Milli Takım üç sayılık atışlarda 12/26 isabet sağlarken, 15 serbest atıştan sadece birini kaçırarak son zamanlarda görmeye alışık olmadığımız bir istatistiğe imza attı. 

1 yorum:

  1. Furkan Korkmaz bu genç yaşta elde ettiği başarılarla gururlandırıyor. Bende büyük bir heyecanla izlemiştim maçı. Umarım bu şekilde devam ederiz :)

    YanıtlaSil