10 Eylül 2017 Pazar

12 Dev Adam Eurobasket 2017'ye veda etti

Eurobasket 2017'de Sinan Erdem Spor Salonu'nda çeyrek finale yükselebilmek için İspanya'yı konuk eden A Milli Basketbol Takımımız, ilk 3 çeyreği büyük heyecan içinde geçen maçın final periyodunda rakibin tecrübesine karşı koyamayarak sahadan 56-73'lük skorla mağlup ayrıldı. Furkan Korkmaz dışında skor üretmekte zorluk çeken; fakat dirençli ve sert savunmayla üç çeyrek İspanya ile başa baş oynayan 12 Dev Adam, final periyodunun kritik anlarında İspanyol oyun kurucu Rodriguez'in takımını etkili şekilde yönlendirmesine ve Rubio'nun basketlerine engel olamayarak sahadan 17 sayı farkla mağlup ayrıldı ve elenmekten kurtulamadı. İspanya ise çeyrek finalde Almanya'nın rakibi oldu. 


Milli Takım Gasol kardeşlerin pota altında oluşturduğu tehdide önlem olarak maça Sertaç - Semih ikilisini aynı anda sahaya sürerek başladı. Nitekim ilk basketimiz Sertaç'ın yüksek post oyunundan gelirken, Semih üzerine yoğunlaşan İspanya pota altı savunmasının boşluklarından iyi yararlanan Sertaç 4 sayı - 1 asistle ilk beş dakikadaki tüm sayılarımızda pay sahibi oldu. Hakemlerin pota altı savunmamıza top İspanya pota altındayken olduğundayken çaldığından daha kolay faul çalabilmesi Sertaç'ın 6 dakika içinde 3 faule ulaşmasına neden olurken, takım halinde de faul hakkını doldurmamız Gasol kardeşlerin sık sık serbest atış çizgisine gitmesiyle sonuçlandı. Sertaç kenara gelip Barış'ın girmesiyle beraber pota altı savunmasında ve kolay sayı bulmakta zorlanan 12 Dev Adam İspanya'nın skor üstünlüğünü ve oyunun kontrolünü eline almasına engel olamazken ilk çeyrek 10-19 İspanya üstünlüğüyle tamamlandı. 


İkinci çeyreğin başında savunmadaki gayretimizi artırsak da, hücumda elimizin ayağımıza dolaşması ve yapılan basit hatalar İspanya'nın farkı çift hanelere çıkarmasına neden oldu. Furkan Korkmaz'ın hücumda çok istekli olması ve yüzdeli oyunuyla 5 dakika içinde 10. sayısına ulaşması millilerin tek skor kaynağı olurken, Furkan Aldemir & Semih Erden'in aynı anda sahada olduğu anda Göksenin'in de savunma amacıyla sahaya sürülmesi hücum ritmimizi olumsuz etkiledi. Göksenin savunmada ise Rodriguez'i fazlasıyla rahatsız edip İspanya hücumlarını set dışına iterken Cedi'nin devrenin bitimine 2 dakika kala bulduğu üçlük isabeti farkı 4 sayıya kadar indirdi: 25-29. Ritmimizi bulduğumuz ve taraftar desteğini arkamıza aldığımız anda Ufuk Sarıca'nın son 1.5 dakikayı olumlu kullanmak amacıyla aldığı mola İspanyollar'ın işine yararken, mola sonrası Furkan'ın kenara gelmesi sonrası art arda hücumlarda yanlış seçimler yapan 12 Dev Adam soyunma odasına 25-33 geride gitti. 

İlk yarıda güçlü İspanyol pota altına rağmen ribauntlarda yenilmeyen 12 Dev Adam 20-18'lik bir üstünlük sağlarken, İspanya asistlerde 11-7 öndeydi. Milliler ilk yarı genelinde yaptığı 7 top kaybıyla önemli fırsatları tepmesinin yanında hiç top çalamayıp hızlı hücum fırsatı elde edemediğinden rakibi yakalamakta oldukça zorlandı. İspanya'nın ise ilk yarıda 3'ü Rodriguez'den olmak üzere 6 top çalması vardı.  

Soyunma odası dönüşü oyuna savunma direnci üst düzeyde başlayan milli takımımız Cedi'nin üç sayılık isabetiyle farkı 5 sayıya indirdi. İspanya savunması karşısındaki kısıtlı hücum gücümüz ve sınırlı hücum kapasitemize rağmen, savunmadaki gayretimiz İspanya'ya kolay sayı fırsatı vermezken, çeyreğin ortalarında hakem kararları nedeniyle gerilen ortam taraftarın desteğinin artmasını sağladı. Savunmamızın sertliğinin arttığı anlarda Sergio Rodriguez direksiyona geçip takımını yönlendirerek İspanya sayılarının mimarı olurken, Sinan ve Melih'in turnikeleriyle 3 sayıya inen fark sonrası çeyreğin son hücumunda buzzerbeater'ı potamıza gönderen tecrübeli guard (ki bu üçlük belki de maçın dönüm noktasıydı) İspanya'nın son 10 dakikaya 43-49 önde girmesini sağladı. Rodriguez son 10 dakikaya girerken 11 sayı - 7 asistlik bir istatistiğe ulaşırken, milli takımımızda 15 sayıyla oynayan Furkan'a destek verecek bir skorer eksikliği hissedilmekteydi. 

Final periyoduna Erkan'dan gelen hücum ribaundu ve basketle başlayan Türkiye, hücumda çemberin içinden çıkan toplar ve hızlı hücumla telaşın karışması sonrası potamızda gördüğümüz basketlerle 2.5 dakika içinde tekrar 11 sayıyla geri düştü 45-56. Savunmayı diri tutma amaçlı Kenan, Gökdeniz ve Erkan'ın aynı anda sahada olduğu dakikalarda millilerin hücumdaki tek silahı Furkan olarak dikkat çekerken, genç yıldızımız bu sorumluluğu yaşından beklenmeyecek olgunlukla üstlenerek sayı bulmaya devam etti. Bitime 5.5 dakika kala kaydettiği üçlükle 20. sayısına ulaşan Furkan adeta tek başına hücumlarımızı sürükledi. Bitime 5 dakika kala İspanya benchinin sahalarda görmeye pek alışkın olmadığımız şekilde Rubio'nun üçlüğü sonrası reklam panosunu devirmesi sonucu yaklaşık 5 dakika duran oyunun soğuması İspanya'nın işine gelirken Rubio'dan potamızda gördüğümüz kritik basketler bitime 3:50 kala farkın 12 sayıya çıkmasına neden oldu: 52-64. Kalan sürede direnci düşen 12 Dev Adam hem hücum hem de savunmada maça asılmayı bırakırken karşılıklı sayılar sonrası sahadan 56-73 galip ayrılan İspanya çeyrek finale yükselip Almanya'nın rakibi oldu. 

Milli takımımızda Furkan Korkmaz 20 sayı - 5 ribaunt ile en skorer ismimiz olurken, Melih Mahmutoğlu 10 sayı - 2 asist, Cedi Osman 8 sayı - 4 ribaunt - 3 asist - 2 top çalma ve Semih Erden de 6 sayı - 10 ribaunt ile mücadele ettiler. İspanya'da ise yer yer şutunu riske ettiğimiz Ricky Rubio 3/6 üç sayı isabetiyle 15 sayı - 3 asistle en skorer isim olurken, Pau Gasol 11 sayı - 7 ribaunt - 4 asist - 2 blok, Sergio Rodriguez 11 sayı - 9 asist - 4 ribaunt - 3 top çalma ve Marc Gasol de 10 sayı - 5 ribaunt ile galibiyette önemli rol oynadılar. Takım istatistiklerine baktığımızda İspanya 22-16'lık asist üstünlüğü dışında istatistiklerde bu farka yol açacak bir üstünlük sağlamazken, en belirleyici rakamlar 12 Dev Adam'ın 3/20 üç sayı isabetinde kalması ve İspanya'nın 20 kez serbest atış çizgisine gitmesine rağmen Türkiye için bu sayının bu kadar sert geçen bir maçta sadece 9'da kalmasıydı. 

12 yorum:

  1. Maalesef hücumda etkili olamadık. İspanya istedeği gibi oynadı, elenmemiz kötü oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkcası bu sonuç sürpriz olmadı. Yine de 3 çeyrek iyi mücadele ettik. Son periyotta gücümüz yetmedi.

      Sil
  2. Hatalı kadro tercihleri evimizdeki turnuvada daha ileri gitmemizi engelledi

    YanıtlaSil
  3. kötü oldu be olsun gençler iyiydi gene 12 dev adam içerisinde başka zaman artık

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar bloğunuz gerçekten çok güzel . Başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  5. on iki dev adamda iyi bir yere sahipti ama demekki durum onu gerektiriyormuş

    YanıtlaSil
  6. sağlık olsun bidahakine daha iyi yerlere gelirler inlh. bu oyun gelistirilmeye calısılmalı

    YanıtlaSil
  7. 12 Dev Adam Eurobasket'te üzdü bu sene bizi ya. Niye böyle oldu anlamadım aslında çok iyi mücadele ediyorduk ama şanssızlıklar bizi buldu biraz gibi geldi bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece şanssızlık demek de doğru olmaz aslında. Altyapıdan gençleri çıkarma yolundaki eksiklerimiz de buna önemli etken. Birkaç senedir cepten yiyorduk.

      Sil
  8. Zaten kazanma beklentimiz yoktu. Yine de iyi mücadele ederek 3.çeyreğin sonunda acaba dedirttiler bize. Teşekkür etmek lazım sahadakilere.

    YanıtlaSil
  9. bu güzel haber için teşekkürler. Ancak biraz üzücü haber olmuş.

    YanıtlaSil