24 Eylül 2016 Cumartesi

Hem Tofaş hem basketbolumuz kazandı

Bugün Cevat Soydaş Turnuvası'nın son gününde oynanan Tofaş - İstanbul BŞB karşılaşması bu yazki hazırlık dönemi boyunca izlediğim en zevkli maçlardan biriydi benim için. Yazılarımı takip edenler genç basketbolcularımızı sahada görme isteğimi ve altyapı turnuvalarını yakından takip ettiğimi bilirler. Bugün oynanan turnuvanın üçüncülük maçı bu gençlerin aldığı süre ve sorumluluklar açısından beni mutlu olmaktan öteye götürdü; aynı zamanda başarılı performanslarını keyifle izleyip önümüzdeki sezon için de umutlandım. 


Perşembe akşamı Tofaş'ın Banvit maçını izledikten sonra Orhun Ene'nin ikinci devredeki oyuncu tercileriyle ilgili bir yazı yazmış ve her ne kadar Tofaş'ın gençlerin aldığı süreler anlamında oldukça başarılı bir kulüp olmasına rağmen, maç özelinde kendisini bir miktar eleştirmiştim. Bugünkü maç sonrasında ise hem Orhun Ene hem de Ertuğrul Erdoğan'ı tebrik etmem gerekiyor diye düşünüyorum. Zira Tofaş cephesinde Berkan Durmaz, Yiğit Arslan, Kadir Bayram ve Muhsin Yaşar, Belediye'de ise Kartal Özmızrak, Mert Çevik ve Ayberk Olmaz aldığı süreler ve kendilerine verilen sorumluluklar sonrasında bana hayalini kurduğum bir basketbol maçı seyrettirdiler. 


Tofaş sahadan 79-73 galip ayrılırken, Muhsin Yaşar 12 dakikadaki 11 sayı - 3 ribauntluk performansıyla Ivanov'dan sonra takımının en skoreri oldu. Tofaş'ta ayrıca Yiğit Arslan 27 dakikada 7 sayı - 3 ribaunt - 1 asist - 1 top çalma, Berkan Durmaz 13 dakikada 6 sayı - 2 asist - 1 top çalma ve Kadir Bayram da 12 dakikada 3 sayı - 4 asist ile mücadele ederken, İstanbul BŞB'de ise Kartal Özmızrak 23 dakikada 12 sayı - 3 asist - 1 blok, 15 dakikada Ayberk Olmaz 7 sayı - 5 ribaunt - 2 asist - 2 blok, Mert Çevik de süre aldığı 22 dakikada 5 sayı - 5 ribaunt - 1 asist -  2 top çalma istatistiği yakaladılar. Gençlerin aldıkları süreleri istatistik hanelerine ne kadar yansıttıkları yanında son çeyrekte aldıkları inisiyatifler de çok değerliydi. Son çeyreğin başında Mert'in kaptığı topu smaçla tamamlaması, sonrasında kaydettiği el üstü üçlük, Muhsin'in çok güzel pozisyon alarak aldığı hücum ribaundu sonrası kaydettiği basket faul, askıda kalan topu smaçla tamamlaması, son iki dakika içinde maç başa başken Berkan, Ayberk ve Muhsin'den gelen karşılıklı sayılar bu oyunculara istatistikten çok önemli tecrübeler olarak yazıldı. 

Bu noktada hem Tofaş hem de İstanbul Büyükşehir Belediye'nin sezon içinde kadrolarındaki genç yetenekleri ne ölçüde rotasyona dahil edeceklerini izlemek ve takip etmek gerekiyor. Gençlerimiz de aldıkları sürelerde sorumluluk almaktan korkmayıp, verilen şansları iyi kullandıkları takdirde basketbolumuz seviye atlayacaktır. Burada iki tarafın da (hem coach, hem de oyuncu) sorumluluğu büyük. Bir tarafta oyuncuya süre vermekle başlayan bu döngü, diğer tarafta verilen süreyi iyi kullanıp beklentiyi karşılamakla devam etmeli, ardından da verilen süreler artarak devam etmeli, sahada ilk hatada oyuncu cezalandırılıp çare yabancılarda aranmamalı... Yazımı noktalarken Orhun Ene ve Ertuğrul Erdoğan'a bugünkü güzel maç için tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. Sezon boyunca zorlu maratonda bu yaklaşımlarını korumaları da en büyük dileğim. 

1 yorum: