17 Eylül 2016 Cumartesi

12 Cesur Yürek Paralimpik dördüncüsü

Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda tekerlekli sandalye basketbol mücadelelerinin son gününde bronz madalya maçında Büyük Britanya ile karşı karşıya gelen Milli Takımımız,  uzatmaya giden maç sonunda sahadan 82-76 mağlup ayrılarak Paralimpik oyunlar dördüncüsü oldu. Daha önce Dünya ikinciliği ve Avrupa üçüncülüğü unvanları bulunan millilerimiz, kariyerlerindeki tek eksik olan olimpiyat madalyası hedefiyle çıktıkları maçta ilk üç çeyreği önde götürüp, maç sonunda kazanma fırsatını elde etseler de, uzatma periyodunun ikinci yarısında yaptıkları hatalarla madalyanın uzağında kaldılar. 


Son Dünya Şampiyonası finalinde kaybettiğimiz Büyük Britanya karşısında Cem ve Ferit'in sayılarıyla maça 4-0'lık bir üstünlükle başlayan millilerimiz, ardarda çalınan faullerle rakibine 0-6'lık bir seri verseler de, İsmail ve Özgür'ün basketleriyle ilk 6 dakikayı 12-6 önde geçtiler. Mola sonrası Büyük Britanya'nın tempoyu artırma çabası daha kolay sayı bulmalarını sağlasa da, Özgür'den gelen üst üste iki üçlük üstünlüğümüzü korumamızı sağladı. Kaan'ın son saniye basketiyle ilk çeyreği 22-16 önde kapatan Tekerlekli Sandalye Milli Takımımız, ikinci periyoda da Kaan'ın pota altı basketiyle başladı. İlk çeyrekte takımımızın skor yükünü çeken Özgür'ün bu çeyreğin başında asistleriyle arkadaşlarını beslemesi sonrası kısa sürede farkı çift hanelere çıkaran 12 Cesur Yürek, aynı ilk çeyrek gibi faul hakkının erken dolması sonrası hücum konsantrasyonunu da kaybetti. Özgür'ün birkaç dakikalığına kenara geldiği sürede sayıya gidecek şutları bulmakta da zorlanan milliler, devrenin bitimine 4 dakika kala farkın 3'e inmesine engel olamadılar: 26-23. Devrenin son hücumuna 30-25 önde giren Milli Takımımız, Selim'in Choudry'e yaptığı 3 sayılık basket faul sonrası soyunma odasına 1 sayı farkla üstün gitti: 30-29. İlk yarıda Özgür Gürbulak 10 sayı - 8 asist - 7 ribaunt ile en etkili ismimiz olurken, Kaan Dalay da 10 sayıyla Özgür'e destek olan diğer oyuncumuzdu. 

Üçüncü çeyreğin başında Özgür'ün asistleriyle istediği oyunu sahaya yansıtan ve sayılar bulan 12 Cesur Yürek ilk 5 dakikayı da 40-35 üstün tamamladı. Hırslı savunmamız ve Britanya'nın hücumda basit şutları kaçırması sonrası son 3 dakikaya da 44-35 önde giren millilerimiz, Özgür ve Kaan'ın basketleri sonrası son 10 dakikaya 49-43 üstün girdi. Milliler final periyoduna şanssız  üç şut ve üç hücumla başlarken, çeyreğe 0-6'lık bir seriyle başlayan Büyük Britanya 2.5 dakika içinde skora dengeyi getirdi: 49-49. Jama'nın orta mesafeli isabetli şutlarıyla skor üstünlüğünü de elde eden Britanya bitime 5 dakika kala 56-52'lik üstünlüğü yakaladı. Sagar ve Bywater'ın sayıları sonrası son 2.5 dakikaya da 56-63 geride giren Milli takımımız önce Deniz'in basketi ardından da Özgür'ün üçlüğüyle 1:24'e gelindiğinde farkı 2 sayıya düşürdü: 61-63. Ferit'in serbest atışları son dakikaya girdiğimizde skora dengeyi getirirken, yine Ferit bitime 25 saniye kala skoru 65-63'e getirdi. Maçın en kritik savunmasında Bywater'ı durduramayan 12 Cesur Yürek, son 10 saniyede de basket bulamayınca maçın 65-65 ile uzatmaya gitmesine engel olamadı. 

Uzatma periyodu Özgür'ün serbest atışlarıyla başlarken, Selim'in orta mesafeli basketi skoru 69-67'ye getirdi. Bitime üç dakika kala Kaan'ın kaptığı top sonrası bulduğu sayı millileri tekrar 71-69 öne geçirirken, Özgür'ün 2 serbest atışı bitime 2:45 kala farkı 4 sayıya çıkardı. Britanya'nın kaçan serbest atışları sonrası İsmail'in basketi skoru 75-69 yaparken, rakibe hücum ribaundu şansları vermemiz farkın kapanmasına neden oldu. Hücumda yapılan basit hatalar, top kayıpları ve Bywater'ın üçlüğü sonrası 0-7'lik bir seri yakalayan rakip son dakikaya girerken 75-76 öne geçerken, aynı oyuncudan gelen orta mesafeli şut ve serbest atışlar sonrası son 35 saniyeye 75-80 önde girdi. Kalan sürede farkı kapatmaya yetecek sayıları bulamayınca, son 2.5 dakikasında potamızda gördüğümüz 1-13'lük seri sonrası maçı 76-82 kaybederek bronz madalyayı Britanya takımının almasına engel olamadık.

12 Cesur Yürek'te Özgür Gürbulak 24 sayı - 19 asist - 10 ribaunt ile triple-double yaparken, Kaan Dalay 14 sayı - 2 top çalma, Ferit Gümüş 11 sayı - 9 ribaunt ve Cem Gezinci de 9 sayı - 7 ribaunt ile mücadele ettiler. Büyük Britanya'da ise Terry Bywater 25, Ian Sagar da 20 sayı ile en skorer isimler olurlarken, Phil Pratt 11 sayı - 10 ribaunt - 13 asist ile triple-double yaptı. 

1 yorum: