19 Eylül 2016 Pazartesi

Elemelerin hayal kırıklığı: Bosna Hersek

Eurobasket 2017 Avrupa Şampiyonası elemeleri sonunda final bileti alan takımların belli olması ardından, finallerin uzağında kalan takımlar arasında iki ülkenin adı dikkat çekti. Bunlardan biri ilk torbadan kuraya katılıp grubunu üçüncü sırada tamamlayan Makedonya, diğeri ise üçlü grupta aldığı sonuçlarla en iyi ikinciler klasmanında ilk dörde giremeyen Bosna Hersek oldular. Bu iki takımdan özellikle Bosna Hersek bir yandan sahada sergilediği performansla sınıfta kalırken, diğer yandan da saha dışında takım olamadıklarını gösteren gelişmeler sonrası basketbolseverlerin gözünde antipatik duruma düştü. 


Bosna Hersek gelecek vadeden gençlerle tecrübeli yeteneklerin harmanlandığı kadrosuyla geldiği Avrupa Şampiyonası elemelerine büyük ümitlerle başlarken, daha ilk maçta Rusya deplasmanında aldıkları 83-54'lük ağır yenilgi hem takımda hem de taraftarlar arasında ağır bir şok etkisi yarattı. 3 gün sonra Teletovic'in de katıldığı takım, rahat bir galibiyet alma beklentisiyle çıktığı maçta İsveç'i ateşli seyircisi önünde sadece 3 sayı farkla (74-71) yenebilirken, bir hafta sonraki Rusya maçı öncesinde endişelenmeye başladı. 



Genç yıldızları Jusuf Nurkic ve Dzanan Musa'nın skorer basketboluna tecrübeli Mirza Teletovic'in de katılmasıyla Rusya karşısına galibiyet parolasıyla çıkan ve en iyi ikinciler sıralamasında avantaj elde etmeyi planlayan Bosna Hersek'te evdeki hesap çarşıya uymadı. Her ne kadar maçın ilk yarısı 39-31 Bosna üstünlüğüyle tamamlansa da, ikinci yarıda işler tersine döndü. İşlerin kötüye gitmesi takımda moralleri de bozarken, maçın sonlarına doğru Teletovic ve Musa arasında saha içindeki gerginlik takımdaki görülmeyen huzursuzluğu da açığa çıkarmaktaydı. Rusya karşısında alınan yenilgi en iyi ikinci sıralamasındaki yeri de zora sokarken, deplasmanda alınan 2 farklı İsveç galibiyeti Bosna'yı Avrupa Şampiyonası finallerine taşımaya yeterli olmadı. Son maçta Rusya maçındaki olaylar nedeniyle ceza alan Mirza Teletovic forma giymezken, Jusuf Nurkic'in İsveç'e takımdan ayrı gelmesi başka dedikoduların da çıkmasına yol açtı. 


Elemeler boyunca Jusuf Nurkic 19.2 sayı - 13.5 ribauntla takımın en etkili ismi olurken, Mirza Teletovic 2 maçta 17.5 sayı - 4 ribaunt, Dzanan Musa 8.2 sayı - 5.5 ribaunt, Milan Milosevic ise 8 sayı - 6.8 ribaunt ortalamalarıyla elemeleri tamamladı. Nurkic her ne kadar takımın en etkili ismi olsa da, İsveç maçına takımdan ayrı gitmesi ve sonrasında Bosna Basketbol Federasyonu hakkında yaptığı yorumlar genç yıldızın bundan sonraki turnuvalarda milli takımla birlikte olup olmayacağı yönünde farklı görüşlerin ortaya çıkmasına yol açtı. Tüm bu gelişmeler ışığında 2017 finallerinde yer alamayacak olan Bosna Hersek'in kendine gelebilmesi için önündeki 2 senelik süreci iyi değerlendirip takımdaki birlikteliği tekrar yakalamak için elle tutulur bir şeyler yapması gerekiyor. Biz de dostlarımıza tekrar parkelerde başarıyla mücadele etmesi için şans ve başarı diliyoruz. 

1 yorum:

  1. Bosna Federasyonu'nun ne yaptığını anlamak da zor. Nurkic'in açıklamalarına göre federasyon da başarısızlığı birilerine yıkma peşinde. Mulaomerovic'in istifası da işleri daha iyiye götürmeyecek kesinlikle.

    YanıtlaSil