23 Haziran 2019 Pazar

Tarihte bugün: 23 Haziran 2000 İbrahim Kutluay AEK'ya imza attı

İbrahim Kutluay 23 Haziran 2000'de Yunanistan ekibi AEK ile sözleşme imzalayarak bir Yunan takımına transfer olan ilk Türk basketbolcusu oldu. O dönem Fenerbahçe'den kiralık olarak gittiği Efes Pilsen formasını giyen İbrahim Kutluay, kontrat süresi bitiminde hem Fenerbahçe hem de AEK yöneticileriyle görüştükten sonra 3 yıl için 7 milyon dolar karşılığında Dusan Ivkovic'in baş antrenörlüğünü yaptığı Yunan temsilcisini tercih etmişti. İbrahim'in Yunanistan'a transferi Türk - Yunan dostluğu için de önemli bir adım olarak değerlendirilmişti.

İbrahim Kutluay - Dusan Ivkovic - AEK

Hatırlanacağı üzere, İbrahim Kutluay'ın bu tercihi Fenerbahçe yöneticileri tarafından ise tepkiyle karşılanmış; fakat İbrahim hem tecrübeli coach Dusan Ivkovic ile çalışmak istediği, hem de Fenerbahçe bir sonraki sezon Avrupa Kupaları'nda mücadele hakkı elde edemediği için daha düşük bir kontrata AEK'yı tercih etmişti. İbrahim 2000-2001 sezonunda AEK'da Vrbica Stefanov, Dimos Dikoudis, Michalis Kakiouzis gibi isimlerle beraber forma giydi.


İbrahim Kutluay AEK'da başlayan başlayan Yunanistan kariyerinde bir sezon sarı siyahlı takımda oynayıp Yunanistan Kupası'nı kazandıktan sonra Panathinaikos'a transfer olmuş, 2 sezon terlettiği Panathinaikos formasıyla da 1 Euroleague, 1 Yunanistan Ligi, 1 de Yunanistan Kupası kazanmıştı. İbrahim daha sonra yine aralıklarla mücadele ettiği Yunanistan'da 1'er sezon Panathinaikos ve PAOK formaları giydi. 

6 yorum:

  1. Türk basketbolunun gelmiş geçmiş en başarılı oyuncularından biri. Her ne kadar NBA kariyeri uzun sürmese de, Avrupa ve Türkiye kariyeri tartışılmaz. Henüz Anadolu Efes dışında Avrupa'da bir yerimiz olmayan yıllarda milli takımın yükselişinde önemli rol oynadı. Efsaneler arasında yer alacaktır her zaman.

    YanıtlaSil
  2. Başarılarının devamını dilerim Türk basketçileri böyle başarılı güzel yerlerde görmek mutlu etti beni dilerim daha yüksek konumlara gelir zirvede olursun hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilek tabi de, artık başarılarının devamı anca yeni yetenekleri geliştirme alanında olur :)

      Sil
  3. Türk basketbolunun tam sıçrama yıllarına hazırlık zamanlarıydı bu yıllar. Basketbol ile çok ilgili olmasam da o yılları hatırlıyorum. Efsane bir kadro vardı Türkiye'de. O kadro iyi birer rol model oldu. Gençlerin yetişmesine katkı sağladılar. İbrahim Kutluay'da onlardan bir tanesi. Hatta başında geliyor.

    YanıtlaSil
  4. Mehmet Bey, yazdıklarınızdan en çok da "Gençlerin yetişmesine katkı sağladılar" kısmına katılıyorum. Futbol ile yatılıp kalkılan zamanlarda çocuklara "ben İbrahim Kutluay olucam" dedirtebilmek kolay iş değildi. İbrahim'in yanında Harun Erdenay, Ufuk Sarıca, Tamer Oyguç gibi isimlerin değeri bu nedenle çok büyüktür.

    YanıtlaSil
  5. Fenerbahçenin yetiştirdiği en büyük basketbolcudur İbrahim Kutluay. Aynı zamanda Türk basketbolu için de örnek bir kişiliktir. Onun sayesinde birçok genç basketbola özendi ve basketbolun ülkemizde gelişimi hızlandı

    YanıtlaSil