17 Haziran 2019 Pazartesi

Tarihin ilk NBA maçı: Toronto Huskies - New York Knickerbockers

Tarihin ilk NBA maçı Toronto Huskies - New York Knickerbockers 2NBA'de Toronto Raptors'un şampiyonluğu Kanada'ya getirmesi bir çok kişi tarafından bir hanedanın yıkılması olarak yorumlandı. Peki ABD'li oyuncu ve takımların bugüne kadar damgasını vurduğu NBA'de tarihin ilk maçının Kanada'da oynandığını biliyor muydunuz? O zamanki adıyla BAA (Basketball Association of America) olan NBA tarihinin ilk maçı 1 Kasım 1946'da Toronto Huskies ile New York Knickerbockers arasında Toronto Maple Leaf Gardens'ta oynandı. Knickerbockers'ın 68-66 kazandığı maçı 7000 taraftar izlemişti.

Maçta ilginç detaylar mevcuttu. Kanada takımı olan Toronto Huskies'te forvet Hank Biasatti dışında tüm oyuncular ABD'liyken, Ed Sadowski Kanada ekibinde hem oyuncu hem coach olarak sahaya çıkmıştı. Ev sahibi ekip Toronto Huskies maça ilginin artması için de türlü promosyonlar yapma yoluna gitmişti. Biletler maksimum $2.5 olmasına rağmen, en uzun Huskies oyuncusu George Nostrand'tan (6-8) uzun olan herkesin maça ücretsiz girebileceği maç ilanlarında bulunmaktaydı.


Maça gelecek olursak ise  ilk yarıda New York Knickerbockers farkı 15 sayıya kadar (33-18) çıkarmasına rağmen, bu üstünlüğünü maç sonuna kadar koruyamamış ve sonlara yaklaşırken maç başa baş bir hal almıştı. Dick Murphy ve Tommy Byrnes'in son 2 dakikadaki sayılarıyla maçı 68-66 kazanan Knicks'te 14 sayı atan Loe Gottlieb ve 11 sayı kaydeden Ossie Schectman en skorer isimler olarak kayıtlara geçmişti. Schectman aynı zamanda NBA'de gelmiş geçmiş ilk basketi kaydeden oyuncu olarak da tarihe geçmişti.

3 yorum:

  1. Toronto şehrinin basketbola olan ilgisinin bu denli köklü olduğunu tahmin etmiyordum. Bu sene şampiyonluğu almaları köklü tarihlerini taçlandırmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar Huskies fazla uzun ömürlü bir takım olamasa da Kanada'nın basketbol kültürü tahmin edildiğinden eskiye dayanır. Herşeyden önce basketbolu icat eden Naismith Kanadalı'dır :)

      Sil
  2. Toronto'nun şampiyonluğu bir devrin yıkılmasıdır.Kanada şehri şampiyonluğu hak etti.Güzel bir seriydi...

    YanıtlaSil