21 Haziran 2019 Cuma

Şampiyon Anadolu Efes

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi 2018/2019 sezonu şampiyonu Anadolu Efes oldu. Play-Off Final serisi yedinci maçında Sinan Erdem Spor Salonu'nda Fenerbahçe Beko'yu konuk eden Anadolu Efes ilk yarısını da 44-37 önde tamamladığı karşılaşmayı 89-74 kazanarak seride durumu 4-3'e getirerek 2018/2019 sezonunu şampiyon olarak tamamladı. En son 2008/2009 sezonunda şampiyonluk yaşayan Anadolu Efes böylece 10 sezon sonra tekrar Türk basketbolunun zirvesine çıkmış oldu. 

Anadolu Efes şampiyon

Maçın ilk çeyreğinde iki takım da rakibine bariz bir üstünlük sağlayamadı. Anadolu Efes Shane Larkin'in etkili oyunuyla maça büyük bir ivmeyle başlarken, Fenerbahçe Beko'da Melih Mahmutoğlu'nun 4 dakikada denediği 4 üçlüğü de kaçırması çeyreğin ilk yarısında psikolojik üstünlüğü küçük de olsa Anadolu Efes tarafına getirdi. Çeyreğin sonlarına doğru Anadolu Efes'te yavaş yavaş faul problemi baş göstermeye başlarken, Bryant Dunston'un üçüncü, Vasilije Micic'in ikinci faullerini almaları Anadolu Efes'in kadro derinliği açısından olumsuz bir gelişme olarak dikkat çekti. İlk 10 dakika Shane Larkin'in 13 sayılık performansına Melli ve Guduric ile karşılık veren Fenerbahçe Beko'nun 23-21'lik üstünlüğüyle sonuçlandı. 


Karşılaşmanın ikinci çeyreğine daha istekli başlayan taraf Anadolu Efes Buğrahan Tuncer'in savunmaya getirdiği enerjiyle Fenerbahçe Beko hücumlarının verimini düşürürken, Micic ve Larkin'in sürüklediği hücumlarda iyi top çevirip zorlanmadan çemberi bularak maçtaki skor üstünlüğünü ele geçirdi. Artan savunma sertliği Fenerbahçe hücumlarının düzenden çıkmasını, Dunston'sız Anadolu Efes pota altını zorlayamamalarını ve sarı lacivertlilerin çeyrek boyunca hiç pota altı / orta mesafe isabeti bulamamasını beraberinde getirirken (14 sayının 12'si üçlük, 2'si serbest atıştan), Fenerbahçe'de bir süredir olan suskunluğunu serinin 6. maçındaki performansıyla bozan Marko Guduric'in yüzdeli basketbolunu bu maçta da sürdürmesi Anadolu Efes'in farkı açmasına engel oldu. İlk 20 dakikayı 44-37 önde tamamlayan Anadolu Efes'te maça damgasını vuran iki detay, Shane Larkin'in 20 sayısı ve Ergin Ataman'ın devre boyunca takıma müdahale için hiç yerinden kalkmaması oldu.

Soyunma odası dönüşü Anadolu Efes'te Shane Larkin kaldığı yerden skor üretmeye devam ederken, Dunston'ın faul problemi sonrası ekstra süreler alan Sertaç Şanlı kaydettiği orta mesafeli isabetlerle X-faktör olarak Anadolu Efes'in farkı çift hanelere çıkarmasını sağladı. Çeyreğin bitimine 1 dakika kala farkı 14 sayıya kadar çıkaran Anadolu Efes son dakika içinde Sloukas ve Kalinic'in sayılarını engel olamasa da Larkin'in 4 saniyede tüm sahayı katederek kaydettiği turnikeyle son 10 dakikaya 69-58'lik üstünlükle giren taraf oldu. Bu çeyrekte Fenerbahçe Beko'nun özellikle hücumda iyice düzenden çıktığı dikkatleri çekerken Kostas Sloukas sayı ve asistleriyle sarı lacivertlilerin son çeyreğe hala ümitle girmesini sağlayan isim oldu. 

Final periyodunun henüz başından Fenerbahçe Beko'da telaş düğmesine basılmışcasına, acele ve düzen dışı hücumlar izlenirken, %80'inde topun Sloukas'ın elinde olduğu, sonrasında da Guduric ya da Sloukas ikilisinin dengesiz şut denemeleriyle sonlanan hücumlar izledik. Fenerbahçe'nin bu dağınıklığını iyi değerlendiren Anadolu Efes bitime 4 dakika kala 83-62 ile farkı 20 sayının üstüne çıkarırken, kalan sürede Larkin ve Micic'ten gelen sayılarla farkı koruyan Anadolu Efes sahadan 89-74'lük üstünlükle ayrılıp 10 yıl sonra Basketbol Süper Ligi'nde şampiyonluğa ulaştı. 

Anadolu Efes'te Shane Larkin 38 sayı - 4 asistlik performansıyla şampiyonluğun kazanılmasında en dikkat çekici performansı sergilerken, Vasilije Micic 20 sayı - 4 asist, Sertaç Şanlı 10 sayı - 2 ribaunt, Krunoslav Simon 9 sayı - 7 ribaunt ve Adrien Moerman da 8 sayı - 6 ribaunt - 3 top çalmayla galibiyette önemli rol oynadılar. Fenerbahçe Beko'da ise Kostas Sloukas'ın 21 sayı - 6 asist ve Nikola Kalinic'in 19 sayı - 3 asistlik performansları yenilgiyi önleyemedi. Takım istatistiklerine bakıldığında ise Anadolu Efes'in Dunston'ın faul problemine rağmen boyalı bölgeden elde ettiği 48-26'lık üstünlük galibiyetin önemli detaylarından bir tanesi oldu. 

8 yorum:

  1. Ergin Ataman her ne kadar itici bir insan da olsa sezarın hakkını sezara vermek lazım. Adam tam bir kupa koleksiyoncusu.

    YanıtlaSil
  2. Finale kadar sıkıcı ve vasat tempoda geçen playoff’lar final serisinde canlandı. Son yılların en iyi final serisi Efes adına unutulmayacak bir sonla bitti. Tebrikler Anadolu Efes

    YanıtlaSil
  3. Ergin Ataman’ın dün maçtaki tavrı hiç benchten kalkmaması ve soğukkanlı tavrı oldukça ilginçti. Bakalım bugün bir açıklama gelecek mi?

    YanıtlaSil
  4. Saha dışı olayların çok fazla olduğu bir final serisi oldu.Basketbol gibi elit bir spora yakışmadı.

    YanıtlaSil
  5. Shane Larkin Efes için ikinci Naumoski olma yolunda. Umarım takımda tutabilirler. Simon Micic ve Dunston’ın destekleri de tartışılmaz ama Larkin tek başına büyük işler yaptı Fenerbahçe serisinde

    YanıtlaSil
  6. Fenerbahçe’nin sakatlıkları Efes’in çok işine yaradı. Sezon ortasındaki form grafiği ve kadrolar olsa çok farklı olabilirdi

    YanıtlaSil
  7. Avrupanın iki büyük ligi İspanya ve ligimizde şampiyonlar dün belli oldu. Anadolu Efes ve Real Madridi tebrik ederim. Güzel bir sezon geçirdik. Güzel maçlar izledik ve emeği olan herkese teşekkür ederim. Basketbolu seviyorum ve ülkemizde kaliteli basketbol maçlarının düzenleniyor olması da bir taraftan sevindirici. Bakalım önümüzdeki sezona nasıl transferler olacak. Türkiye basketbol ligi'ndeki transfer haberleri ile ilgili makalelerinizi de bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
  8. Anadolu Efes sonuna kadar haketti şampiyonluğu. Fenerbahçe sakatlıklardan çok çekti ama sezon başında Fenerbahçe kadrosunun genişliğini çok konuşmuştuk. Rotasyonda arka plandaki oyuncuların kalitesi tartışma konusuydu ve nitekim Euroleague Final-Four ve lig final serisinde bu durum can yaktı.

    YanıtlaSil