7 Mayıs 2017 Pazar

Son saniyede Anadolu Efes

Spor Toto Basketbol Süper Ligi 29. Haftası Pazar gününün açılış karşılaşmasında, playofflar öncesi 6. sıradaki yeri hemen hemen garanti olan Galatasaray ile 2. sıranın en büyük adayı Anadolu Efes’i Abdi İpekçi Arena’da bir araya geldi. Darüşşafaka Doğuş maçında oyundan atıldıktan sonra 3 maç ceza alan koç Ergin Ataman ile 4 as oyuncusu Alex Tyus, Tibor Pleiss, Errick McCollum ve kaptan Sinan Güler’den yoksun maça çıkan Galatasaray’ın karşısında Euroleague’deki yorucu Olympiakos serisinden lige nasıl bir psikolojiyle döneceğini merak ettiğim Efes vardı.


Maçın ilk dakikalarında iki takım da dış atışlarda istediği performansı gösteremezken Galatasaray Odeabank, Göksenin ve Daye ile içerden etkili oldu. Anadolu Efes’in ilk sayıları ise Doğuş Balbay’ın sahaya koyduğu enerji ile geldi. Anadolu Efes çeyrek boyunca top kayıplarını kontrol etmekte zorlanırken (8 top kaybı) Can Maxim Mutaf ve Honeycutt’ın üçlükleriyle karşılaşmaya tutundu ve ilk çeyrek Galatasaray’ın 15-14’lük üstünlüğüyle geçildi.


Anadaolu Efes ikinci çeyreğe de hücumda oldukça tutuk başladı. Schilb, Emir ve Daye ile art arda sayılar bulan Galatasaray farkı 6 sayıya kadar çıkardı. Perasovic’in molasından sonra Anadolu Efes hücumda kıpırdansa da Austin Daye’in yüksek yüzdeli ve skorer oyunuyla birlikte fark 10 sayıya kadar çıktı (34-24). Kalan dakikalarda iki takım da karşılıklı sayılar bulunca, ilk yarı 38-34 Galatasaray Odeabank üstünlüğüyle sona erdi. İlk yarının en etkili ismi 6/7 saha içi isabetiyle bulduğu 12 sayının yanına 6 da ribaunt ekleyen Galatasaray oyuncusu Austin Daye oldu.
İkinci yarıya Bryant Dunston, Derrick Brown ve Cedi Osman ile etkili başlayan Anadolu Efes farkı hemen 1 sayıya indirdi. Cedi’nin art arda bulduğu iki üçlüğe, Micov ve Daye ile karşılık veren Galatasaray, Efes’in üçüncü çeyreği önde bitirmesine izin vermedi. Periyot Galatasaray’ın 55-54’lük üstünlüğüyle geçilirken, çeyreğin en etkili ismi Cedi Osman’dı.
Son çeyreğe hücümda oldukça etkili başlayan Galatasaray, Blake Schilb’in oyunu yönlendirdiği dakikalarda Ege, Emir ve Göksenin ile sayılar buldu ve 62-56 öne geçti. Maçın sonlarına doğru sertleşen oyunda iki takım da skor üretmekte zorluk yaşarken boyalı alanda Dunston’la etkili olan Anadolu Efes’e Blake Schilb ile karşılık veren Galatasaray, son dakikaya 69-64 önde girdi. Galatasaray’ın artık galibiyete çok yakın olduğunu düşündüğümüz son 60 saniyede inanılmaz bir maç sonuna şahit olduk. Thomas’ın zaman kaybetmeden kaydettiği üç sayılık isabet ve Galatasaray’ın hücuma çıkarken yaptığı top kaybıyla maça tekrar ortak olan Anadolu Efes 29 saniye kala Heurtel’in 1/2 serbest atışıyla durumu 69-68 yaptı. Galatasaray son hücumda sayıdan çok zamanı geçirmeyi amaçlayarak dengesiz ve sonuçsuz bir hücum yapınca, kalan kısa sürede Granger’ın isabetsiz turnikesini tipleyen Bryant Dunston Anadolu Efes’e 70-69’luk galibiyeti getirdi.
4 as oyuncusundan ve koçundan yoksun çıktığı maçta oldukça iyi mücadele eden Galatasaray Odeabank, oyunuyla seyir zevki yüksek bir maç seyrettirmeyi başarırken Anadolu Efes’te ise Euroleague dönüşü bir konsantrasyon eksikliği göze çarptı. Öte yandan bu dramatik mağlubiyetin Galatasaray adına play-off eşleşmelerinde daha iyi olduğunu düşünüyorum; çünkü Anadolu Efes’in bu galibiyet ile büyük ölçüde ikinciliği garantilemesi, Galatasaray’ın Anadolu Efes yerine ligi 3. sırada bitirecek olan Beşiktaş ile eşleşmesini sağlayacaktır.
Maçın oyuncusu: Bryant Dunston (Anadolu Efes) : Galatasaray’ın sakat oyuncular sebebiyle yaşadığı pota altı zaafiyetini iyi değerlendiren Bryant Dunston 18 sayı, 9 ribaund, 4 blok ile oynarken son saniye basketiyle de maçı kazandıran oyuncu oldu. Maç içerisinde Emir’in üzerinden yapmış olduğu sert smaç da görülmeye değerdi.
Maçın hayal kırıklığı: Thomas Heurtel (Anadolu Efes) : Olympiakos serinin son maçında ayakta duramayan Heurtel, kendine gelebilmiş görünmüyor. Maçı 2/7 saha içi isabeti ve 6 sayı ile tamamlayan Fransız oyuncukurucu 4 de top kaybı yaptı.

Yazan: Yetke Okan

0 comments:

Yorum Gönder