20 Mayıs 2017 Cumartesi

Final-Four'un kadrolu kaybedenleri

Dün Turkish Airlines Euroleague Final Four'unda Sinan Erdem Spor Salonu'nda CSKA Moskova'nın yine son dakikalarda Olympiacos'a yenilerek kupaya veda etmesi önemli yankı buldu. Bu durum aynı zamanda Rus ekibinin ve Sırp guard Milos Teodosic'in 2010'lu yıllardaki Final-Four performansının "loser" performansı olarak değerlendirilmesine ve geçtiğimiz sezonki kupanın ne kadar hakkedildiğinin sorgulanmasına da yol açtı. Hak etme kısmında geçtiğimiz sezonun finalde kaybeden milleti olarak çok objektif olamayabiliriz; fakat ortada CSKA'nın son 6 Final-Four'daki maç performanslarındaki dalgalanma gerçeği var. Dünkü maçla birlikte son 6 senede Final-Four'larda 5 galibiyet 6 yenilgi alan CSKA Moskova'nın Final-Four karnesini ve unutulamayacak yenilgilerini kaleme aldık...


2010-2011 sezonundaki kabus ve ilk tur gruplarında Euroleague'e veda etmeleri ardından kadrosuna Teodosic, Kirilenko gibi isimleri katan ve tekrar yükselişe geçen CSKA Moskova 2012'de tekrar Final-Four'a yükselmiş; yarı finalde Panathinaikos'u eledikten sonra finalde Olympiacos'un rakibi olmuştu. Yine Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanan maçta bitime 12 dakika kala 19 sayılık üstünlüğü bulunan CSKA, 4 dakikada gelen 14-0'lık Olympiacos serisine engel olamamış, 9 saniye kala Siskauskas'ın kaçırdığı 2 serbest atış ve son saniyede Printezis'in kaydettiği basketle sahadan 61-62 mağlup ayrılarak  yıllarca unutulmayacak bir yenilgi almıştı. 

2013'te Londra'da iki ekip yine yarı finalde karşılaşmış, bu kez bir önceki senenin psikolojik ezikliğini üzerinde taşıyan CSKA Moskova ilk çeyrekten itibaren üstünlüğü verdiği Olympiacos'a 52-69 yenilerek Final-Four'a bir kez daha yarı finalde veda etmişti.

2014'te Milano'da gerçeleşen Final-Four'da CSKA Moskova'nın yarı finaldeki rakibi bu kez Maccabi Tel Aviv'di. Maça iyi başlayan taraf yine CSKA olmuştu. Üçüncü çeyreğin son iki dakikasına girildiğinde 53-40'lık üstünlüğü bulunan CSKA Moskova, son 20 saniyeye de 67-63 önde girmiş; fakat önce David Blu'nın üçlüğü, ardından da Khryapa'nın akıl almaz top kaybını cezalandıran Tyrese Rice'ın turnikesi sonrası kazanan taraf 68-67 ile Maccabi Tel Aviv olmuştu. Sonuçta yine farklı üstünlüğü elde ettiği bir F4 yarı finalinde son çeyrek sendromu yaşayan CSKA Moskova bitime saniyeler kala final biletini kaçırmış oldu. 


Londra'daki 2015 Final-Four'unda yarı finalde yine Olympiacos'un rakibi olan CSKA belki maç başında farklı bir üstünlük yakalayamadı; fakat kısa birkaç dakika dışında hep skorda önde olan taraftı. Son 3.5 dakikaya girerken de 63-54 üstünlüğü bulunan Rus ekibi, 1.5 dakika içinde Sloukas ve Spanoulis'in 12-0'lık serisine engel olamayınca sahadan 68-70 mağlup ayrılarak geleneği bozmamıştı. 

Berlin 2016'da güç dengelerinin değiştiği, Avrupa'nın devleri Real Madrid, Panathinaikos, Olympiacos, Barcelona gibi ekiplerin Final-Four'un dışında kaldığı bir sezonda, yarı finalde karşısında Kuban'ı bulan CSKA nispeten rahat bir maçla finale çıkmış, finalde ise uzatmada Fenerbahçe'yi yenerek kupa hasretine son vermişti. Yine de final maçı CSKA Moskova için yine kabusa dönüşebilecek bir şekilde geçmiş, bitime 14 dakika kala 21 sayı önde olmalarına rağmen, Fenerbahçe'nin son 3-4 saniyeye 83-81 üstün girmesine engel olamamışlardı. Khryapa'nın maçı uzatan hücum ribaundu ve tipi CSKA'yı kurtarmış ve uzatma devresi Rus ekibini uzun zaman sonra Euroleague şampiyonu yapmıştı. 

Dün ise yine Sinan Erdem Spor Salonu'nda aynı 5 yıl önce olduğu gibi Olympiacos ile yarı finalde karşılaşan CSKA Moskova maçın 39 dakikasını önde götürüp bir ara farkı çift hanelere çıkarmasına rağmen, son çeyrekte Spanoulis'in sazı eline alıp takımını finale taşımasına engel olamadı. Geçtiğimiz sezonki Kuban galibiyeti dışında F4 yarı finallerinin kadrolu kaybedeni haline gelen CSKA ve Teodosic'in bu performansı bir çok basketbolsever tarafından "loser" performansı olarak yorumlanırken, Rus ekibi de son beş F4'da dördüncü kez benzer şekilde finalin uzağında kalmış oldu. 

0 comments:

Yorum Gönder