21 Mayıs 2017 Pazar

Fenerbahçe Euroleague Şampiyonu

Turkish Airlines Euroleague'te 2016-2017 sezonunun en büyüğü Olympiacos'u 80-64 mağlup eden Fenerbahçe oldu. Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki Final-Four'un son maçına favori çıkan sarı lacivertli temsilcimiz Yunan rakibini mağlup ederek üst üste üçüncü kez yer aldığı Euroleague Final-Four'daki ilk şampiyonluğunu elde etti. Maçı baştan sona önde götüren Fenerbahçe'de karşılaşmayı 10 sayı - 9 ribaunt - 4 asist - 5 blok ile tamamlayan Ekpe Udoh MVP ödülünün sahibi olurken, aynı zamanda yaptığı 5 blok sonrası toplamda 15 bloğa ulaşarak Euroleague Final-Four tarihinin en fazla blok yapan oyuncusu sıralamasında zirvede Maceo Baston'ı da yakalamış oldu. 


Maça Udoh'un Vesely'e yaptığı asistle gelen Alley-oop ile başlayan Fenerbahçe, pota altına yapılan yardımlar ardından çizgi dışında boş bırakılan Kalinic'in bu yardımları 2/2 üç sayı isabetiyle değerlendirmesiyle skor bulurken, Dixon'un dipten bulduğu üçlük sonrası ilk 4 dakikayı 13-6 önde geçti. Savunmada perdelemeler sonrası adam değiştiren Olympiakos'u Spanoulis'in üzerindeki adamı kullanarak cezalandıran sarı lacivertlilerde ilk 5 dakika sonunda Kalinic 9 sayıya ulaşırken, Spanoulis de 2 faule ulaştı. İlk çeyrekte oyunun kontrolünü sürekli olarak elinde tutan Fenerbahçe çeyreği 26-18 önde tamamlarken, 10 dakika boyunca sahada kalan Kalinic 3/3 üç sayı isabetiyle 12 sayıya ulaştı. 

İkinci çeyreğe top kayıplarıyla başlayan Fenerbahçe, Olympiacos'un Waters ve Green'in performansıyla hızlandırdığı oyun karşısında kısa süreli bir bocalama yaşadı. Çeyreğin dördüncü dakikasında 29-25 ile fark 4 sayıya kadar inerken, Bogdanovic'in el üstü kaydettiği bir iki bir de üç sayılık basket temsilcimize tekrar hayat verdi. Savunmasını sertleştiren, pota altını da Udoh - Vesely ikilisiyle kapatan sarı lacivertliler yaklaşık 5 dakika boyunca Olympiacos'a sayı şansı tanımazken, devrenin bitimine 3 dakika kala farkı 10 sayıya kadar çıkardılar: 35-25. Çeyreğin başlarında sertliğe izin veren hakemler devrenin sonlarına doğru daha kolay düdük çalmaya başlarken, bu faul düdüklerinden nasibini alan Bogdanovic'in üçüncü faulünü alması Fenerbahçe'ye ikinci yarı için bir tehlike sinyaliydi. Printezis ve Mantzaris'ten gelen üçlükler Olympiacos'un farkı kapatmasını sağlarken, devrenin sonunda havuza düşen top kucağında kalan Birch'ün buzzerbeaterı ilk 20 dakikanın skorunu 39-34 olarak belirledi. İlk yarında Kalinic ve Bogdanovic 12'şer sayıyla Fenerbahçe'nin en skorerleri olurlarken, Vesely ve Udoh da pota altında mücadeleleri ve ribauntlarıyla etkili oldular. Olympiacos'ta ise 10 sayı kaydeden Birch ve 6 sayı - 4 asist ile mücadele eden Spanoulis dikkat çekti. 

Üçüncü çeyrek Dixon ve Mantzaris'in karşılıklı üç sayılık isabetleriyle başlarken, üç faullü Bogdanovic'ten yoksun sahada yer alan Fenerbahçe'nin hücumda zorlandığını izledik. Bu anlarda Sloukas'ın üçlüğü Fenerbahçe'ye zorlandığı dakikalarda hayat verirken, tek hücumda dört faul hakkını dolduran Olympiacos'u serbest atış çizgisinden cezalandırmaya başlayan sarı lacivertliler Vesely, Udoh ve Datome'nin serbest atışlarıyla (7/8) çeyreğin bitimine 3 dakika kala tekrar çift haneli farkı yakaladılar: 54-44. Çeyreğin sonlarında doğru Datome'nin de devreye girmesiyle skor problemini de çözen Fenerbahçe, Udoh'un pota altında Spanoulis'e yaptığı arka arkaya bloklar sonrası son 10 dakikaya 60-48 önde girdi. Bu bloklar sonrası Spanoulis Euroleague Final-Four'larının en fazla bloklanan oyuncusu olurken, Udoh'da 4.bloğunu yaparak blok istatistiğindeki lider Maceo Baston'la arasındaki farkı sadece 1'e indirdi. 

Final periyoduna Datome ve Antic'in üçlükleriyle başlayan Fenerbahçe iki dakika içinde farkı 18 sayıya kadar çıkardı. Daha önce bu farklardan dönmüş Olympiacos karşısında her ne kadar maç bitmeden "yendik" demek yanlış olsa da, Spanoluis ve Printezis'in bile sorumluluk aldıkları pozisyonlardan boş dönmeleri Sinan Erdem Spor Salonu'nu tıklım tıklım dolduran Fenerbahçe taraftarının şampiyonluk kutlamalarına başlamasını sağladı. Ekpe Udoh bitime 3 dakika kala yaptığı blokla 4. Final-Four maçında 15 bloğa ulaşıp bu alanda tüm zamanların en iyisi olarak bu kutlamalara katılırken, Obradovic de son dakikada Melih ve Ahmet'i de oyuna sokarak onların da şampiyonluk destanının bir parçası olması olmalarını sağladı. Şampiyonluk kutlaması havasında geçen final periyodu sonunda sahadan 80-64 galip ayrılan Fenerbahçe böylece basketbolda Avrupa'nın en büyüğü olarak, erkek basketbolunda ilk kez Turkish Airlines Euroleague şampiyonluğunu Türkiye'ye getirdi. 

Fenerbahçe'de Nikola Kalinic 4/6 üç sayı ile 17 sayı - 5 ribaunt - 5 asist - 1 blok ve Bogdan Bogdanovic 17 sayı - 5 ribaunt ile en skorer isimler olurlarken, Luigi Datome 2/2 üç sayı isabeti, 11 sayı - 6 ribaunt, Ekpe Udoh 10 sayı - 9 ribaunt - 4 asist - 5 blok, Jan Vesely 8 sayı - 8 ribaunt ve Bobby Dixon da 8 sayı - 2 asist ile final maçının kazanılmasında önemli rol oynayan diğer isimler oldular. Olympiacos'ta ise Khem Birch 14 sayı ile en skorer isim olurken, hiç ribaunt alamayarak pota altı savunmasında etkisiz kaldı. Nikola Milutinov 10 sayı - 4 ribaunt ile çift haneli sayı kaydeden diğer isim olurken, Vassilis Spanolulis de 9 sayı - 8 asist ile karşılaşmayı tamamladı. Takım istatistiklerinde ise pota altında önemli bir üstünlük kuran Fenerbahçe ribauntlarda 40-30 üstünlük kurarken, bloklar da 9-2 ile Yunan ekibini geride bıraktılar. 

1 yorum: