8 Mayıs 2017 Pazartesi

Basketbolda başörtüsüne vize

Geçtiğimiz hafta FIBA'nın aldığı kararla kadın basketbolunda başörtüsüne vize verilmesi belki medyada çok fazla yer bulmadı; fakat kişisel görüşüm kararın devrim niteliğinde olduğu yönünde. Zira 2014 Asya Oyunları'nda Katar Milli Takımı'nın baş örtüsü yasağı nedeniyle turnuvadan çekilmesi sonrası, FIBA çeşitliliğe ve hoşgörüye yönelik önemli bir adım atmış ve bir nevi mağduriyetin önüne geçmiş oluyor. Bu kararın bilinirliğinin artmasıyla Türkiye'de de etkisinin olacağını düşünmekteyim. (Tabi bunları söylerken art niyetli ve siyasi yansımaların olmayacağını ummaktan başka seçeneğim yok)


Bir miktar geçmişe dönecek olursak, FIBA'nın güvenlik gerekçesiyle sporcuların başında örtü vb aksesuarları yasaklayan kuralları gereği Katar Kadın Milli Takımı'nın 2014 Asya Oyunları'ndan çekilme kararını hatırlıyoruz. Sonrasında Bosna-Hersek'li basketbolcu Indira Kaljo'nun başörtüsüyle basketbol oynayabilme yönünde başlattığı kampanya ses getirmiş ve ABD Olimpiyat Komitesi'nin başvurusu üzerine FIBA bu yönde adımlar atmaya  başlamıştı. Bu doğrultuda da çeşitli pilot uygulamalar 2014'ten beri uygulanmaktaydı. 

1 ekimden itibaren geçerlilik kazanacak olan yeni kuralların detayları ise aşağıdaki maddelerle belirlenmiş durumda:


* Başörtüsü siyah ya da beyaz değilse, takımın formasında ağırlıklı olan renkte olmalıdır. 
* Bir takımda başörtüsü takan tüm sporcular aynı renkte başörtüsü kullanmalıdır.
* Başörtüsü yüzün hiçbir bölümünü kapatmamalıdır.
* Başörtüsü, kullanan sporcu ya da diğer oyuncular için tehlike arz edecek bir şekilde kullanılamaz.
* Yüz ya da boyun etrafında başörtünün açma kapama kopçası bulundurulamaz.
* Başörtüsünün yüzeyi pürüzsüz olmalıdır.

FIBA'nın çıkardığı bu kararı basketbolun tüm dünyayı ve tüm farklılıkları (din olsun, gelenekler olsun) kapsamasına yönelik bir uygulama olarak çok olumlu buluyorum. Umarım bu uygulama gerek ülkemizde gerekse dünyada bu nedenle kadınların spordan uzak kaldığı bölgelerde etkisini gösterir ve daha fazla genç kız basketbola ilgi göstermeye, aktif olarak spor yapmaya başlar. Tabi son olarak da yeni uygulamanın kötü niyetli kişilerce bir siyasi propaganda ya da araç olarak kullanılmaması ve basketbolun siyasete alet edilmemesi de en büyük dileğimiz. 

0 comments:

Yorum Gönder