19 Mayıs 2017 Cuma

Fenerbahçe Final-Four'da finale uçtu

Turkish Airlines Euroleague Final-Four ikinci yarı final maçında Sinan Erdem Spor Salonu'nda Real Madrid'i konuk eden Fenerbahçe, sahadan 84-75 galip ayrılarak üst üste ikinci kez Final-four finaline yükseldi. Taraftarının büyük desteği altında oynadığı maçta 2 sezon öncesinin şampiyonu ve normal sezon lideri Real Madrid'i mağlup eden sarı lacivertliler, ilk yarı finalde geçen sezonun şampiyonu CSKA Moskova'yı mağlup eden Yunan temsilcisi Olympiacos'un rakibi oldu. Euroleague şampiyonunu belli edecek Fenerbahçe - Olympiacos maçı pazar akşamı oynanacak. 


Karşılaşmaya daha istekli başlayan taraf olan Fenerbahçe iyi savunma ve top çalmalarla Real Madrid hücumunu yavaşlatırken, hücumda da Dixon'un hızı, Vesely - Kalinic ikilisinin atletizmi ve Udoh'un ekstra asistleriyle ilk beş dakika sonunda skoru 14-7'ye getirdi. TV molası sonrası 3 top kaybıyla üstüste hücumlardan boş dönen temsilcimiz, Udoh'un pota altını karartarak yaptığı bloklarla üstünlüğünü korurken, Dixon ve Vesely'nin sayılarıyla farkı 10 sayıya kadar çıkardı: 19-9. İlk çeyrek 23-13 Fenerbahçe üstünlüğüyle tamamlanırken, Real Madrid'in 13 sayısından 11'i Llull'dan geldi. Udoh bu çeyrekte yaptığı iki blokla Euroleague Final-Four'larında en fazla blok yapan oyuncular sıralamasında üçüncü sıraya yükseldi. 


İkinci çeyreğe iki takım da düşük hücum yüzdeleri ve top kayıplarıyla başlarken, Kalinic'in 6:12'deki üçlüğüne kadar skor 23-13'te kilitlendi. Momentumun Fenerbahçe'ye geçmesi İspanyol ekibini oyunu sertleştirip germe çabalarına iterken, gerilen havadan faydalanan Real Madrid'in yakaladığı 5-0'lık seri Obradovic'e mola aldırdı. Mola sonrası da durgunluğunu üzerinden atamayan Fenerbahçe Llull ve Thompson'un üçlüklerine engel olamayınca Real Madrid serisi 11-0'a çıkarken, bir türlü çözüm bulamadığımız Sergio Llull devrenin bitimine 3 dakika kala 17 sayıya ulaştı. Vesely'nin hücum ribaundu üzerinden kaydettiği sayıyla ölü toprağını üzerinden atan Fenerbahçe'de sahadaki tüm isimler tekrar sorumluluk alıp skora katkıda bulunmaya başlayınca yavaş yavaş momentumu kendi lehine çeviren sarı lacivertliler farkı tekrar çift hanelere çıkardı: 37-27. Kalan sürede Bogdanovic - Carroll'in karşılıklı sayıları sonrası 10 sayılık fark korunurken, devre arasına Fenerbahçe 44-34 önde girdi. İlk devrede Vesely ve Bogdanovic 10'ar sayıyla Fenerbahçe'nin en skorer isimleri olurlarken, 18.5 dakika parkede kalarak sarı lacivertlilere dinamizm katan Kalinic de 8 sayı - 5 ribaunt - 3 asist - 3 top çalma ile çok yönlü bir basketbol oynadı. 16 dakikada 19 sayı kaydeden Sergio Llull ise Real Madrid'in sayılarının yarısından fazlasını tek başına kaydetti. 

Soyunma odasından iki takım da savunma sertliklerini artırarak döndüler. Savunmaların sertleşmesi top kayıplarını beraberinde getirirken, sertliği avantaja çeviren, Real Madrid'in faul hakkını doldurmasıyla Fenerbahçe oldu. Savunmada geri adım atmayan, hücumda da Kalinic ve Sloukas ile sayılar bulan Fenerbahçe son 5 dakikaya 52-37 önde girerken, Carroll'un üst üste kaydettiği iki üçlük isabet Real Madrid'in nefes almasını sağladı: 52-43. Bu çeyrekte Real Madrid Jaycee Carroll'ın dış şutları dışında sayı bulmakta oldukça zorlanırken, Ekpe Udoh'un savunmada top çalma ve verdiği blok korkusuyla başlayıp, asist ve sayılarıyla oyunun iki tarafında da Fenerbahçe'nin liderliğini yüklenmesi son dakikaya girerken farkın 14'e çıkmasını sağladı: 62-48. Son 10 dakikaya 63-50 önde giren Fenerbahçe'de Ekpe Udoh çok yönlü oyunuyla 12 sayı - 6 ribaunt - 7 asiste ulaşırken, Fenerbahçe'nin 19-8'lik asist üstünlüğü hem 13 sayılık farkın anahtarı hem de Fenerbahçe savunmasının Real Madrid'i bireysel çözümlere süreklediğinin güzel bir kanıtıydı. 


Final periyoduna Sloukas'ın basketiyle başlayan Fenerbahçe, Datome'nin üçlüğü sonrası ardarda hücumlarda çok yüzdeli hücum yapamayınca potasında gördüğü 0-8'lik seri sonrası 6 dakika kala farkın 8 sayıya inmesine engel olamadı: 68-60. Udoh'un hücum ve savunmadaki gayretleriyle sonraki birkaç dakika 8-10 sayı civarında geçerken bitime 3:20 kala Datome'nin zor pozisyonda topu oyunda tutup, sonrasında Udoh'un asistinde kaydettiği basket faul belki de maçın dönüm anıydı. Bir sonraki hücumda da topu potanın içine smaçlayan Udoh 2:50 kala farkı 13 sayıya çıkararak Pablo Laso'yu mola almaya ve belki de son kurşununu kullanmaya mecbur bıraktı: 77-64. Mola sonrası Fenerbahçe'de farkın verdiği rehavet top kayıplarına neden olurken, son dakika içinde Real Madrid'in sertliği ve taktik faullerini isabetli faul atışlarıyla cezalandıran sarı lacivertli temsilcimiz sahadan 84-75 galip ayrılarak geçen seneden sonra bir kez daha Euroleague Final-Four finaline yükselerek Olympiacos'un rakibi oldu. 

Fenerbahçe'de Ekpe Udoh 18 sayı - 12 ribaunt - 8 asist - 2 blok ile yıldızlaşıp triple-double'a da çok yaklaşırken, Bogdan Bogdanovic 14 sayı - 6 ribaunt, Jan Vesely 12 sayı- 3 ribaunt - 3 asist,  Nikola Kalinic 12 sayı - 6 ribaunt - 6 asist - 4 top çalma, Bobby Dixon da 9 sayı 3 asist, Kostas Sloukas 9 sayı - 3 ribaunt ve Luigi Datome de 8 sayı ile galibiyette önemli rol oynadılar. Real Madrid'te ise Sergio Llull 28 sayı - 8 asistle en skorer isim olurken, Jaycee Carroll 5/7 üçlükle 21 sayı kaydederek İspanyol ekibinin ayakta kalan isimleri oldular. 

0 comments:

Yorum Gönder