29 Mayıs 2017 Pazartesi

Fenerbahçe Darüşşafaka'yı rahat geçti

Spor Toto Basketbol Süper Ligi'nde yarı final serilerinin ilk maçında Fenerbahçe ile Darüşşafaka Doğuş karşı karşıya geldi. Başa baş geçen ilk çeyrek sonrasında oyunun hakimiyetini eline geçirmeye başlayan Fenerbahçe, devresini 50-42 önde tamamladığı karşılaşmayı 94-72 kazanarak yarı final serisinde 1-0 öne geçti. 22 sayılık farkla rakibine karşı psikolojik üstünlüğü de eline geçiren sarı lacivertliler, son çeyreğin büyük kısmını genç ve Türk oyuncularıyla oynayarak serinin geri kalanı için rotasyonu da verimli kullanmış oldular. 


Karşılaşmaya topu iyi paylaşıp, hızlı paslar ve sonrasında gelen hiçbiri zorlama olmayan Dixon'ın 1, Nunnally'nin de 2 üçlüğüyle başlayan Fenerbahçe iki dakika içinde 9-2 öne geçerek, Darüşşafaka'ya "boş bırakırsan atarız" ültimatomu verdi. Darüşşafaka Doğuş'ta ise Wilbekin'in Fenerbahçe'ninkilerin tam tersi oldukça zorlama ve el üstünden iki üçlüğü konuk ekibin oyuna dengeyi getirmesini sağlarken, TV molasına 11-10 Fenerbahçe üstünlüğüyle girildi. Mola sonrası Wanamaker'ın ikinci faulünü alması Darüşşafaka için olumsuz bir gelişme olurken, ribauntlardaki üstünlük ve Clyburn'ün devreye girmesi Darüşşafaka Doğuş'un skorda kalmasını sağlayan unsurlar oldu. Çeyreğin sonlarında Clyburn ve Wilbekin'in sayıları Darüşşafaka'nın ilk çeyreği 26-24 önde tamamlamasını sağlarken, konuk ekipte sayılar Wilbekin (11), Clybrun (10) ve Zizic (5)'ten geldi. Darüşşafaka Doğuş ribauntlarda 11-5 üstünlük sağlarken, Fenerbahçe'de 10 dakikada takım halinde 9 asist yaptı. 


İkinci çeyrek sırasıyla Anderson, Sloukas, Wilbekin ve Melih(2)'in karşılıklı üçlük isabetleriyle başladı. Çeyreğin ilk üç dakikasındaki ilk 15 sayının tamamı üçlüklerden gelirken, üçlüklerle 33-32 öne geçen Fenerbahçe sonraki hücumu da Udoh'un Alley-oop'uyla bitirince Blatt'ın molası geldi. David Blatt bu periyotta oyuncu değişiklikleriyle rotasyondaki oyuncularının maç sonuna diri kalmasını hedeflerken, günün başarılı isimlerinden Clyburn'ün devreye iki dakika kala üçüncü faulünü alması, tecrübeli çalıştırıcının oyun planlarında değişikliğe gitmesine neden oldu. Devrenin sonlarında Darüşşafaka'da hücumda bireysel çabalar ağırlık kazanıp, bu durum hataların basit hataları beraberinde getirirken, hücum setlerini iyi hayata geçiren, topu sabırla çevirip pas yapan ve kritik yerlerde faulleri alarak çizgiye giden Fenerbahçe farkı yavaş yavaş açmaya başladı. İlk yarı sonunda 50-42 üstünlüğü yakalayan Fenerbahçe'de Ekpe Udoh 10 sayı ile en skorer isim olurken, Melih ve Nunnally'nin de dış şutlarla kaydettikleri 9'ar sayıları bulunmaktaydı. Fenerbahçe'nin 16-9 asist üstünlüğüne Wilbekin'in 14 sayılık performansıyla karşılık veren Darüşşafaka Doğuş'ta ise dikkat çekici istatistik yaptıkları 8 top kaybına karşı hiç top çalamamaları oldu. 

Soyunma odası dönüşü iki takımdan karşılıklı basketler izledik. Darüşşafaka'da Clyburn'ün iki üçlüğü dikkat çekerken, Fenerbahçe de faul çizgisinden bulduğu sayılarla farkı korumayı başardı. Wilbekin - Dixon arasında ortaya çıkan gizli rekabet bu iki ismin inisiyatif alma çabalarıyla maçta temponun artmasına neden olurken, iki ismin de düşük şut yüzdesiyle oynaması bu rekabetin seyir zevkini düşürdü. 5 dakika kala 61-50 ile farkı çift hanelere çıkaran Fenerbahçe'de Udoh'un üç faule ulaşması tek olumsuz yan olarak göze çarparken, Daçka'da üç faullü oyuncu sayısının dörde yükselmesi konuk ekip için dördüncü periyot öncesi iyi haber değildi. Darüşşafaka'da Wilbekin'in adeta Dixon'un tuzağına düşerek olması gerekenden fazla sorumluluk alıp biraz da oyunu fazla zorlamaya çalışması, yeşil siyahlıların hücumlardan boş dönmesine neden olurken, çeyreğin bitimine 2 dakika kala Datome'nin üçlüğüyle fark ilk kez 20 sayıya yükseldi: 72-52. Çeyreğin sonlarına doğru hücum ribauntlarından gelen basketler Darüşşafaka'ya sayı şansı tanısa da son 10 dakikaya girerken skorbordda 72-57 Fenerbahçe üstünlüğü vardı. 

Final periyodunda yerli oyuncuları sahaya süren Obradovic serinin geri kalanı için aslarını dinlendirme fırsatı buldu. Darüşşafaka'nın Zizic'li, Clyburn'lü, Wanamaker'lı kadrosuna karşı sırıtmadan başa baş oynamaya devam eden Fenerbahçe'nin Türk işi kadrosu Egehan'ın iki üç sayılık isabetiyle son 4.5 dakikaya 85-66 önde girerken, bu dakikada David Blatt'ın genç oyuncu olarak süre verebileceği tek isim olan Okben Ulubay'ı benche çekmesi iki coach arasındaki mantalite farkını açık şekilde ortaya koydu. Kalan süresi antrenman maçı havasında geçen maç sonunda sahadan 94-72 galip ayrılan Fenerbahçe seride 1-0 öne geçerken, bu kadar rahat bir maç sonrası psikolojik üstünlüğü de eline geçirmiş oldu. 

Fenerbahçe'de Melih Mahmutoğlu 3/4 üç sayı ve 18 sayı ile en skorer isim olurken, Nikola Kalinic, Ekpe Udoh ve James Nunnally de 12'şer sayı kaydettiler. Fenerbahçe takım olarak da 25-16 asist, 6-1 de top çalma üstünlüğü elde ederken, üç sayılık atışlarda 14/27 ile %50'nin üzerinde bir isabet yakaladı. Darüşşafaka Doğuş'ta ise Scottie Wilbekin ve Will Clyburn 16'şar sayı ile en skorer isimler olurlarken, James Anderson'un 8 sayı - 8 ribaunt - 4 asistlik performansı dikkat çekti. 

0 comments:

Yorum Gönder