3 Kasım 2019 Pazar

James Harden ve Rockets basketbolu

Sezon başında James Harden'ın yanına Russel Westbrook'u da ekleyerek kadrosunu güçlendiren ve şampiyonluğun önemli adayları arasında gösterilen Houston Rockets 2019-2020 NBA sezonunun ilk beş maçındaki oyun şekli itibariyle basketbolseverlerin kafalarında soru işaretleri oluşturmaya başladı. Topun çok fazla James Harden'ın elinde kaldığı ve top paylaşımının minimuma indiği Houston Rockets'ta Harden geçtiğimiz sezonun sayı ortalamasını devam ettiriyor olsa da, hücum yüzdelerindeki düşüş ve Russell Westbrook'un hücumdaki rolünün önceki senelere oranla azalmış olması, sezonun geri kalanı için endişe yaratmakta. 

James Harden - Houston Rockets - Brooklyn Nets

NBA'de 2019-2020 sezonunun ilk beş maçı itibariyle 3 galibiyet 2 mağlubiyet alan Houston Rockets'ta James Harden 36.6 sayı - 8.6 asist - 4.4 ribaunt ortalamalarıyla geçtiğimiz sezon kariyerinin en yüksek değerlerine ulaştığı istatistikleri yakalarken, %20 üç sayı (14/70), %36.5 saha içi isabetleriyle ise kariyerinin en düşük şut yüzdelerini elde etti. Her ne kadar Harden top elinde kaldığı sürece kolay faul alabilen ve bu şekilde maç başına ortalama 16 kez serbest atış çizgisine giden bir yıldız olsa da, şut yüzdelerindeki bu ultra-düşük performans Houston Rockets'ın ilerleyen maçları için alarm vermeye başladı. 


James Harden kariyer istatistikleri

Houston Rockets'ın bu sezon kadroya katılan bir diğer süper yıldızı Russell Westbrook ise ilk beş maç itibariyle 23.4 sayı - 11 ribaunt - 9.8 asist ortalamaları yakalarken, Harden'dan fırsat bulabildiği zamanlarda takımın ikinci skoreri durumunda bulunuyor. Birçok hücumda Harden'ın ne yapacağını izleyen rol adamı durumuna düşen Westbrook'un istatistikleri zaman zaman Harden'ın düşük şut yüzdesinden de etkilenmekte. Bunu asist ortalamasının geçen dört sezona oranla 1 asist düşmesinden de görebiliyoruz. Maç başına 25 top kullanan Harden'a oranla Westbrook'ta bu sayının (önceki sezonlar 20-22 arasında seyretmekteydi) son maçtaki 25 FGA etkisiyle 18 seviyelerine düştüğünü görüyoruz. 

Son durumda Rockets oyun düzeninde, benchten altıncı adam olarak gelen Eric Gordon'u bir kenara bırakırsak, Clint Capela, PJ Tucker, Danuel House Jr. gibi ilk beş oyuncularının figüran rolüne soyundurulduklarını ve Rockets'ın forvet ve uzun oyuncularının bu kadar pasif oldukları bir düzende sezon sonunu ne şekilde getirebileceği merak konusu. Hali hazırda Milwaukee Bucks ve Brooklyn Nets karşısında iki yenilgi alan ve kazanmasına rağmen Washington Wizards'tan 158 sayı yiyen Rockets'ın biraz daha takım olmaya ihtiyacı var gibi gözüküyor. 

Golden State Warriors ile birlikte maç başına 126.5 sayıyla ligin en çok sayı yiyen takımı durumundaki Houston Rockets için sezon başlangıcı çok da beklentileri karşılar durumda değil. Her ne kadar bu basketbol felsefesini seven bir coach olarak, muhtemelen oynanan oyundan çok şikayeti olmasa da, Mike D'Antoni'nin önümüzdeki haftalarda bu konuda neler yapacağını merakla bekliyorum. Bu noktada insan ister istemez D'Antoni'li Phoenix Suns efsane kadrosuyla şampiyonluktan uzak kaldığı sezonları düşünmeden edemiyor. 

3 yorum:

  1. James Harden geçen sezon da bu şekilde çok top kullanıyordu. Russell geldiğinde uyum sorunu soru işaretiydi. Tahmin edilmeyen bir durum değil. Yakında Russ söylenmeye başlarsa şaşırmam

    YanıtlaSil
  2. Harden böyle düşük yüzeyle devam etmez, bence geçici bir süreç. Şutları girmeye başlayınca Harden 50 sayı Westbrook 20 asist ortalamayla devam ederler.

    YanıtlaSil
  3. James Harden’ın olduğu bir takımda zaten çok fazla bir takım oyunu beklememek lazım. Russell Westbrook ile uyumu önemliydi. Aralarında sorun çıkmadıkça bu tarz değişmeden skorer ama inişli çıkışlı bir Rockets izleriz sezon boyunca

    YanıtlaSil