26 Ocak 2019 Cumartesi

Tofaş'tan maç sonu mucizesi

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde ikinci devrenin ilk maçında sahasında Pınar Karşıyaka'yı konuk eden Tofaş ilk yarısını 41-39 önde tamamladığı ve normal süresi 81-81 sona eren zorlu mücadeleden uzatma devresi sonrasında 93-91 galip ayrılarak bu sezonki 10. galibiyetini elde etti. İki takımın da zaman zaman yakaladığı serilerle skor üstünlüğünü eline geçirdiği maçın normal süresinin son 40 saniyesine 6 sayı farkla üstün giren Pınar Karşıyaka İlkan ve Walker'ın yaptığı inanılmaz hatalarla maçın uzatmaya gitmesine engel olamazken, uzatma devresinin sonlarında bu kez Tofaş'ın yaptığı hatalarla 7 sayı geriden gelip son hücumu kullanma şansını elde etse de, sahadan galip ayrılan taraf Elegar'ın maç kazandıran bloğu sonrası 93-91 ile Tofaş oldu. Tofaş'ta normal sürenin sonunda Yiğit Arslan ve Sammy Mejia'nın ekstra katkıları kaybedilmek üzere olan maçı mucizevi bir şekilde geri çevirirken, son üç resmi maçında 100 sayının üzerinde skor üreten Pınar Karşıyaka güçlü rakibi karşısında iyi mücadele ederek yine 90 sayı üzerine çıkmasına rağmen, kritik dakikalarda galibiyete uzanacak hamleleri yapamayıp, kenardan da yeterli yönlendirmeyi alamayınca 9. yenilgisini alarak sezonun ikinci yarısına mağlubiyetle başladı.

Tofaş - Pınar Karşıyaka

Pınar Karşıyaka İlkan Karaman ve Sek Henry'nin gözle görülür konsantrasyon eksiğine rağmen, Assem Marei'nin pota altını domine etmesi, Berk Uğurlu ve Birkan Batuk'un da dışardan verdiği katkıyla ilk 8.5 dakikayı 24-17 önde geçti. Marei'nin oyun kenarına gelmesi Pınar Karşıyaka'nın hızını keserken, Barış Ermiş'in asist ve sayıları, Kyle Weems'in de dış şutlarıyla gelen 11-0'lık Tofaş serisi ev sahibi ekibin öne geçmesini sağladı: 28-24. Weems ikinci çeyreğe 3/3 üç sayı isabetiyle başlayıp takımını ateşler ve Bursa seyircisinin de maça dahil olmasını sağlarken, savunmada da etkili olarak Karşıyaka hücumlarını kilitleyen Tofaş devrenin son 4 dakikasına 36-28 önde girdi. Savunmada Birkan ve Berk'in gayretleri, Evans'ın ribauntları, hücumda ise Berk ve Walker'ın topu iyi çevirerek Evans ve Marei'yi beslemesiyle tekrar toparlanan Pınar Karşıyaka, karşılıklı serilerle geçen ilk devrede bu kez de 11-0'lık seriyi yakalayan takım olurken, son 45 saniyede Yiğit Arslan'ın üçlüğü ve Sammy Mejia'nın serbest atışları soyunma odasına 41-39 önde giden takımı Tofaş olarak belirledi. 

İlk devrede Tofaş'ın dış şutlardaki yüksek yüzdesine karşı (7/11) Pınar Karşıyaka'nın 2/12 ile üç sayı atması ev sahibi takım adına fark yaratırken, konuk ekip de 20'ye 13'lük bir ribaunt üstünlüğü sağlayarak maçın dengede gitmesini sağladı. Kyle Weems yüzdeli hücumlarını 2 de blokla taçlandırırken, Pınar Karşıyaka'da İlkan ve Henry'nin devreyi üçer faulle tamamlamaları ikinci devre öncesi yeşil kırmızılı savunmanın sertliği için önemli bir dezavantaj olarak göze çarptı. 

Soyunma odasından Kenneth Kadji'nin 7 sayısıyla dönen Tofaş, savunmada da sertlikten ödün vermeyerek farkı 7 sayı seviyesine çıkardı. Pınar Karşıyaka hücumlarının durağanlaştığı anlarda Tofaş'ın takım faul hakkını doldurması yeşil kırmızılıların faul çizgisinden sayılar bulmasını sağlarken, faul almamak için oyun sertliğinden ödün vermeleri ve artan Karşıyaka savunma sertliği sonrası Tofaş hücumları Diante Garrett'ın Walker üzerindeki boy avantajını kullanarak bulduğu sayılara kaldı. Tofaş'ın hücumda bocalamasını Birkan, Walker ve Henry ile bulduğu üçlüklerle cezalandıran Pınar Karşıyaka, İlkan'ın çeyrek sonundaki turnikesiyle birlikte son 10 dakikaya 61-57 önde girdi. 

Final periyoduna Berk ve Henry'nin bulduğu turnike basketlerle başlayan ve 8 sayılık farkı yakalayan Pınar Karşıyaka, Orhun Ene'nin hücumu bozmak için denediği tam saha baskılı savunmaya da Birkan ve Walker'ın üçlükleriyle cezayı kesince son 5 dakikaya 73-63 önde girdi. Üçüncü çeyrekte Tofaş'ın yaşadığı faul problemini bu çeyrekte Karşıyaka'nın yaşaması bu kez de Tofaş'ı birçok kez faul çizgisine getirirken, farkı yavaş yavaş eriten Tofaş bitime 2 dakika kala Garrett'ın üçlüğüyle farkı 2 sayıya kadar indirdi: 75-77. Bu dönemde skorda yaşadığı sıkıntıyı pota altında unuttuğu Marei'yi tekrar kullanmaya başlayarak aşan Pınar Karşıyaka, Mısırlı pivotun bulduğu sayılarla son 40 saniyeye 81-75 önde girerken, kalan sürede önce Yiğit Arslan'ın bilerek kaçırdığı serbest atışın ribaundunu İlkan'dan alıp Mejia'nın üçlüğüne yaptığı asist, ardından da Karşıyaka molası sonrası Birkan & Walker ikilisinin topu kenardan çıkaramaması ve kalan sürede Mejia'dan gelen serbest atışlar maçın 81-81 ile uzatmaya gitmesini sağladı. 

Uzatma devresine 5'er faulle kenara gelen Marei, Henry ve İlkan'dan yoksun çıkan Pınar Karşıyaka, Egemen'in sayısıyla öne geçse de, Evans'ın savunmadaki hataları ve Weems & Elegar'dan gelen sayılar sonrası potasında 9-0'lık bir Tofaş serisi görünce skor üstünlüğü Tofaş'a geçti. Son 1.5 dakikaya 92-85 önde giren Tofaş, bu kez de Karşıyaka'nın maç sonunda yaptığı hatalara benzer hataları Yiğit ve Mejia ile yapınca Berk ve Egemen'den gelen sayılar farkı 1'e indirdi. Mejia'nın kaptırdığı top sonrası son 10 saniyede hücum hakkını elde eden Pınar Karşıyaka, Birkan'ın turnikesini Elegar'ın bloklamasıyla maçı kazanma şansını değerlendiremeyerek hem normal süre hem de uzatma devresinin sonunda yaptığı hatalarla Tofaş'ın maçı 93-91 kazanmasının önüne geçemedi. 

Tofaş'ta Sammy Mejia 20 sayı - 6 ribaunt - 7 asist - 3 top çalmalık performansı ve normal süre sonundaki kritik sayılarıyla maçın en etkili ismi olurken, Kenneth Kadji 19 sayı - 5 ribaunt, Kyle Weems 4/5 üç sayı - 17 sayı - 3 ribaunt- 3 top çalma - 2 blok ve Diante Garrett da 15 sayı - 8 asistle galibiyette rol oynayan diğer isimler oldular. Pınar Karşıyaka'da ise Assem Marei 25 sayı - 11 ribaunt ile double-double yaparken, Birkan Batuk 3/5 üç sayı - 13 sayı - 5 ribaunt - 2 top çalma, Berk Uğurlu 12 sayı - 4 ribaunt - 6 asist - 2 top çalma ile yeşil kırmızılıların diğer etkili isimleri oldular. Erving Walker ise 12 sayı - 7 asistine rağmen 2/10'lik üç sayı isabeti ve maç sonunda yaptığı hatalarla Pınar Karşıyaka'nın çok yaklaştığı galibiyetin uzağında kalmasında önemli etkenlerden biri oldu. 

4 yorum:

  1. Normal süre sonundaki hatalar affedilecek gibi değil. Özhan Hoca ne anlatıyor molada? Walker neden yarı sahanın gerisinde top istiyor? Akıl alır gibi değil! Kadro iyi kötü kendine gelmişken, bir de guard ve coach değişikliği lazım acilen!

    YanıtlaSil
  2. Mucize değil. Karşıyaka maçı eliyle Tofaş'a armağan etti. 39 dakika kazanma noktasına getirdikleri maçı koç, İlkan ve Walker'ın hatalarıyla verdiler. Yiğit'in hücum rib aldığı topta İlkan'ın yerinde Egemen olsa tüm tribün bir olur küfrederdi çocuğa!

    YanıtlaSil
  3. Basketbol takip eden ve çok bilgi sahibi birisi değilim bu maç şans eseri oturduğum kafede açıktı ve izlemiş bulundum. Oldukça çekişmeli bir maça benziyordu, bana göre seyir zevki oldukça iyiydi.

    YanıtlaSil
  4. Tofaş çok kötü Karşıyaka da iyi oynamasına rağmen maç bu kadar başa baş geçti. Takımlar arasındaki kalite farkı işte!

    YanıtlaSil