13 Ocak 2019 Pazar

Tofaş'ta hedef bu sezon da büyük!

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde geçtiğimiz sezonun finalisti Tofaş, bu sezonun ilk yarısında sergilediği performansla geçtiğimiz yılki başarının tesadüf olmadığını ve bu sezon da ligin iddialı takımlarından biri olduğunu gösterdi. Geçen sezon finale ulaşan performansının dikkatleri üzerine çekmesiyle rakiplerinin karşısına daha ciddi olarak çıktığı Tofaş, belki bu baskının da etkisiyle zaman zaman beklenmedik yenilgiler alsa da, bu sezon sonunda da minimum yarı final yapacağının sinyallerini verdi. Dün Beşiktaş Sompo Japan karşısındaki 89-79'luk galibiyetle ligin ilk yarısını 9 galibiyet - 5 mağlubiyetle tamamlayan Tofaş böylece yarınki maçlar öncesinde devreyi üçüncü sırada tamamlamayı garantiledi. 

Tofaş

Geçtiğimiz sezonki kadrosundan Tony Crocker, Pierria Henry, Raymar Morgan ve Josh Owens gibi isimlerle yollarını ayıran Tofaş, sezona Demonte Harper, Diante Garrett, Jeff Withey ve Kyle Weems takviyeleriyle başladı. BSL'ye 7'de 6'lık bir galibiyet oranıyla başlayan Bursa ekibi, Fenerbahçe Beko karşısında alınan yenilgiyle düşüşe geçerken, geçtiğimiz sezon olduğu gibi Avrupa Kupaları'nı ikinci plana atıp Euro Cup'tan elenerek 2018 sonuyla birlikte tüm dikkatini Türkiye ligine verdi. Bununla birlikte Withey'i gönderip Elegar'ı kadrosuna katan ve tam olarak beklenen katkıyı veremeyen Harper'la yollarını ayıran Tofaş, bu değişikliklerle birlikte uyum sorunu yaşamadıkları takdirde ligin ikinci yarısında önemli zirve adaylarından biri konumuna geldi. 


Tofaş'ın hücum yükü temel olarak guardlar Garrett ve Mejia üzerine yığılmış gözükürken, süre bulduğunda takıma liderlik edip yaptığı asistlerle Barış Ermiş ve bu sezon artan sorumluluğu ve yüzdeli şutlarıyla Yiğit Arslan'dan oluşan guard rotasyonu Bursa ekinin oyunu yönlendirmede zorluk çekmemesini sağlamakta. Topun takım içinde doğru dağılımı ve paylaşılması, kariyerini oyun kurucu pozisyonunda geçirmiş olan Orhun Ene'nin bunu ön planda tutması, hücumların sonunda doğru şutun bulunmasını da beraberinde getirirken, Tofaş ilk yarı sonunda %38'lik üç sayı yüzdesiyle Fenerbahçe ve Anadolu Efes'in ardından en iyi dış şut yüzdesine sahip olan takım ve yine bu iki takım ardından 20.2 ortalamayla en fazla asist yapan 3. takım oldu. Tofaş kısa rotasyonda en büyük risk ise 34 yaşındaki Barış ve 36 yaşındaki Mejia'nın sezon sonunda form düzeylerinin ne ölçüde olacağı. Orhun Hoca'nın bu ikiliyi Play-Off'lara diri tutacak formülü ve rotasyonu sağlama yönünde aksiyonları vardır elbette. 

Pota altında ise Withey'nin gidip yerine Elegar'ın gelmesiyle oluşan uzun rotasyonu (Elegar/ Muhsin & Kadji / Berkan) hem mücadele hem de hücum anlamında üst düzey bir rotasyon oluşmasını sağladı. Elegar'ın pota altındaki etkinliğiyle ligin ikinci yarısında Tofaş'a büyük katkı sağlayacağı kesin. Kadji'nin inişli çıkışlı; fakat genel olarak ortalamanın üstünde performansının yanında Berkan & Muhsin ikilisinin bu sezon hem basketbollarını, hem de kendine olan güvenlerini geliştirdiklerini dikkate aldığımızda Tofaş'ın pota altındaki alternatiflerinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 

Tofaş savunmasına baktığımızda ise özellikle kısa savunmasındaki top çalmaların etkisiyle Bursa ekibinin ligin en fazla top çalan takımı olduğunu ve maç başına 8 ortalama ile mücadele ettiğini görüyoruz. Bunun yanında maç başına 4.2'lik blok ortalamasıyla ilk yarının en blokçu takımı olan Tofaş, pota altını da rakiplerine karartmış durumda. Her ne kadar bu blokların yarısına yakını takımdan gönderilen Withey & Harper ikilisinden gelmiş olsa da, Elegar'ın takıma katılmasının Bursa temsilcisinin pota altı caydırıcılığını sürdürmesini sağlayacaktır. 

Son olarak da Tofaş'ta bu sezon forma süresi artan genç yıldızlarımıza göz atacak olursak, Yiğit Arslan'ın 14 maçta ortalama 21 dakika süre alıp 9 sayı - 2.6 ribaunt - 1.6 ribaunt ve %49 (25/51) üç sayı yüzdesiyle oynadığını, Muhsin Yaşar'ın 14 maçta ortalama 10 dakikada %63 saha içi isabetiyle 3.5 sayı - 2.9 ribaunt ve Berkan Durmaz'ın da 14 maçta 4.1 sayı - 3.5 ribaunt - 0.9 top çalma istatistiği yakaladığını görebiliriz. Bu isimler yanında Muhaymin Mustafa, Mert Konuk gibi isimlerin de kısa süreler aldığı Tofaş'ta babasının izinden ilerleyen Mert Konuk'un da denediği 2 üçlükten isabet sağlaması genç yıldızın BSL kariyeri başlangıcı için oldukça sevindirici bir gelişme oldu. 

0 comments:

Yorum Gönder