27 Ocak 2019 Pazar

Anadolu Efes'ten muhteşem final

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde ikinci devreye sahasında Galatasaray Doğa Sigorta'yı konuk ederek başlayan Anadolu Efes, büyük kısmını geride götürdüğü ve son 11 dakikasına 13 sayı geride girdiği maçı, final periyodundaki muhteşem geri dönüşüyle 92-82 kazandı. Maçın son 11 dakikasında 38-15'lik bir sekans yakalayan Anadolu Efes bu galibiyetle 15. maçında 12. galibiyetini elde ederken, Galatasaray Doğa Sigorta da bu sezonki 7. mağlubiyetini almış oldu. 

Karşılaşmanın üç çeyreğinde hem mental üstünlüğü hem de skor üstünlüğünü elinde bulunduran taraf olan Galatasaray Doğa Sigorta üç çeyrek boyunca sert ve disiplinli savunma başta olmak üzere basketbolun tüm doğrularını sahaya yansıtırken, Göksenin'in Anadolu Efes guardlarına uyguladığı savunmayla rakip hücumların etkinliğini oldukça azalttı. Pota altında Auguste'un caydırıcılığı da eklenince Anadolu Efes hücumu düzen dışına çıktı. Anadolu Efes bu sezon çok ender rastladığımız şekilde çok sayıda basit top kaybı yaparken, oyuncuların vücut dillerinden de kontrolü Galatasaray'a verdikleri anlaşılıyordu. Sert savunma karşısında tecrübeli isimlerin beklenmedik top kayıpları yanında, set dışı hücumların sonlarında zorlama şutlar ve düşük yüzde de eklenince skor üretmekte zorlanan Anadolu Efes, bench katkısını da Erolcan ve Aparovic'in sayıları şekilde alan Galatasaray hücumlarını savunmakta zorlanarak ilk yarı sonunda soyunma odasına 37-49 geride gitti. 


Galatasaray Doğa Sigorta'nın oyundaki hakimiyeti üçüncü çeyrekte de devam etti. Micic'in bireysel gayretleriyle ayakta kalmaya çalışan Anadolu Efes'e karşı Hayes ve Arapovic'le sayılar bulan Galatasaray farkı 14 sayıya kadar çıkarırken (43-57), Can Korkmaz'dan gelen sayılar çeyreğin bitimine 1 dakika kala Galatasaray'a 67-54'lük üstünlüğü getirdi. 

Bu dakikaya kadar herşey Galatasaray lehine giderken, çeyreğin sonları itibariyle ibre bir anda tersine döndü. Moerman, Buğrahan ve Micic'in üç sayılık isabetleriyle, o ana kadarki dış şut durgunluğunu üzerinden atan Anadolu Efes, savunmada da sertliğini artırmaya başladı. Çeyrek içinde daha önce de birkaç kez top kaybının kıyısından dönen Harrison'un yine driplingi erken kesip Auguste'un eline bombayı bırakması, sonrasında gelen top kaybı ve Harrison'un sportmenlik dışı faulü bir anda Anadolu Efes'in umutlanmasını sağlarken, art arda gelen Anadolu Efes sayıları son çeyreğe girerken de farkın 7 sayıya inmesini sağladı: 60-67. 

Final periyodunun ilk 2.5 dakikası karşılıklı sayılar ve 66-71 Galatasaray Doğa Sigorta üstünlüğüyle geçerken, bu dakikadan sonra topu iyi çevirmeye başlayan ve skorda Beaubois ve Moerman'ın sürüklediği Anadolu Efes inanılmaz bir ivme yakaladı. Topu iyi çevirip hücumların sonunda boş adamı topla buluşturan Anadolu Efes'te maç başından beri adeta çember döven ve takıma yararından çok zararı dokunan Beaubois'nın art arda üçlüklerde isabet sağlaması, Moerman'ın da orta mesafeli ve dış şutlarla skora katkıda bulunması Galatasaray savunmasını dağıtırken, Anadolu Efes'e de 13-2'lik seriyle skor üstünlüğünü getirdi. Galatasaray bu dakikadan sonra Göksenin ve Harrison'dan gelen sayılarla ayakta kalmaya çalıştıysa da, bireysel gayretlerle -zaman zaman Buğrahan zaman zaman da Doğuş'la çıtayı yükselten- Anadolu Efes savunmasını çözemeyen, takım olarak düzenden çıkan ve dengesiz hücumlardan skor üretmekte oldukça zorlanan sarı kırmızılılar farkın açılmasına engel olamadılar ve kazanan taraf 92-82 ile Anadolu Efes oldu. Galatasaray'ın son çeyrekteki bu çözülmesinde takımın düzenden çıkmasının ve savunmada Anadolu Efes'e top çevirme imkanı vermelerinin büyük rolü olurken, maç sonunda Anadolu Efes'in 25-10'luk asist üstünlüğü herşeyi açıklayan bir istatistik olarak dikkat çekmekteydi. 

Anadolu Efes'te Adrien Moerman 4/6 üç sayı - 25 sayı - 4 ribaunt ile en skorer isim olurken, Bryant Dunston 19 sayı - 2 blok, Rodrigue Beaubois 4/10 üç sayı - 18 sayı - 5 asist ve Vasilije Micic de 12 sayı - 6 asistle galibiyetin diğer önemli mimarları oldular. Galatasaray Doğa Sigorta'da ise Aaron Harrison 16 sayı - 4 ribaunt, Göksenin Köksal 15 sayı - 4 asist, Nigel Hayes ve Marko Arapovic de 13'er sayı kaydederlerken, Zach Auguste de 12 sayı - 11 ribaunt ile double-double yaptı. 

1 yorum:

  1. Ergin Ataman ne ballı adamdır ya. Maçı çevirmek için hiçbir şey yapmadan, oyuncuların çabasıyla çevirdiler maçı. O da gerim gerim gerindi kenardan!

    YanıtlaSil