15 Ekim 2017 Pazar

Haftanın maçını Anadolu Efes kazandı

Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'nde haftanın merakla beklenen ve iki Euroleague takımımızın karşı karşıya getiren maçında Fenerbahçe Doğuş'u 84-80 mağlup eden Anadolu Efes, sezonun resmi maçlardaki ilk galibiyetini aldı. Pınar Karşıyaka ve Real Madrid karşısındaki basketboluyla eleştirilen lacivert beyazlılar böylece kötü gidişe dur derlerken, Fenerbahçe Doğuş da Euroleague'teki Malaga yenilgisi sonrası bir kez daha istediği basketbolu sahaya koyamadı ve BSL'de bu sezonki ilk yenilgisini aldı. Fenerbahçe aynı zamanda bu sonuçla 4 Aralık 2016'da aldığı Tofaş mağlubiyeti sonrası, 10 ay sonra Basketbol Süper Ligi'ndeki ilk yenilgisini almış oldu. 

Anadolu Efes - Fenerbahçe Doğuş

Maça Ledo ve McCollum'un üçlükleriyle başlayan Anadolu Efes, hücumda sürekliliği yakalayamayınca karşılıklı basketler sonrası ilk beş dakika 10-9 Fenerbahçe Doğuş üstünlüğüyle geçildi. Ledo'nun attığı üçlük sonrası hücumda "fazla" istekli olması Efes adına olumsuz bir etki yaratırken, ABD'li oyuncunun saf bir şutör olmaması, enerjisinin kontrolünü zaman zaman sağlayamaması sonrası yaptığı 2 top kaybı, 2 faul ve kaçan 2 şut Anadolu Efes'in ivmeyi yakalamasına engel oldu. Devre boyunca 13 dakika sahada kalan Ledo'nun birkaç dakikalık patlamayla bulduğu 8 sayı Efes için önemli bir artı olsa da, ABD'li oyuncunun düzen içinde kalmayı sevmemesi bir Euroleague takımı için pek istenen bir özellik olmasa gerek. 

İlk yarıdaki 45-40 Anadolu Efes üstünlüğündeki Efes adına en önemli iki etkenden biri Errick McCollum'un aldığı inisiyatif ile hem kendi oynayıp (15 sayı) hem de takımı oynatması (4 asist) olurken, diğeri de Doğuş Balbay'ın 8 sayı (2 üçlük) - 2 asistlik performansıydı. Fenerbahçe savunmasının risk alarak boş bıraktığı Doğuş'un bunu cezalandırması sarı lacivertlilerin savunma düzenini bozarken, Anadolu Efes için de hücumda çeşitlilik anlamına geliyordu. Fenerbahçe'de ise normal düzen dışında çok sayıda üç sayılık deneme izledik. Melih'in ilk 13 dakikada 6 üç sayı denemesinde bulunması, Melli'nin 0/4 dış şut isabeti ve yapılan 8 top kaybı sarı lacivertli ekibin devre sonunda soyunma odasına 5 sayı farkla geride gitmesinde önemli etkendi. Girmeyen şutlar savunmanın da dengesiz yakalanmasına neden olurken, sarı lacivertliler 40 sayı kaydettikleri bir devreyi 45 yiyerek geride tamamladılar. Fenerbahçe'deki en olumlu gelime ise her ne kadar az devreye girse de, Wanamaker'ın 4/4 saha içi isabetiyle yaptığı yüzdeli hücumlarla ikinci devre için umut vermesi oldu. 


Fenerbahçe soyunma odasından sayı bulmakta zorlanarak geri dönünce Stimac, Ledo ve McCollum'dan gelen sayılarla 8-0'lık bir seri yakalayan Anadolu Efes 2 dakikada farkı 13 sayıya çıkardı: 53-40. Anadolu Efes çeyrek boyunca farkı çift hanelerde tutarken, iki takımın da faul hakkını erken doldurması çalınan faul düdüklerinin serbest atışlarla sonuçlanmasına neden oldu. Özellikle McCollum kendisine yapılan faulleri biraz da abartarak gösterip çok kez çizgiye gelirken, final periyoduna girildiğinde 24 sayılık bir performansa ulaşmıştı bile. Obradovic son 10 dakikaya 58-67 geride giren takımına enerji getirmek için final periyoduna Melli + 4 Türk oyuncudan oluşan bir beşle çıkarken, tecrübeli Hırvat Simon'un dış şutları bu beşin savunmadaki zaaflarını değerlendirip bitime 6:30 kala farkı 13 sayıya çıkardı: 73-60. Simon bugün sessiz sadasız bulduğu fırsatları değerlendirip 12 sayıya ulaşırken, tecrübesiyle takımdaki önemli rol oyuncularından biri olduğunu kanıtladı. 

Obradovic'in molasından sonra karşılaşmanın son 6.5 dakikası dengelerin değiştiği yeni bir maça sahne oldu. Önce Wanamaker'ın turnikeleri ardından da Vesely'nin pota altındaki basketleriyle 2.5 dakika içinde 9-0'lık bir seri yakalayan Fenerbahçe oyuna bir kez daha ortak oldu. Bu dakikalarda Fenerbahçe'de Sloukas'ın kenarda olduğu dönemde Wanamaker'ın takıma yön vermesi, Egehan'ın enerjisi, Vesely'nin de pota altında adeta krallığını ilan etmesi sarı lacivertlilerin geri dönüşünde önemli rol oynarken, Anadolu Efes'te McCollum dışında skor üreten isim çıkmaması  bitime 2 dakika kala farkı 1 sayıya kadar indirdi: 76-75. Perasovic molası sonrası Anadolu Efes ilk hücumlarda sıkıntı çekse de, Vesely'nin kısa süreliğine dinlendirildiği bu periyotta Dunston'un ekmeğini taştan çıkarırcasına aldığı hücum ribaundu ve kaydettiği sayılar Anadolu Efes'in skor üstünlüğünü tekrar eline geçirmesini ve sahadan 84-80 ayrılan tarafın Anadolu Efes olmasını sağladı. 

Anadolu Efes'te Errick McCollum 29 sayı - 6 ribaunt - 5 asistle takımını galibiyete taşırken, Ricky Ledo 13 sayı - 6 ribaunt - 4 asist, Krunoslav Simon 12 sayı ve son dakikalarda kritik basketlere imza atan Bryant Dunston 10 sayı - 6 ribaunt ile çift hanelere ulaşan diğer Anadolu Efes'li isimler oldular. Fenerbahçe Doğuş'ta ise Brad Wanamaker 20 sayı - 3 ribaunt, Melih Mahmutoğlu 3/11 üç sayı isabetiyle 16 sayı - 4 ribaunt - 3 asist ve Jan Vesely de 13 sayı - 9 ribaunt ile karşılaşmayı tamamladılar. Anadolu Efes'te özellikle ilk yarıdaki yüksek dış şut yüzdesi farkı açıp son dakikalara avantajlı girmelerini sağlarken, lacivert beyazlılar karşılaşmayı da 10/24 isabetle tamamladılar. Fenerbahçe Doğuş'un ise maç boyunca düzenleri dışına çıkıp 29 iki sayılık denemeye karşı 33 üç sayı denemesi yapmaları son iki maçta ortalama 90 yiyen Anadolu Efes savunmasının olumlu ilerleyişini ortaya koyarken, sarı lacivertli şutörlerin gününde olmaması ribaunt (37-36) ve asist (16-14) üstünlüğünü elinde bulunduran Fenerbahçe'nin yenilgisindeki en önemli nedenlerden biriydi.  

19 yorum:

  1. Errick McCollum, Galatasaray'da oynarken de böyle iyi performansı vardı Anadolu Efes'e yaradı.

    YanıtlaSil
  2. Haftanın maçını tuttuğum takımın kazanması beni çok mutlu ettti.

    YanıtlaSil
  3. fenerbahceliyim ancak efes iyi oynadı. mac donermi diye cok bekledim ama malesef olmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obradovic'e rağmen dönmesi. Benchte o da oldukça düşünceliydi.

      Sil
  4. Fenerbahçe bu maçta iyi oynamadı ve Anadolu efes sporcularının performansı çok iyidi hak ettiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenerbahçe geçen seneki fenerbahçe değil; yine de sakatlar döndükten sonra takımın çehresi değişecektir.

      Sil
  5. Güzel ve heyecan dolu bir maçtı

    YanıtlaSil
  6. bence sezonun değil son yılların en güzel maçıydı soluksuz izledim ve kazandık mutluyum açıkçası

    YanıtlaSil
  7. kötü oynadı bizimkiler ve anadolu efes kazandı biraz sanki hakem hatası da yok değildi neyse önümüze bakacağız artık

    YanıtlaSil
  8. bu maç baya çekişmeli geçti anadolu efes bu maçta gayet iyiydi.

    YanıtlaSil
  9. Anadolu Efes şuanki gidişatını korumalı. Bu arada maç çok heyecanlıydı. Güzel bir deneyim yaşattılar.

    YanıtlaSil
  10. Efes basketbolda en sevdiğim takımlardan birisi gerçekten iyi bir kadrosu var.

    YanıtlaSil
  11. Anadolu Efes bu sezonda benim favorilerim arasında. Kesinlikle bu sene son iki seneye göre daha iyiler gibi.

    YanıtlaSil
  12. Ülke basketbolunu sevdiren takımlardandır Anadolu Efes, bu sene iyi gidiyorlar, bakalım ne olacak.

    YanıtlaSil
  13. Anadolu Efes favorimdir her zaman soluksuz izlerim

    YanıtlaSil
  14. efes eskiden daha basarılıydı. ama eski günlerine donus sinyalleri alıyorum yavastan

    YanıtlaSil
  15. nefes kesen bir maçtı bu sezonun bsl de en güzel maçı oldu gerrçekten

    YanıtlaSil
  16. Anadolu efesin bu macini izledim ve gayet basariliydi. Basketi sevdiren takimlardan biri benim ickn ayrica

    YanıtlaSil
  17. Anadolu efesin oyununu çok beğeniyorum. Gelecek vadeden oyuncuları takımlarına alıyorlar. Çaylaklık dönemlerinde bile mükemmel işler yaptırdı bu takım eski oyuncularına

    YanıtlaSil